Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Η Καλαμάτα στο… Περιστέρι – Προβλήθηκε με τη συμμετοχή του δήμου η περιοχή

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η προβολή της Καλαμάτας στο Περιστέρι, καθώς – με μέριμνα του Δήμου Καλαμάτας – αναδείχθηκαν τα προϊόντα του τόπου μας, η πολιτιστική δραστηριότητα και οι ομορφιές του.

Αποκορύφωμα υπήρξε το αφιέρωμα στην Καλαμάτα, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της έκθεσης «Λάδι, Κρασί, Μέλι & Ελιά» του Δήμου Περιστερίου, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6 και 16 του μήνα, στο Άλσος Περιστερίου, και στην οποία ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέσχε με περίπτερο.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Δήμο Περιστερίου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδoς και με σκοπό την προώθηση των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό της Αττικής, την ανάδειξη της γαστρονομίας και του πολιτισμού της αυθεντικής Ελλάδος, αλλά και την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος. Τα προϊόντα των παραγωγών από την περιοχή της Καλαμάτας εκτέθηκαν και πωλούνταν στο περίπτερο του Δήμου και αλλού, καθ’ όλο το διάστημα λειτουργίας της έκθεσης.
Επίσης, στο περίπτερο του Δήμου Καλαμάτας, σε δύο μεγάλες οθόνες προβάλλονταν βίντεο, με τις ομορφιές της Καλαμάτας και της περιοχής της, καθώς και τις μεγάλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη, όπως το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών, ο οποίος γίνεται ανά διετία.

Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

DSC 0507 Medium

Το Σάββατο 15/9 ήταν αφιερωμένο στο Δήμο Καλαμάτας και, το απόγευμα, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης με στελέχη του Δήμου υποδέχθηκαν το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα και άλλους αιρετούς του Δήμου, καθώς και εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων από την Καλαμάτα, στην είσοδο του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου. Ακολούθησε περιήγηση στο χώρο της Έκθεσης «Λάδι, Κρασί, Μέλι & Ελιά», με κατάληξη το κατάμεστο από κόσμο θέατρο «Τέχνη στην Πέτρα», όπου πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις, που είχε οργανώσει ο Δήμος Καλαμάτας.
Εκεί, μέλη του Συλλόγου «Τα περιστέρια» του Δήμου Περιστερίου υποδέχθηκαν το Δήμαρχο Καλαμάτας με μία παρέλαση και χόρεψαν τρεις παραδοσιακούς χορούς.

«ΜΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ»

DSC 0588 Medium

Κατόπιν, ο Δήμαρχος Περιστερίου καλωσόρισε τον ομόλογό του της Καλαμάτας, επισημαίνοντας τα εξής: «Συνάδελφε Δήμαρχε Παναγιώτη Νίκα, καλωσόρισες στην πόλη μας, στην πόλη τη δική μου, θα έλεγα, και στην πόλη τη δική σου, γιατί μία Καλαμάτα υπάρχει μέσα στο Περιστέρι». Ο Α. Παχατουρίδης του επέδωσε τιμητική πλακέτα, τονίζοντας πως «ο Παναγιώτης Νίκας δεν είναι ένας τυχαίος αυτοδιοικητικός, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος 12 χρόνια συνεχόμενα είναι Δήμαρχος της Καλαμάτας».
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία του στο Περιστέρι «όπου έχουμε συγγενείς και φίλους, οι οποίοι εργάζονται και διαπρέπουν και μένουν εδώ, 50.000 περίπου Καλαματιανοί, στην αγαπημένη πόλη της Καλαμάτας και των Μεσσηνίων, που πολλά χρόνια έχει ως Δήμαρχο τον πανάξιο Δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη», όπως ανέφερε. Ο Π. Νίκας προσέφερε στον Α. Παχατουρίδη αντίγραφο της Διακηρύξεως προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, που είναι – όπως σημείωσε – «ένα κείμενο, στο οποίο εμπεριέχεται όλη η ουσία της Επανάστασης. Αγωνιστήκαμε για την εθνική ελευθερία, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τον πολιτισμό μας, για την πορεία του Ελληνισμού. Αυτό είναι το κείμενο που υπεγράφη από τους ηγέτες της Επανάστασης στις 23 Μαρτίου του 1821».

DSC 0616 Medium

Ο Π. Νίκας τόνισε, επίσης, πως «ο Δήμος της Καλαμάτας είναι ένας από τους παλαιότερους Δήμους της χώρας. Ως Δήμος πρωτολειτούργησε το 1830». Ο Δήμαρχος Καλαμάτας επέδωσε στον ομόλογό του ένα γλυπτό, που παριστάνει λεπτομέρεια της σφραγίδας της Επαρχιακής Δημογεροντίας Καλαμάτας από το 1830, μια προσφορά «από την πόλη των θυσιών και της ελευθερίας», όπως σημείωσε.
Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας απηύθυνε ευχαριστίες προς το Δήμαρχο Περιστερίου και όλους τους Μεσσήνιους και Περιστεριώτες, οι οποίοι παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις, καθώς και προς τα πολιτιστικά σχήματα που πήγαν εκεί από την πόλη της Καλαμάτας, «τη Φιλαρμονική μας, Φιλαρμονική 120 ετών, από τις παλαιότερες της χώρας και το Λύκειο των Ελληνίδων, το καλύτερο Λύκειο της Ελλάδος, με το μουσείο παραδοσιακής φορεσιάς της κυρίας Καρέλια, πρωτότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

DSC 0628 Medium

Ακολούθησε συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, με τίτλο: «Από την Καλαμάτα με αγάπη», με έντεχνη μουσική, κατά τη διάρκεια της οποίας τραγούδησαν η Γιώτα Δημητροπούλου – Αϊβαζόγλου και ο Δημήτρης Χαρλέπας, ενώ τη μουσική διεύθυνση είχε ο αρχιμουσικός Κωνσταντίνος Νικολέας.
Η Φιλαρμονική και οι τραγουδιστές κέρδισαν θερμό χειροκρότημα από τους περίπου 3.000 παρευρεθέντες στο Θέατρο. Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Περιστερίου έλαβε, στη συνέχεια, το λόγο και βράβευσε τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας στο πρόσωπο του μαέστρου κ. Νικολέα, με το επίσημο δώρο του Δήμου Περιστερίου, που είναι ένα χειροποίητο κεραμικό περιστέρι.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ
ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

DSC 0718 Medium

Ακολούθως, το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας παρουσίασε ελληνικούς χορούς από τη Μεσσηνία και τις Κυκλάδες, με τρεις ομάδες ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες, των οποίων οι 25χορευτές συνέθεσαν ένα εντυπωσιακό χορευτικό πρόγραμμα, που ξεσήκωσε το κοινό. Ο πρώην Δήμαρχος Περιστερίου, Μεσσήνιος την καταγωγή, Θεόδωρος Δημητρακόπουλος προσέφερε το επίσημο δώρο του Δήμου Περιστερίου στην εκπρόσωπο του Λυκείου των Ελληνίδων Άννα Μαύρου – Μπουζιάνη, τονίζοντας το έργο του Δημάρχου Καλαμάτας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

DSC 0784 Medium

Στη συνέχεια, το γλέντι μεταφέρθηκε στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχε στηθεί ειδικό περίπτερο του παραρτήματος Μεσσηνίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, όπου ο Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο Μαρίνος Κουμουνδούρος έκαναν επίδειξη παρασκευής μανιάτικης μακαρονάδας και καγιανά με παστό.
Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας προσέφερε στους επισκέπτες της έκθεσης αναμνηστικό δώρο με τουριστικό υλικό της πόλης. Επίσης, σε όλους τους παρευρεθέντες προσφέρθηκαν λαλάγγια, διπλές και μελομακάρονα, τα οποία το κοινό τίμησε δεόντως, καθώς και κρασί. Τα κεράσματα προσέφεραν γυναίκες από το σύλλογο «Οι Μαντιναίοι».