Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Η εξομολόγηση Χαρδαλιά για το lockdown, τα κρούσματα, τις καταστροφές – Τι απαντά για το χειροφίλημα

Αντί να συζητάμε για lockdown ας επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων. Αυτή είναι η ασπίδα μας έναντι του κοροναϊού, λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Θεωρεί αποτελεσματική την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση του «Ιανού» και υπεραμύνεται της απόφασης να μη σταλεί μήνυμα μέσω του 112 στους πλημμυροπαθείς της Ευβοίας. Αντιθέτως, μήνυμα στέλνει στους… επικριτές του για την κίνησή του να σκύψει πάνω από το χέρι ιερέα στο χωριό Οξυά.

Ποιο το νόημα ενός ενδεχόμενου lockdown όταν δεν επαρκούν τα στοχευμένα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες όπως είναι για παράδειγμα, οι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας όπου ζουν κατά δεκάδες στοιβαγμένοι σε λίγα τετραγωνικά;

Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, ειδικά όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, αλλά όχι μόνο. Είναι ακόμα οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι – και κάθε ευάλωτη ομάδα απαιτεί ειδική αντιμετώπιση και φροντίδα. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για τη διενέργεια όλων των χειρισμών που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση.

Πράγματι, τα μισά από τα κρούσματα της Αττικής εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, με αρκετά σημαντικό αριθμό ανθρώπων με προσφυγικό-μεταναστευτικό προφίλ. Γίνεται κι εκεί μια μεγάλη προσπάθεια για να στεγανοποιήσουμε τους πυρήνες μετάδοσης. Μέσω εξαντλητικών ιχνηλατήσεων και ερευνών, μηνυμάτων στη γλώσσα τους για σωστή πληροφόρηση, καθώς και με περισσότερους ελέγχους στην περιοχή, ώστε να περιχαρακώσουμε την κατάσταση. Θα το σημειώσω, όμως, ακόμα μια φορά, όποια προσπάθεια κι αν γίνεται, χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος απομόνωσης των πυρήνων μετάδοσης και ανακοπής της πανδημίας. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας. Αντί, λοιπόν, να συζητάμε για lockdown, ας επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων – αυτή είναι η ασπίδα μας έναντι στον κορωνοϊό.

Ο ΕΟΔΥ δίνει προτεραιότητα στα παιδιά που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα για τεστ Covid. Στην πράξη όμως πόσο εύκολο είναι αυτό; Τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία κινδυνεύουν να φρακάρουν και στα ιδιωτικά κέντρα το τεστ κοστίζει από 50 έως 150 ευρώ. Μπορεί έτσι να υπάρξει αποτελεσματική προστασία στα σχολεία;

Και πάλι, η προστασία στα σχολεία μπορεί να επιτευχθεί με έναν και μόνο τρόπο. Μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών, πιστή τήρηση των κανόνων. Βεβαίως τα τεστ είναι σημαντικότατο εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά δεν υποκαθιστούν τα μέτρα. Ειδικά σε χώρους φυσικού συνωστισμού, όπως είναι τα σχολεία, έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα, συγκεκριμένοι κανόνες και στην πιστή τήρησή τους είναι που δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα. Οσο για το ζήτημα που θέσατε, το υπουργείο Υγείας έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά στην ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας και δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα κορεσμού τους.

Με δεδομένο ότι δεν υπήρξαν σοβαρές αστοχίες στην πρόβλεψη των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων τι πήγε στραβά και τι καλά στην αντιμετώπιση του «Ιανού»;

Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική. Αντιμετωπίσαμε ένα ακραίο και άκρως επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο και πράγματι, με την τεράστια κινητοποίηση όλου του μηχανισμού, κατορθώσαμε το πρώτιστο, να προστατεύσουμε στο μέτρο του δυνατού την ανθρώπινη ζωή. Οι πυροσβέστες μας και όλα τα στελέχη του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποίησαν συνολικά 946 απεγκλωβισμούς και διασώσεις – ήταν μια τιτάνια προσπάθεια σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και χάρη σε αυτή σώθηκαν εκατοντάδες ζωές. Οπως και στην Οξυά της Καρδίτσας, όπου με μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, κατορθώσαμε να σταθούμε στο πλευρό εκείνων που είχαν εγκλωβιστεί και χρειάζονταν άμεσα τη βοήθειά μας. Βεβαίως, θρηνούμε τους  συνανθρώπους μας που χάθηκαν κι οι σκέψεις μας είναι με τους αγαπημένους τους που βιώνουν την απώλειά τους. Και πάντα υπάρχει περιθώριο να γίνουμε καλύτεροι. 

Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι μόνο η προειδοποίηση των ανθρώπων που μένουν σε περιοχές που πρόκειται να πληγούν; Δεν είδα για παράδειγμα, να έχει γίνει κάποια προετοιμασία χώρων (βλέπε κλειστά γήπεδα) για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων…

Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι η έγκαιρη προετοιμασία και κινητοποίηση όλου του μηχανισμού. Οι συντεταγμένες εκκενώσεις και απομακρύνσεις πολιτών, ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, όπως βέβαια και η παρακολούθηση της εφαρμογής των προβλεπομένων απ’ όλους τους συμμετέχοντες.

Και ήδη πριν από την εκδήλωση του φαινομένου, είχαμε ενημερώσει και ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε όλος ο μηχανισμός να είναι έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο και να παράσχουμε άμεσα ασφαλές καταφύγιο σε συμπολίτες μας, καθώς και όλα τα απαραίτητα, τρόφιμα, θέρμανση, ιατρική μέριμνα κ.λπ., όπως άλλωστε έγινε όπου αυτό χρειάστηκε.

Εχει συσταθεί στην Πολιτική Προστασία ομάδα ανάλογη αυτής των λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή όλων των επιστημονικών φορέων (Πανεπιστήμια, ΕΜΥ, Αστεροσκοπείο κ.ά.) για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φαινομένων όπως πλημμύρες, φωτιές και σεισμοί;

Πολύ πριν από την εκδήλωση του φαινομένου και καθ’ όλη τη διάρκειά του, πραγματοποιούσαμε ανά έξι ώρες τεχνικές συσκέψεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά, της επιστημονικής κοινότητας, των μετεωρολόγων και των ειδικών μας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που μας ενημέρωναν διαρκώς για την πορεία του Ιανού. 

Καταστροφές στην Καρδίτσα όπου υπήρξε ειδοποίηση του εκτάκτου αριθμού ανάγκης 112 vs Καταστροφές στην Εύβοια όπου δεν υπήρξε. Ποια τα συμπεράσματα;

Το έχω ξαναπεί αλλά θα το επαναλάβω. Η προειδοποίηση μέσω του 112 δεν γίνεται άκριτα. Βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα, αλλιώς μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Στην περίπτωση της Εύβοιας, δυστυχώς, δεν είχαμε καμία ακριβή πρόβλεψη για τη σφοδρότητα του φαινομένου. Οταν μάλιστα αυτό εκδηλώθηκε, ήταν επικίνδυνο – επαναλαμβάνω επικίνδυνο – να στείλουμε μήνυμα 112 στους κατοίκους, εν μέσω νύχτας, σε μια περιοχή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με ανεξέλεγκτους χειμάρρους έξω από τα σπίτια και με την πλειονότητα των κατοικιών να βρίσκονται σε οικισμούς κατάντι των χειμαρρορεμάτων, να είναι υπόγειες, ημιυπόγειες ή ισόγειες, στις εκβολές των ρεμάτων και πολλές κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Στην Καρδίτσα, όπως και στα Ιόνια νησιά, την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία και την Αιτωλοακαρνανία, δεν είχαμε αυτό το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων χειμάρρων. Είχαμε αποτυπωμένα υδατορέματα σταθερής και μεταβαλλόμενης ροής, καθώς και τα αναχώματα στα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή, που λύγισαν στο τέλος κάτω από τον τεράστιο όγκο του νερού. Και είχαμε, επίσης, ακριβέστερη πρόβλεψη για μεγάλα ύψη βροχής. Και έτσι μπορέσαμε να δράσουμε προληπτικά και κυρίως με ασφάλεια για τον πολίτη.

Τελικά μετά τη σκηνή όπου διακρίνεστε χωρίς μάσκα να σκύβετε για να φιλήσετε το χέρι του ιερέα ισχύει για εσάς το… «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις»;

Εχω διευκρινίσει τι ακριβώς συνέβη. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όλοι εξάλλου κρινόμαστε. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να είναι αφοριστική στα όρια της εμμονής κάποιων, ούτε να παραγνωρίζει την ουσία. Κι η ουσία είναι η δουλειά που κάνουμε μήνες τώρα, νυχθημερόν, στην Πολιτική Προστασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Από in.gr