Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Η τριπλή κρίση που επιφέρει ο Covid-19

«Τηρώντας τα μέτρα προστατεύω τον εαυτό μου, διατηρώ την καλή υγεία της οικογένειάς μου, δεν επιβαρύνω την οικονομική κατάσταση της χώρας μου.

Δεν ευθύνομαι για την αύξηση του δείκτη της ανεργίας στο εγγύς μέλλον, βοηθάω τις επιχειρήσεις να μην εξαθλιωθούν ακόμα περισσότερο, βοηθάω τα άτομα που βιώνουν την ενδοοικογενειακή βία να έχουν περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι σύντομα.

Δεν επιβαρύνω τη ψυχική μου κατάσταση και των συμπολιτών μου, απαλλάσσω -ως ένα σημαντικό βαθμό- τους χρόνιους ασθενείς από την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και το μόνιμο αίσθημα κινδύνου.

Επιτρέπω στον εαυτό μου να δω σύντομα ξανά παραστάσεις, να ταξιδέψω, να αγκαλιάσω και να φιλήσω τους αγαπημένους μου.

Δίνω την ευκαιρία σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ευάλωτων ομάδων να λειτουργούν κανονικά και να προσφέρουν περισσότερο. Κρατάω το Σύστημα Υγείας της χώρας μου όρθιο και δυνατό, για να είναι έτοιμο να στηρίξει τους συνανθρώπους μου.»

Η τριπλή κρίση

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται εν μέσω μίας πανδημίας που δεν μπόρεσε ποτέ να προβλέψει ούτε την άφιξή της, αλλά ούτε και τη διαχείρισή της. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι πως όταν δεν υπάρχει προβλεψιμότητα, δεν υπάρχει και ξεκάθαρη στρατηγική.

Ωστόσο, η μόνη πρόβλεψη που μπόρεσε να γίνει, είναι πως η υγειονομική κρίση θα μας θέσει σε μία υφεσιακή τροχιά και θα επιφέρει μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως. 

Αυτή νομίζαμε λοιπόν, πως είναι η λογική σειρά των πραγμάτων αυτής της πανδημίας.

Θεωρήσαμε πως αν μία κρίση υγείας δεν τελειώσει σύντομα θα επιφέρει μία πολύ μεγάλη οικονομική κρίση που αν και την φοβόμαστε δεν έχουμε αντιληφθεί έως σήμερα το εύρος της.

Αυτό όμως που παραλείπουμε να αναφέρουμε ή να συλλογιστούμε είναι ότι υπάρχει και ένας ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ οικονομίας και υγείας.

Η κοινωνική κρίση. Θα μπορούσαμε βέβαια να πούμε πως εμπεριέχεται και έχει συμπεριληφθεί ήδη είτε στην υγειονομική, είτε στην οικονομική, αλλά μόνο η ταύτιση είναι λάθος.

Είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχουν κοινωνικές προεκτάσεις ενός προβλήματος και είναι άλλο, οι προεκτάσεις αυτές, να ριζώσουν και να ανθίσουν μόνες.

Λόγω της μη προβλεψιμότητας και της ιατροκεντρικής προσέγγισης της πανδημίας αμελήσαμε να προσεγγίσουμε τη πανδημία κοινωνιολογικά.

Οι ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν και εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους και πόσο μάλλον εν μέσω μίας παγκόσμιας κρίσης. Το ίδιο ισχύει και για την ανταλλαγή μηνυμάτων και πληροφοριών. Διαφορετικά μπορείς να αντιληφθείς κάτι όταν είσαι γαλήνιος, διαφορετικά όταν είσαι φοβισμένος.

Δεν υπάρχει ποτέ «μόνο αυτό», υπάρχει πάντα και το «άλλο», ή «αυτό» με διαφορετικό τρόπο. Διαφορετικοί τρόποι προώθησης πληροφοριών μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να παραμείνουν ασφαλείς, να διαχειριστούν την ενδεχόμενη ψυχική κατάρρευση και να συνδεθούν με μια βαθύτερη αίσθηση σκοπού και ευθύνης.

Αυτό που προσπαθώ να μοιραστώ μαζί σας είναι πως ενώ γίνεται σκληρή δουλειά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάποιοι περιμένουν στη γωνία για να γίνει το λάθος και να ξεσηκωθούν.

Και τις εν λόγω εξεγέρσεις τις βαφτίσαμε πολύ βολικά «κούραση», αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πολύ πεζό να είσαι εν μέσω μίας υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης και να θεωρείς πως το πρόβλημα είναι μόνον η έλλειψη δυνάμεων.

