Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σε συνεργασία με την Accenture παρουσίασαν τη νέα μελέτη με θέμα: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Τουρισμού». Φιλοδοξία της μελέτης είναι να αποτυπώσει τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου με βάση την τοπική και διεθνή εμπειρία, να αξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση στην ελληνική αγορά και να παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού Τουρισμού, ο οποίος αποτελείται από 5 βασικούς πυλώνες και 12 στρατηγικές δράσεις.
Ειδικότερα, οι 5 πυλώνες που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη συνολική αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα την επόμενη μέρα, συνοψίζονται στη δημιουργία ενός Data Hub – ψηφιακού κόμβου δεδομένων, στη συγκρότηση ψηφιακής ταυτότητας, στην ανάπτυξη έξυπνων προορισμών και επιχειρήσεων και στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα ήδη το 95% των εταιρειών τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να εισαγάγουν νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν το νέο περιβάλλον, να ικανοποιήσουν τις αναδυόμενες ανάγκες και να δημιουργήσουν μια καινοτόμο βάση ανταγωνιστικότητας.
Το στίγμα του στην διαδικτυακή εκδήλωσε έδωσε και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο όποιος αύριο θα παρουσιάσει και επισήμως στο ευρύ κοινό το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, μια τεχνική λύση για την ομαλή διεξαγωγή της φετινής τουριστικής σεζόν. «Είναι ένα είδος fast lane για όσους περνούν τα σύνορα της Ελλάδας για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αναφορικά με τα οφέλη της τεχνολογίας 5G υπογράμμισε πως ο τουρισμός και τα δίκτυα 5ης γενιάς πάνε χέρι-χέρι. Αυτός, άλλωστε είναι, όπως είπε, και ο λόγος που η συγκεκριμένη παράμετρος μπήκε στον πυρήνα της στρατηγικής από την πρώτη μέρα. Υπενθύμισε πως την πρώτη τριετία η κάλυψη θα ανέλθει στο 60%, και πως στα επόμενα 5,5 χρόνια θα φτάσει το 94%.
«Η δημοπρασία σχεδιάστηκε με γνώμονα την καινοτομία. Αυτό που ουσιαστικά έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα – και δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό – είναι η δημιουργία του επενδυτικού ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ που θα επενδύει στο οικοσύστημα του 5G, δηλαδή στις διάφορες εφαρμογές που θα προκύψουν, όπως είναι τα ρομποτικά χειρουργεία, η αυτόνομη οδήγηση και πολλά άλλα τα οποία ακόμη δεν γνωρίζουμε. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν συνθήκες επώασης καινοτόμων ιδεών. Η συνδεσιμότητα σε όλες τις παραμέτρους του τουρισμού, σε όλα τα σημεία της χώρας, είναι καθοριστικής σημασίας» κατέληξε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Το στοίχημα του ψηφιακού αλφαβητισμού
Το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέστος, ο οποίος μίλησε για τη σημασία των συνεργιών και συμπράξεων, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε η χώρα μας να καταστεί ηγέτης καινοτομίας στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
«Η χρονιά της πανδημίας ήταν μια υβριδική χρόνια, ωστόσο, καταφέραμε να περάσουμε το μήνυμα στο εξωτερικό για την ιδιαιτερότητα και την μοναδικότητα του ελληνικού καλοκαιριού. Θα πρέπει επιτέλους να απενοχοποιηθεί η συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και να γίνει κατανοητό ότι κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνο με τις δικές του δυνάμεις».
Στα στοιχεία που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού αποτυπώματος, ανέφερε την εκπαίδευση των εργαζομένων πάνω στις νέες ψηφιακές δεξιότητες, καθώς επίσης και στη λεπτομερή χαρτογράφηση των μαθησιακών αναγκών και των εμπειριών όσων απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού.
Η αξία κρύβεται στην ανάλυση των δεδομένων
Στη δημιουργία ψηφιακών clusters που θα δώσουν ώθηση στον κλάδο του τουρισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture Greece, Κυριάκος Σαμπατακάκης, τονίζοντας πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν επιδέχεται ψηφιακής βελτίωσης.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μας επιτρέπει να πατάμε σε πολλούς τομείς με διαφορετικό τρόπο. Θα έλεγα ότι πλέον έχουμε εξατομίκευση και εκδημοκρατισμό του τουρισμού. Ο καθένας μπορεί να διαμορφώνει την εμπειρία που θέλει να ζήσει, όμως το ζητούμενο είναι η υπεραξία να παραμένει στην Ελλάδα. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο κομμάτι του σχεδιασμού της εμπειρίας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αξία που βρίσκεται κρυμμένη μέσα στα δεδομένα τα οποία ήδη έχουμε στα χέρια μας και δεν έχουμε αξιοποιήσει κατάλληλα. Εξήγησε πως η βαθύτερη ανάγνωσή τους θα μας επιτρέψει να έχουμε, καλύτερη στόχευση, παγκόσμιο segmentation, ενώ θα είμαστε σε θέση να προβλέπουμε τα περιθώρια κέρδους που θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε ως κράτος από την τουριστική δραστηριότητα.
«Τα τελευταία χρόνια γίνονται συστηματικά στην Ελλάδα high-end επενδύσεις, γι’ αυτό και θα πρέπει να κάνουμε καλύτερη στόχευση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που σχεδιάζουμε. Μιλάμε λοιπόν για ένα οικοσύστημα γύρω από μία εθνική πλατφόρμα το οποίο θα φέρει τεράστιο μέρισμα σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου».