Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Η Καλαματιανή Μίνα Φειδά Νταή και η νέα μάχη της βιομηχανίας για την επιβίωση

Η ιστορική εταιρεία υπόδησης, μετά τον καταστροφικό σεισμό και την καθίζηση της εν λόγω αγοράς που έφερε η κρίση, ψάχνει το επόμενο βήμα της

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Η γνωστή βιομηχανία του κλάδου της υπόδησης Boxer Φειδάς θυμίζει τη χώρα μας. Ολοι έχουμε κατά νου το γνωστό τρικουπικό «Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση». Και όντως. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ειπώθηκε η φράση αυτή, η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί ουκ ολίγες φορές, αλλά πάντοτε έβρισκε τον δρόμο της. Σε μια τέτοια φάση ταλαιπωρίας μα και ελπίδας φαίνεται να είναι και η βιομηχανία της οικογένειας Φειδά. Η πρόσφατη εμπλοκή στο σχέδιο εξυγίανσης της υποδηματοποιίας λόγω της αιφνίδιας υποθήκευσης ακινήτου της από την Εφορία σαφώς ζορίζει την ιστορική επιχείρηση, όμως η ελπίδα ποτέ δεν έλειψε από τους δημιουργούς της. Μια ελπίδα αυθεντικά ελληνική, η οποία λειτούργησε πάντοτε γόνιμα για τη βιομηχανία που μας έμαθε τι σημαίνει ελληνικό παπούτσι. Το πρόβλημα που προέκυψε με παρέμβαση της ΔΟΥ -και συγκεκριμένα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης- αφορά σε ακίνητο ιδιοκτησίας της κυρίας Μίνας Φειδά-Νταή, το οποίο αποτελούσε μέρος της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές.

Αποτέλεσμα της νέας αυτής συνθήκης είναι να προκύψει θέμα που πρέπει να λυθεί σε συντονισμό με τις τράπεζες, υπό τη σκιά μάλιστα των κακών συνολικά εξελίξεων στην αγορά της υπόδησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προ ετών έκλεισε η βιομηχανία Elite και ότι το ελληνικό παπούτσι πέρασε δύσκολες ώρες γενικότερα με την υπόθεση Καλογήρου μόλις προ ολίγων μηνών. Μια ακόμα απώλεια θα αποβεί καταστροφική για την αγορά και την ελληνικότητα του χώρου, πράγμα πάντως που δεν διαφαίνεται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το σχέδιο εξυγίανσης της Boxer Φειδά-Νταή προέβλεπε την ανασυγκρότησή της μέσα από την υπαγωγή στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειονότητας των πιστωτών της. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων προς την Τράπεζα Πειραιώς, την Αlpha και την Εθνική, η συμφωνία προέβλεπε την ακέραιη αποπληρωμή όλων των οφειλών, αθροιστικού ύψους 16.484.072,38 σε βάθος 12ετίας. Παράλληλα, οι οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία προβλεπόταν να αποπληρωθούν σε 180 δόσεις, ενώ εκείνες προς τους εργαζομένους θα διακανονίζονταν σε 24 δόσεις. Σημαντικό, επίσης, είναι το στοιχείο ότι η επιχείρηση έχει δεσμευτεί να αποπληρώσει και τους συνεργάτες – προμηθευτές της. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από μια εταιρεία της οποίας ηγείται η κυρία Νταή-Φειδά. Μια ξεχωριστή προσωπικότητα του εγχώριου επιχειρείν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

boxer

Ακόμα και σήμερα και παρά τα προβλήματα η Boxer Φειδάς είναι η μεγαλύτερη ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία υποδημάτων, με έντονη παρουσία και συνεχείς επενδύσεις

