Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Η άγνωστη βυθισμένη αρχαία γέφυρα της Ελλάδας και ένας μαγικός κρατήρας με νούφαρα (video)

Η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές: υπέροχη φύση, ονειρεμένες παραλίες, αγέρωχα ιστορικά μνημεία και γραφικά χωριά. Κι εκεί που νομίζουμε ότι ξέρουμε κάθε γωνιά της, αυτή δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

Ένα από τα μέρη που δεν είναι τόσο γνωστά και δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί εύκολα την ομορφιά και την ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στη Φωκίδα. Ο λόγος για τη βυθισμένη γέφυρα της Ιτέας, που δείχνει ακριβώς αυτό: πως κάθε γωνιά αυτής της γης κρύβει ένα μυστικό και φιλοξενεί ίχνη χιλιετιών ιστορίας.

Η βυθισμένη γέφυρα της Ελλάδας
Ακριβώς έξω από την πόλη της Ιτέας, μπορεί κανείς να δει δύο όμορφα νησάκια. Στην αρχαιότητα, ο Άγιος Αθανάσιος συνδεόταν με το γειτονικό νησί του Αγίου Κωνσταντίνου με τεχνητή πέτρινη γέφυρα. Η γέφυρα είχε μήκος 210 μέτρα.

Σήμερα, ένα μέρος της πέτρινης κατασκευής φαίνεται στον βυθό της θάλασσας. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η πέτρινη κατασκευή ήταν μια προβλήτα από πέτρες 20-60 κιλών και είχε πλάτος μόλις 4 μέτρα.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, χτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ μια άλλη άποψη είναι ότι χτίστηκε αρκετούς αιώνες νωρίτερα και βυθίστηκε μετά από μια γεωλογική αλλαγή στην περιοχή.

Ο κρατήρας με τα νούφαρα
Στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας, μπορεί κανείς να βρει αρκετούς κρατήρες. Σύμφωνα με μια εύλογη εξήγηση, αυτοί οι κρατήρες είναι το αποτέλεσμα γεωλογικών αλλαγών. Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι είναι τα αποτελέσματα βροχών μετεωριτών που δημιούργησαν αυτά τα εντυπωσιακά τοπία.

Ο πιο όμορφος κρατήρας είναι αυτός που βρίσκεται δίπλα στα δύο νησιά του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Κωνσταντίνου. Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτόν τον κρατήρα είναι ότι πρέπει να ξέρετε πού ακριβώς να τον αναζητήσετε, καθώς δεν είναι ορατός από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τα δημοφιλή θέρετρα της Ιτέας και του Γαλαξιδίου.

Είναι ένας όμορφος και ταυτόχρονα εντυπωσιακός κρατήρας με διάμετρο 150 μέτρα και βάθος περίπου 50 μέτρα. Ο κρατήρας φιλοξενεί ένα σπάνιο μείγμα υδρόφυτων και τεράστιων νούφαρων, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο τοπίο.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την ομάδα Up Stories:

Μια επίσκεψη στην περιοχή επιβάλλεται, όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, καθώς μπορείτε να συνδυάσετε μια επίσκεψη στο όμορφο και γραφικό Γαλαξίδι και μια επίσκεψη στο επιβλητικό και ιστορικό μέρος των Δελφών που είναι κοντά και θεωρούνται ο Ομφαλός της Γης.

Πηγή