Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Η αγορά ελαιολάδου δεν έχει καταφέρει ακόµα να προσαρµοστεί στις νέες συνθήκες της αγοράς

Οι πράξεις στα αγουρέλαια συνεχίζονται σε επίπεδα ελαφρώς χαµηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά, όπως έχει γίνει γνωστό, µε τιµή στα 3,80 ευρώ το κιλό από τον Συνεταιρισµό Αγίων Αποστόλων, ο οποίος µέχρι στιγµής, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΑΣ Παναγιώτη Μπατσάκη, έχει πουλήσει 500 τόνους ελαιολάδου, µε τη συγκοµιδή να βρίσκεται στο 20%.

Ανησυχητικά σηµάδια στην αγορά πάντως υπάρχουν και αυτά έρχονται από την Ιταλία. Στη γειτονική χώρα, οι παραγωγοί προετοιµάζονται για µια εύθραυστη χρονιά, αφού αν και η παραγωγή αναµένεται να ανακάµψει σε επίπεδο ποιότητας και ποσότητας, τα αποθέµατα της προηγούµενης σεζόν προετοιµάζουν για σταθεροποίηση των τιµών αρκετά κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό, σε ένα αισιόδοξο σενάριο. Ένα σενάριο που µέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνεται, αφού αυτές τις µέρες η Ιταλία κινείται στα φρέσκα ελαιόλαδά της σε επίπεδα γύρω από τα 3,60 ευρώ το κιλό.

Πάντως τα πρώτα ελαιόλαδα της χρονιάς βγήκαν σε περιοχές της Σικελίας, οι οποίες παραδοσιακά, για εµπορικούς σκοπούς ξεκινούν ήδη από τον Σεπτέµβριο, µε την πρώτη πράξη να κλείνει στα 4,80 ευρώ το κιλό.

Το εντυπωσιακό είναι πως αν και µε το ζόρι άγγιξε τους 175.000 τόνους η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία τη χρονιά 2018-2019, φέτος παρουσιάστηκαν σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του SIAN, του επίσηµου κρατικού συστήµατος αγροτικής βάσης δεδοµένων, αποθέµατα ίσα µε την παραγωγή αυτή. Αυτά τα στοιχεία που δύσκολα µπορούν να εξηγηθούν µε την κοινή λογική, σε συνδυασµό µε παράξενες προσφορές έξτρα παρθένου ελαιολάδου κοντά στα 2,60 ευρώ το κιλό σε µεγάλες αλυσίδες λιανικής, προϊδεάζουν τους παραγωγούς για το τι µπορεί να ακολουθήσει φέτος, που η παραγωγή στη χώρα αναµένεται να αυξηθεί κατά 80% περίπου.

Έχουν ήδη κλείσει τα πρώτα συµβόλαια οι Ιταλοί

Ακούγεται παράλληλα το τελευταίο διάστηµα, πως οι Ιταλοί έχουν ήδη κλείσει συµβόλαια µε την Τυνησία σε τιµές 2,10 ευρώ το κιλό και την Ισπανία 2,50 ευρώ το κιλό, για πράξεις που θα ολοκληρωθούν τον Νοέµβριο του 2019. Συνδυαστικά στο κλίµα αυτό, είναι ήδη γνωστό πως στην Ισπανία κλείνονται συµβόλαια για τον ∆εκέµβριο του τρέχοντος έτους στα 2,50 ευρώ το κιλό.

Στην Ελλάδα τώρα, κινητικότητα σε ό,τι αφορά τα ελαιόλαδα της περιόδου 2018-2019 υπάρχει µικρή, µε τις τιµές να κυµαίνονται ανάµεσα στα 2,70 µε τα 2,80 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την οξύτητα.

Σε κάθε περίπτωση, τιµές στην αγορά δεν υπάρχουν ακόµα, αφού σε µια µε δυο βδοµάδες θα ξεκινήσει η βασική παραγωγή της χώρας, σχηµατίζοντας µια σταθερή ροή τόσο στην προσφορά, όσο και στη ζήτηση.

Από την άλλη, σύµφωνα µε πληροφορίες, ακριβώς επειδή έχει διαµορφωθεί αυτή η κατάσταση στην ιταλική αγορά, ακούγεται πως οι Ιταλοί δεν θα στραφούν προς την ελληνική παραγωγή πριν από τον Ιανουάριο του 2020, κάτι που ωστόσο δεν θα έπρεπε να είναι και τόσο ανησυχητικό, αφού υπενθυµίζεται πως πρόκειται για µια όψιµη χρονιά αυτή που ξεκίνησε.

πηγή: www.agronews.gr