Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Η οικία Leigh Fermor στη Καρδαμύλη ανοίγει στο κοινό – Η ιστορία μιας δωρεάς

Ο Patrick και η Joan Leigh Fermor δώρισαν την Οικία Leigh Fermor στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου αλλά και να φιλοξενεί ερευνητές και να παραμείνει ανοιχτή για το κοινό. Το κληροδότημα συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες δωρεές που παρέλαβε το Μουσείο Μπενάκη τις τελευταίες δεκαετίες και η ανάδειξη και η λειτουργία του αποτελούν βασική μέριμνα του Ιδρύματος.

Σήμερα, χάρις στην ιδιαίτερα γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και η Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Πανεπιστήμιο του Princeton είναι το πρώτο εκπαιδευτικό Ίδρυμα που φιλοξενήθηκε.

Παράλληλα, από τον Ιούλιο η Οικία Leigh Fermor ανοίγει ξανά στο κοινό, με ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, στις 11:00 πμ.

Η ιστορία μιας δωρεάς

Το 1996, ο Patrick και η Joan Leigh Fermor δώρισαν εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη το σπίτι τους στην Καρδαμύλη, με την πρόθεση ότι η κυριότητα του σπιτιού θα μεταβιβαζόταν στο Μουσείο μετά το θάνατό τους. Η επιλογή της δωρεάς του ακινήτου στο Μουσείο Μπενάκη, προτάθηκε από τον Τζαννή Τζαννετάκη, πολύ στενό τους φίλο. Η πρόταση έγινε ανεπιφύλακτα αποδεκτή από το Μουσείο Μπενάκη δεδομένης και της σχέσης του Leigh Fermor με τον ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη και την κόρη του Ειρήνη Καλλιγά. Στο συμβόλαιο δωρεάς, ο Leigh Fermor όρισε τον Τζαννή Τζαννετάκη και τον δικηγόρο Αντώνη Μασουρίδη, ως επιβλέποντες για την καλή εκτέλεση της δωρεάς και των επιθυμιών του. Το Μουσείο απέκτησε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου μετά τον θάνατο του Leigh Fermor, το φθινόπωρο του 2011 και έκτοτε ενημερώνει και συνεργάζεται με τα παιδιά του Τζαννή Τζαννετάκη, την Τόνια και τον Πέτρο Τζαννετάκη.

Σύμφωνα με την εκφρασμένη επιθυμία των δωρητών και το συμβόλαιο δωρεάς, το σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, οι οποίοι αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εργαστούν. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Μουσείου Μπενάκη, ανέλαβε εξ’ολοκλήρου το κόστος των απαραίτητων εργασιών επισκευής και του νέου εξοπλισμού, προκειμένου να λειτουργήσει το Κέντρο Patrick & Joan Leigh Fermor.  Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ενοικίασης του ακινήτου για τρεις μήνες ανά έτος προκειμένου να εξασφαλίζονται τα έξοδα λειτουργίας του. Από το 2020, το Μουσείο Μπενάκη θα συνεργαστεί με την Aria Hotels, μια εταιρεία ξενοδοχείων που ειδικεύεται στη φροντίδα ιστορικών οικημάτων στην Ελλάδα. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε προκειμένου η χρήση του ακινήτου να συμβάλλει στην ευόδωση του έργου του Μουσείου Μπενάκη, σύμφωνα με αποφάσεις της Διοικητικής του Επιτροπής.

(Με πληροφορίες από το www.benaki.org)

Info:

Για πληροφορίες σχετικά με την ενοικίαση της οικίας (διαθέσιμη από το καλοκαίρι του 2020), παρακαλούμε επικοινωνήστε στη διεύθυνση [email protected] ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα ariahotels.gr. Για ξεναγήσεις κι οργανωμένες επισκέψεις, απαραίτητη η προσυνεννόηση στη διεύθυνση [email protected] ή στο τηλέφωνο 210 3671090, Δευτέρα – Πέμπτη.

www.thetoc.gr