Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Η Ελλάδα «οχυρώνεται» για νέο κύμα προσφύγων στον Έβρο – Περιπολίες από εκατοντάδες συνοριοφύλακες

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές μετά τις πληροφορίες ότι παρατηρείται κινητικότητα στα σύνορα του Έβρου από πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι αρχίζουν να καταφθάνουν με στόχο να περάσουν προς την ελληνική επικράτεια.

Η Τουρκία, μετά την ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο με τις απειλές για γεωτρήσεις σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,  επιχειρεί – όπως όλα δείχνουν – να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας και στον Έβρο, χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ομάδες μεταναστών καταφθάνουν στα σύνορα του Έβρου με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα.

Τις επόμενες ώρες θα φανεί εάν πρόκειται για μικρές ομάδες που ήρθαν αυτοβούλως στα σύνορα ή κατευθύνονται στον Έβρο μετά από προτροπή των τουρκικών αρχών όπως είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει οργανωμένη κίνηση από πλευράς Τουρκίας, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες.

Για κάθε ενδεχόμενο ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα οι περιπολίες στα σύνορα του Έβρου έχουν αυξηθεί προκειμένου να αποτραπεί μία μαζική απόπειρα να εισέλθουν στη χώρα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Σθεναρή απάντηση από την Ελλάδα – Τι σημείωσε ο Άγγελος Συρίγος για την “εξαιρετικά απρόβλεπτη και επιθετική στάση της Τουρκίας”

Κινητικότητα στα σύνορα

Για αυξημένη κινητικότητα μεταναστών στην τουρκική πλευρά του Έβρου έκανε λόγο ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Όπως ανέφερε, τις τελευταίες μέρες, μετανάστες επιχειρούν από διάφορα σημεία να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

«Είμαστε σε αυξημένοι ετοιμότητα και έχουμε ενισχυθεί. Πάνω από 1500 συνοριοφύλακες επιχειρούν σε όλο τον Έβρο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την κινητικότητα που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Φερών Δημήτρης Κολγιώνης ο οποίος πρόσθεσε πως οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

«Υπάρχει ετοιμότητα από τις ελληνικές αρχές, είναι όλοι παρόντες και θα παρέμβουν αν χρειαστεί» ανέφερε ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας ωστόσο πως στα σύνορα δεν έχει φτάσει μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Σημείωσε επίσης πως αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν ό,τι έκαναν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας «θα απογοητευτούν και αυτό το τριήμερο».

Διπλή πίεση από Τουρκία σε Έβρο και Αιγαίο

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στην αντίδραση που θα πρέπει να δείξει η Ελλάδα στο μπαράζ των νέων τουρκικών προκλήσεων ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα μεταναστών στα σύνορα.

Όσον αφορά τον Έβρο και το ενδεχόμενο νέας μεταναστευτικής πίεσης της Τουρκίας στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, τόνισε την αναγκαιότητα του φράχτη, αν και «δε λύνεται έτσι το πρόβλημα. Έχει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες  η Τουρκία στο έδαφός της. Χρειάζονται αναγκαίες ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλαγή του Δουβλίνου και μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία».

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε αναφορές και στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά εάν επιχειρηθεί να αμφισβητηθεί η ελληνική υφαλοκρηπίδα από τη γειτονική χώρα.

«Υπάρχει μια κλιμακούμενη επιθετικότητα από πλευράς Τουρκίας. Πρέπει το μήνυμα που θα εκπέμψουμε να είναι σαφές. Εάν ωστόσο επιχειρήσουν κάτι ανάλογο με τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, θα πρέπει να αντιδράσουμε όπως τότε. Στο σημείο ήταν η φρεγάτα μας, ο ‘’Νικηφόρος’’, παρεμπόδισε το ‘’Barbaros’’, το οποίο στη συνέχεια αποχώρησε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να μην κάνουμε πίσω στις κόκκινες γραμμές»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κώστας Λάβδας, σημείωσε την ανάγκη για ενίσχυση των διπλωματικών πρωτοβουλιών και των προσπαθειών της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως «πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι και να μη κάνουμε πίσω στις κόκκινες γραμμές».

Οι πρακτικές κόκκινες γραμμές, πρόσθεσε,  έχουν τον κίνδυνο ότι πρέπει μετά να εφαρμοστούν. «Είναι αδιανόητο να αποδεχθεί η Ελλάδα ότι τα νησιά της δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και συνακόλουθα ΑΟΖ» πρόσθεσε.

Σχετικά με το διεθνές περιβάλλον, εκτίμησε, πως η παραβατικότητα της Άγκυρας, συναρτάται τόσο με την ταραχή που βιώνουν εσωτερικά οι ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ, η οποία ψάχνει τον βηματισμό της.

«Έτσι, η Τουρκία βρίσκει το παράθυρο ευκαιρίας που θέλει» είπε, συμπληρώνοντας πως η γειτονική χώρα θα επιδιώξει ένα διπλό »μέτωπο» σε Έβρο και Αιγαίο».

«Είμαστε προετοιμασμένοι»

Ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων του Έβρου   Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι χθες, υπήρχε κινητικότητα στον Έβρο, αλλά αυτή η κινητικότητα όπως είπε απείχε από μία απόπειρα μαζικής εισβολής.

«Οι δυνάμεις  μας έχουν ενισχυθεί και είμαστε προετοιμασμένοι. Για την ώρα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση αλλά παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση. «Η δύναμη που έχουμε στον Έβρο είναι πάνω από 400 άτομα».

πηγή: www.in.gr