Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Η Βρετανία ζει τη χειρότερη ύφεση από το 1979

Τους πρώτους μήνες του 2020 σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση στη βρετανική οικονομία από τη δεκαετία του ’70 παρά το γεγονός ότι κατά το α’τρίμηνο οι μέρες που επηρεάστηκαν από το lockdown λόγω κορωνοϊού ήταν ελάχιστες. Γι’ αυτό και τα στοιχεία αναμένεται να είναι πολύ χειρότερα για το διάστημα μετά τον Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα, το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία σχολιάζει ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 1979.. Το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από την προηγούμενη εκτίμηση, που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο και έκανε λόγο για συρρίκνωση κατά 2%. H πτώση κατά 2% ήταν ήδη η πιο μεγάλη τριμηνιαία συρρίκνωση από την οικονομική κρίση του 2008.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ κινήθηκε 1,7% καθοδικά, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ο ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών αυξήθηκε στο 8,6%, από 6,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Οι δαπάνες των νοικοκυριών σημείωσαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ σε ονομαστικούς όρους.

Διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Περισσότερο των εκτιμήσεων διευρύνθηκε, στο μεταξύ, το βρετανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά ο α’ τρίμηνο του έτους. Το έλλειμμα αυξήθηκε στα 21,1 δισ. στερλίνες έναντι μέσης πρόβλεψης του Reuters για 15,4 δισ.

www.newmoney.gr