Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Η κακοκαιρία “Μήδεια” επηρεάζει και την πανδημία: Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων λόγω εγκλεισμού

Οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν σε ολόκληρη τη χώρα έχουν προκαλέσει ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και τους λοιμωξιολόγους, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα την διασπορά της νόσου.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορονοϊού και καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις επισκέψεις στα σπίτια, αλλά και να είναι προσεκτικοί ακόμη περισσότερο αυτές τις ημέρες απέναντι στους ηλικιωμένους.

Οι κλειστοί χώροι, οι οποίοι δύσκολα αερίζονται λόγω του κρύου αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους του κορονοϊού. “Αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ημέρες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να παραμείνουμε στο σπίτι”, είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου επιβεβαιώνοντας τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως πρόκειται ουσιαστικά για μία εποχική νόσο. η οποία εξαπλώνεται κυρίως την χειμερινή περίοδο.

Σκέψεις για παράταση του lockdown

Μία ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική που βρίσκεται ήδη σε σκληρό lockdown ή στην βόρεια Ελλάδα, όπως στη Θεσσαλονίκη, θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στο σύστημα υγείας, που ήδη δέχεται ασφυκτική πίεση με τα κρεβάτια στις ΜΕΘ ολοένα να λιγοστεύουν.

Παράλληλα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων κάνουν τους ειδικούς να σκέφτονται την παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την Αττική καθώς εκτιμούν πως δύσκολα η εικόνα θα είναι καλύτερη στις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η εβδομάδα που μόλις άρχισε θα δείξει αν τελικά αποφύγουμε την συνέχιση της καραντίνας, με τους λοιμωξιολόγους να αναμένουν μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μέχρι την Παρασκευή. Σε αντίθετη περίπτωση τότε θεωρείται βέβαιη η εισήγηση για την παράταση του μέτρου.

Ρεκόρ νοσηλειών

Στα νοσοκομεία της Αττικής τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, με το “Αττικόν” να καταγράφει το Σάββατο αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών Covid φτάνοντας τις 43 μέσα σε μία ημέρα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από την στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία, γεγονός που σήμανε συναγερμό στους λοιμωξιολόγους.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας, εμφανίστηκε απαισιόδοξος τονίζοντας πως οι δύο εβδομάδες δεν αρκούν προκειμένου να σταματήσει η έξαρση της νόσου. Στόχος, όπως σημείωσε, το επόμενο διάστημα είναι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ προκειμένου στην συνέχεια να γίνουν οι κινήσεις εκείνες που αφορούν την βελτίωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει πλέον το 85% από το 60% που ήταν πριν από δύο εβδομάδες, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 301 και την Αττική να εξακολουθεί έρχεται πρώτη στον αριθμό των κρουσμάτων φτάνοντας χθες τα 332 από τα 662 που καταγράφηκαν σε ολόκληρη την χώρα. Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως από τα μέσα Μαρτίου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται η πίεση που υπάρχει σήμερα στο Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, σημείωσε πως για να διασφαλιστεί ότι η κοινωνία και η αγορά θα είναι ανοιχτή το Πάσχα θα ήταν καλό να παραταθεί και μετά την 28η Φεβρουαρίου το lockdown. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων στην Θεσσαλονίκη παρά το γεγονός πως δεν πιέζεται τόσο αυτή την περίοδο.

www.thetoc.gr