Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Η «Καθημερινή» για την έκθεση της γαλλικής επιστημονικής αποστολής του Μοριά

Δημοσίευμα της «Καθημερινής» στο φύλλο της Πέμπτης 9 Αυγούστου 2018 είναι αφιερωμένο στην έκθεση σχετικά με τη γαλλική επιστημονική αποστολή του Μοριά, που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Την έκθεση, με τίτλο: «Στους Δρόμους του Μοριά – Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του 1829», διοργανώνουν η ΜΟΡΕΑΣ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα και το Δήμο Καλαμάτας. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των δύο εκδόσεων της ΜΟΡΕΑΣ με αντικείμενο την ιστορική αυτή αποστολή.
Στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» γίνεται λόγος για την πρωτότυπη παρουσίαση του θέματος με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ επισημαίνεται πως «ο επισκέπτης νιώθει να βυθίζεται στις σελίδες ενός γιγάντιου βιβλίου με τη χρονομηχανή να τον γυρίζει στο ρημαγμένο Μοριά του 1829, με τα ερειπωμένα χωριά, την πείνα, τις αρρώστιες και την καμένη ύπαιθρο».
«To εύρημά της είναι η αφήγηση κι αυτή ανήκει στον Γιώργο Τόλια, ο οποίος δεν έγραψε ο ίδιος πληροφορίες αλιεύοντας από τις εκδόσεις των Γάλλων, αλλά έβαλε αυτούσια κομμάτια από τα δικά τους αφηγήματα. Κι αυτό θέλγει το κοινό που διαβάζει αυτούσια αυτά που έγραψαν ειδικοί επιστήμονες», λέει στην «Κ» η αρχαιολόγος δρ Μιμίκα Γιαννοπούλου, υπεύθυνη για τη μουσειογραφική επιμέλεια.
Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφορικά με την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2018, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με ώρες λειτουργίας 19:00 – 22:00, μπορείτε να δείτε εδώ.