Μαθημένη στα δύσκολα

Η βιομηχανία υποδημάτων Φειδάς έχει χαλυβδώσει χαρακτήρα μέσα στις δυσκολίες. Παρότι τα πράγματα ποτέ δεν της ήρθαν βολικά, εξακολουθεί να υπάρχει σε πείσμα όσων προέβλεπαν τα χειρότερα. Ηταν, για παράδειγμα, το 1999 όταν λίγο έλειψε να αποτελέσει παρελθόν. Κι αυτό γιατί τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς από τον μεγάλο σεισμό οι εγκαταστάσεις της στη Δυτική Αττική επλήγησαν βάναυσα. Η μονάδα που προ του 1990 είχε χαρακτηριστεί από το Πολυτεχνείο «άτρωτη», ήταν μία από εκείνες που παραλίγο να καταρρεύσουν, καθώς το επίκεντρο της δόνησης ήταν σχεδόν από… κάτω της.

Οι καταστροφές στη μονάδα στο Μενίδι οδήγησαν τον ανταγωνισμό της Boxer Φειδάς να μιλάει για βέβαιο επιχειρηματικό θάνατο και για μια συνθήκη από την οποία δεν μπορούσε να υπάρξει ανάταξη. Ολοι όμως πόνταραν χωρίς την κυρία Φειδά-Νταή.

Μια αγωνίστρια της ζωής και της επιχειρηματικότητας, η οποία εγκαταλείποντας το επίσης κατεστραμμένο της σπίτι έσπευσε στο εργοστάσιο για να βοηθήσει. Οι εργαζόμενοι της Boxer ακόμα τη θυμούνται να καλεί σε αγώνα διατήρησης του μεροκάματου και της αξιοπρέπειας τους εργαζομένους. Ολοι, μια γροθιά, κινητοποιήθηκαν πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο. Η μονάδα επισκευάστηκε και τα προϊόντα δεν έλειψαν από την αγορά. Από τότε η κυρία Φειδά-Νταή παραδέχεται ότι χρωστά τα πάντα στους εργαζομένους και τα στελέχη της.

Μετά από αυτές τις συνθήκες η εταιρεία έδειξε να ανοίγει φτερά. Το 2010 πραγματοποίησε μάλιστα εγκαίνια της νέας τότε αναστηλωμένης από τον σεισμό μονάδας, σε μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε «ανάσταση». Γνωστή για τη συγγραφική της δεινότητα εξάλλου, γνώριζε από πρώτο χέρι πως το άυλο μιας μονάδας κάθε άλλο παρά τέτοιο ήταν. Γιατί ακόμα και τα μηχανήματα έχουν ζωή όταν τα κινούν εργάτες. Η επένδυση αφορούσε σε έναν βιομηχανικό χώρο 11.000 τ.μ. στη ΒΙ.ΠΕ. Μενιδίου. Για να σταθεί λοιπόν αρχικά στα πόδια της η επιχείρηση και να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα, η κυρία Φειδά-Νταή αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει μεγάλο μέρος της προσωπικής της περιουσίας, σε μια κίνηση που ελάχιστοι σημερινοί βιομήχανοι θα έκαναν.

boxer2

Για την ίδια, όμως, η σωτηρία της επιχείρησης ήταν στόχος ζωής. «Υπέγραψα τη σωτηρία της Boxer Φειδάς με την ίδια μου την περιουσία», μας είχε πει στο παρελθόν. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τής το αναγνωρίζουν. Και στο business plan προς τις τράπεζες έπραξε ακριβώς το ίδιο, δίχως να διστάσει.

Μια εταιρεία που αντέχει

Ακόμα πάντως και σήμερα και παρά τα προβλήματα, η Boxer Φειδάς είναι η μεγαλύτερη ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία υποδημάτων, με έντονη παρουσία και συνεχείς επενδύσεις. Επιχειρηματίας με έντονα αναπτυγμένο το αίσθημα του καθήκοντος αλλά και της επιχειρηματικής δράσης, η Φειδά-Νταή παρέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση για να δημιουργήσει μια ισχυρή βιομηχανία με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ίδια γεννήθηκε στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην πόλη της Καλαμάτας. Η οικογένειά της αφοσιώθηκε στη μόρφωσή της σε μια εποχή που αυτό δεν ήταν δεδομένο. Συγκεκριμένα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία. Γρήγορα, όμως, θα αναλάβει ρόλο και δράση στην οικογενειακή βιοτεχνία παπουτσιών που είχε δημιουργήσει ο παππούς της Ιωάννης Φειδάς. Συμπαραστάτης της θα είναι ο σύζυγός της. Μαζί θα μετατρέψουν την επιχείρηση από μικρή εταιρεία με βάση στην περιοχή του Ψυρρή σε βιομηχανία με δύο εργοστάσια. Το πρώτο στα Ανω Πατήσια και ένα στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Ετσι η μικρή οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε λίγο πριν το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα μας -1946- ελίχθηκε σε μία επιχείρηση με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Ουσιαστικός εμπνευστής της βιομηχανίας υπήρξε, πάντως, ο Ιωάννης Φειδάς, ο οποίος ασχολήθηκε με το υπόδημα αρκετά πιο πριν, στις αρχές του 1900. Ο τελευταίος, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, πήγε να πολεμήσει στο βαλκανικό μέτωπο, όμως κατόπιν επέστρεψε στον Νέο Κόσμο. Ανθρωπος με μεγάλη αγάπη για την πατρίδα του, επιστρέφει εκ νέου στη γενέθλια γη της Μεσσηνίας και μαζί του φέρνει μια πρωτοποριακή μηχανή ραφής υποδημάτων. Κάπως έτσι γίνεται η αρχή.

Μια αρχή που οδήγησε σε μεγάλη επιτυχία και στη δημιουργία μιας πρότυπης βιομηχανίας. Αν και ο δημιουργός της εταιρείας απέτυχε, με αποτέλεσμα να στραφεί στο χειροποίητο υπόδημα, ενώ ο γιος του Δημήτρης ήταν εκείνος που πήρε το αίμα του πίσω. Παρά τη μεγάλη του κλίση στη ζωγραφική, αποφάσισε να παρατήσει τα πάντα για να δημιουργήσει την Boxer Φειδάς. Κι αυτό για τη μνήμη του πατέρα του.

Ο Δημήτρης Φειδάς μετά την Κατοχή θα φύγει από την Καλαμάτα και θα ανέβει στην Αθήνα, όπου θα στήσει την επιχειρηματική του βάση στου Ψυρρή. Η μικρή βιοτεχνία τη δεκαετία του ’50 θα ξεκινήσει ένα ράλι πωλήσεων που θα την καταστήσουν υπολογίσιμη δύναμη. Με αγάπη για τη μόρφωση και τη διδασκαλία, η Μίνα Φειδά-Νταή, προτού γίνει επιχειρηματίας, θέλησε να γίνει καθηγήτρια. Λόγω διώξεων πολιτικού χαρακτήρα στράφηκε στην υποδηματοποιία. Σύντομα γνωρίστηκε με τον Γιάννη Νταή, τον οποίο παντρεύτηκε.
Ο τελευταίος, ως οικονομολόγος, ενίσχυσε την προσπάθεια. Τότε ήταν που η εταιρεία ξεκινούσε ένα εξαγωγικό άλμα με συνεργασίες σε χώρες όπως η Γερμανία και η τότε ΕΣΣΔ. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και στις ημέρες μας με μεγάλη επιτυχία – με εξαγωγές σε ΗΠΑ, Βαλκάνια, Ε.Ε. και Ρωσία παρά την εγχώρια κρίση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυρία Φειδά-Νταή δεν είναι μόνο ισχυρή προσωπικότητα στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, αλλά ασχολείται έντονα με τη λογοτεχνία και το θέατρο, με πλήθος εκδόσεων για τα έργα της τα οποία υπογράφει με το όνομα Νίνα Ντάφη, που αποτελεί συνένωση των επωνύμων της Νταή και Φειδά.

Δικό της δημιούργημα υπήρξε το best seller των 70s με τίτλο «Σε πρώτο πρόσωπο» και πολλά άλλα γνωστά πεζά και ποιήματα.

newmoney.gr