Ο κόσμος μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχε κατανόηση του όρου της δημόσιας υγείας και μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι γενικά δεν είναι επίσης καλοί στην εκτίμηση του προσωπικού κινδύνου.

Αυτά τα δύο ας πούμε, θα έπρεπε να τα λάβουμε υπόψη μας.

Η τριπλή κρίση που μας σκεπάζει περιγράφεται από 3 τεμνόμενους κύκλους, την Υγειονομική Κρίση, την Κοινωνική Κρίση και την Οικονομική Κρίση.

Μέσα του ο κάθε κύκλος εμπεριέχει άλλους 3 τεμνόμενους κύκλους που ονομάζονται Διαφάνεια, Επικοινωνία και Εμπιστοσύνη. Ό,τι εμπεριέχεται μέσα σε κάθε κύκλο, αποτελεί τις λύσεις για την εξομάλυνση της κάθε κρίσης.

.

Ένα στοιχείο κλειδί λοιπόν, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της είναι ηεπικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων, των επαγγελματιών υγείας, των επιστημόνων, των Μ.Μ.Ε. και του πληθυσμού των χωρών.

Δεν μπορούν να αποτελέσουν λύσεις του προβλήματος οι τιμωρητικές πολιτικές, ούτε να ρίχνουμε την ευθύνη μόνο στα πολιτικά πρόσωπα. Όπως επίσης, δεν μπορούμε τα πάντα να τα αποδίδουμε στην ατομική ευθύνη των πολιτών γιατί δεν ξέρουμε καλά-καλά πως προσδιορίζει ο καθένας την «προσωπική του ευθύνη».

Είναι πάρα πολύ σημαντικό λοιπόν να επικοινωνούμεαυτό που θέλουμε καθαρά, απλά, συχνά και με ειλικρίνειαΚαι ακόμα πιο σημαντικό είναι να το επαναλαμβάνουμε. Πρέπει τη χαμένη εμπιστοσύνη να την κερδίσουμε άμεσα και τούτο θα επιτευχθεί με ακόμη πιο σκληρή δουλειά.

Το καθολικό lockdown με κλείσιμο σχολείων, εμπορείου κ.λπ. ήταν η μόνη λύση;

Ναι! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αν μέναμε ακόμα μία εβδομάδα στο προηγούμενο καθεστώς θα είχαμε καταστροφικές συνέπειες. Τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι αυτά που θα καθορίσουν την ισχύ και την ταχύτητα της ανάκαμψης.

Ας τα δούμε ένα-ένα όμως:

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας ανέρχεται σε πάνω από 168.000 μέχρι σήμερα και ο αριθμός των θυμάτων σε πάνω από 6.000.

Να σας θυμίσω εδώ, πως στα τέλη Μαρτίου 2020, συζητούσαμε και λέγαμε πως έχουν «χαθεί» ελάχιστα άτομα από τον κορωνοϊό και δεν υπάρχει κανένας λόγος για lockdown.

«Ο ιός της γρίπης είναι πιο θανατηφόρος» λέγανε πολλοί. Μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Σιγά σιγά παρατηρούμε πως κάποια μέτρα που κάποτε φάνταζαν παράλογα, σήμερα αποδεικνύονται ουσιαστικής σημαντικότητας.

Σταθερά το τελευταίο διάστημα, γύρω στους 280 συμπολίτες μας είναι διασωληνομένοι ενώ έχουν εξέλθει πάνω από 1.100 άτομα από τις ΜΕΘ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έως σήμερα από την αρχή της πανδημίας έχουμε πάνω από 107.370.000 κρούσματα και έχουν καταλήξει πάνω από 2.350.000 πολίτες (JohnsHopkinsUniversityofMedicine)

Παρακάτω βλέπετε ένα διάγραμμα που παρουσιάζει τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνομένους από το Σεπτέμβρη του 2020 έως και το Φλεβάρη του 2021.

Η επιλογή της 8ης ημέρας κάθε μήνα έγινε με βάση την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για το καθολικό lockdown στις 08 Φλεβάρη. Αυτό που προσπαθούμε να κατανοήσουμε είναι τι τον έκανε να αποφασίσει την επιβολή ενός πιο σκληρού lockdown.

Προσοχή: Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ενδεικτικός της κατάστασης και βασίζεται στην εκάστοτε πολιτική εξέτασης της κάθε χώρας. Οι θάνατοι και διασωληνωμένοι είναι κάτι που είναι άξιο ανάλυσης.

(Κόκκινη γραμμή: Θάνατοι – Μπλε γραμμή: Διασωληνομένοι – Πράσινη γραμμή Κρούσματα)

Η κατάσταση στα μαγαζιά | Click-in & Click-away

.

Από το πρώτο κιόλας Σαββατοκύριακο που τα καταστήματα άνοιξαν υπό το καθεστώς του Clickin και away, στολίστηκαν με τεράστιες ταμπέλες που έγραφαν «Εκπτώσεις».

Σαφέστατα αυτό πυροδότησε τον κόσμο να κατέβει στα μαγαζιά και σαφέστατα οι επιχειρήσεις έπρεπε να «διώξουν» το απόθεμα που είχαν.

Aν και αυτή η εξόρμηση είναι αναγκαία για τη ψυχολογική μας ευεξία σε μίκρο-επίπεδο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μάκρο-επίπεδο.

Όπως πολύ σωστά είπε και ο Καθηγητής κ. Σύψας, οι εικόνες αυτές θυμίζουν Λονδίνο και Harrods.

Δεν χρειάζεται να αναπαράγουμε τις επιπτώσεις εκεί. Φοράμε τη μάσκα, δεν σημαίνει δε τηρούμε αποστάσεις.

Βέβαια στην προκειμένη, ακόμα και να θέλεις να τις κρατήσεις, η πολυκοσμία δυστυχώς σου αφαιρεί αυτό το δικαίωμα.

Αθλητική Δραστηριότητα

Δεν βρίσκω κανένα λόγο απαγόρευσης της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο για άσκηση. Και θαρρώ, πως σε αυτή την πλευρά τάσσεται και η Κυβέρνηση.

Τηρώ τα μέτρα ευλαβικά δε σημαίνει πως δεν παίρνω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου να πάμε σε μία περιοχή που έχει πάρκα, δάση και καθαρό αέρα για να περπατήσουμε.

Η άθληση βοηθάει το κορμί μας, καθαρίζει τη σκέψη μας και γιατρεύει τη ψυχή μας. Είναι εκατοντάδες οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η άσκηση δεν αφορά μόνο τη φυσική μας κατάσταση και το σώμα μας.

Η άσκηση δημιουργεί ευεξία, δίνει ενέργεια, συμβάλει στο ποιοτικότερο νυχτερινό ύπνο και μας δημιουργεί ηρεμία.

Η συχνή άσκηση δε, φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα σε ψυχικές διαταραχές όπως είναι η κατάθλιψη, το στρες και το άγχος.

Άλλα θεμελιώδη οφέλη της άσκησης είναι η ισορροπία του βάρους, η χαμηλή πίεση, η αποφυγή ή καθυστέρηση εμφάνισης κάποιου χρόνιου νοσήματος κ.λπ.

Ο εθνικός εμβολιασμός

Έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2021, έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 481.198 εμβολιασμοί
  • 361.534 εμβολιασμοί 1ης δόσης
  • 119664 εμβολιασμοί 2ης δόσης

Τη παρούσα φάση εμβολιασμού, εμβολιάζονται οι εξής:

  • Πολίτες άνω των 80 ετών
  • Πολίτες από 60 έως 64 ετών
  • Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

Αν σας έχει έρθει μήνυμα για να εμβολιαστείτε και σας έχει κατατάξει σε πολύ μακρινό εμβολιαστικό κέντρο, επικοινωνήστε με ΚΕΠ.

Παρακάτω βλέπουμε ένα διάγραμμα που μας παρουσιάζει την αύξουσα πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας. Τα δεδομένα που έχουν συμπεριληφθεί αφορούν τους πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου.

.

Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται παρουσιάζουν άρνηση μεγάλου μέρους των υγειονομικών να εμβολιαστούν και φαίνεται το πρόβλημα να είναι ακόμα μεγαλύτερο στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Μετά από προσωπική επικοινωνία με δύο μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα, όπου το ένα είναι και κέντρο αναφοράς, με ενημέρωσαν πως το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο από ότι παρουσιάζεται.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού) προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στο φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών;

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι μη-υποχρεωτικός. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, είναι πως κανείς δεν πρέπει να σε αναγκάσει να κάνεις μια πράξη υγείας χωρίς εσύ να το επιθυμείς.

Από την άλλη όμως, το Υπουργείο Υγείας, οι Διοικητές των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μην επιτρέψουν σε αυτούς τους υγειονομικούς να έρχονται σε επαφή με κόσμο.

Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει του άλλου. 

Αναφορικά με την αιφνίδια παράλυση μίας νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο Κέρκυρας

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις παρουσίασε το σύνδρομο Guillain-Barré. Το σύνδρομο αυτό, είναι μια ταχεία μυϊκή αδυναμία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα. Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως αλλαγές στην αίσθηση ή τον πόνο μαζί με την μυϊκή αδυναμία, ξεκινώντας από τα πόδια και τα χέρια, συχνά εξαπλώνεται στους βραχίονες και στο άνω μέρος του σώματος, με αμφότερες τις πλευρές να εμπλέκονται. Αλλά συνδέεται αυτό με το εμβόλιο; 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινήσουν μία σειρά από φήμες και τρομολαγνεία που δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει περιστατικά στις μελέτες των εμβολίων που χρησιμοποιούν το mRna και επίσης δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τα υπόλοιπα κράτη για τέτοιες παρενέργειες.

Θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να αξιολογήσουν την κατάσταση και μόλις υπάρχουν τεκμηριωμένα ευρήματα, τότε μπορεί να ανοίξει ο διάλογος.

Μέχρι σήμερα έχουμε πάνω από 481.000 εμβολιασμούς στη χώρα μας και δεν έχει καταγραφεί κάτι παρόμοιο. Για τα πάντα βέβαια υπάρχει η πρώτη φορά.

Άρα υπομονή και όχι πανικό.

Τα σχολεία

Η μεγάλη διασπορά στα παιδιά έως 17 ετών συζητείται τις τελευταίες μέρες στα ειδησεογραφικά δελτία.

Ήταν ουτοπικό να πιστέψουμε ότι ο ιός θα μείνει έξω από την πόρτα των σχολείων.

Ανεξάρτητα από το πόσο επηρεάζει την υγεία των παιδιών και από το αν στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικά, παραμένουν φορείς. Φορείς που θα αγκαλιάσουν την γιαγιά, τον παππού και τον συγγενή με ένα χρόνιο νόσημα.

Η ζωτική σημασία όμως της γνώσης και της μη διακοπής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μας έκανε να προσπαθήσουμε σκληρά ώστε να μην κλείσουν.

Δυστυχώς όμως, έχουμε πλέον πάνω από 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στα σχολικά περιβάλλοντα και το κλείσιμο τους είναι αναγκαίο. Αυτό περιγράφεται και στο παρακάτω διάγραμμα.

.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, τα σχολεία μας θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν.

Τα λύματα

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης προσπάθησε τεκμηριωμένα -όχι να μας φοβήσει, αλλά- να μας ενημερώσει, καθώς η κατάσταση στην Αττική ήταν και είναι πολύ ανησυχητική.

Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα είχε μια αύξηση της τάξης του 205% και τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς.

Βέβαια εδώ να πούμε πως αυτό είναι μία εκτίμηση, καθώς η αναγωγή από τις συγκεντρώσεις στα λύματα δεν μπορούν να οδηγήσουν στον αριθμό κρουσμάτων.

Τα βασικότερα μέτρα που ισχύουν

  • Απαραίτητη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους
  • Τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι στις 21:00 και τα Σαββατοκύριακα στις 18:00
  • Αναστολή του clickaway και του clickin
  • Αναστολή λειτουργίας των κομμωτηρίων
  • Αναστολή λειτουργίας των σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφικών σταθμών.
  • Εκκλησίες: χωρίς παρουσία πιστών στις λειτουργίες παρά μόνον των θρησκευτικών λειτουργών. Σε περίπτωση γάμου, κηδείας, βάφτισης κ.λπ. επιτρέπονται 9 άτομα.
  • Takeaway και delivery σε καταστήματα εστίασης, χωρίς παραμονή του πελάτη στο χώρο.
  • Αναστολή στις παιδικές χαρές

Οι 6 ενέσεις στην οικονομία, την κοινωνία και την υγεία

  1. Τήρηση των μέτρων ευλαβικά
  2. Αύξουσα πορεία των εμβολιασμών
  3. Αύξουσα πορεία των rapidtests που πραγματοποιούνται
  4. Επικοινωνιακή πολιτική (καμπάνιες ενημέρωσης κ.λπ.)
  5. Εκμετάλλευση της επιτροπής που συστάθηκε πριν μήνες και αποτελείται από Οικονομολόγους Υγείας, Επικοινωνιολόγους, Εκπροσώπους Επιχειρήσεων, Λοιμωξιολόγους, Επιδημιολόγους, Στατιστικούς, Δημοσιογράφους, Εκπροσώπους Ασθενών κ.λπ.
  6. Οι συχνοί έλεγχοι για παραβίαση τηλεργασίας σε χώρους εργασίας
  7. Τηλεκπαίδευση

ΠΗΓΗ