Πέμπτη
9
Ιανουάριος
TOP

Η χώρα που πληρώνει τα ζευγάρια που θα κάνουν παιδιά εν μέσω πανδημίας

Ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό αναμένεται να προσφέρει η Σιγκαπούρη για τα ζευγάρια που θα αποφασίσουν να κάνουν παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι το κίνητρο θα βοηθήσει άτομα που πιέζονται οικονομικά και ανησυχούν πως θα χάσουν τη δουλειά τους.

«Έχουμε δεχτεί αρκετά σχόλια από επίδοξους γονείς που αναφέρουν πως ανέβαλαν τα σχέδια τους για δημιουργία οικογένειας εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε ο Covid-19», δήλωσε τη Δευτέρα ο Χενγκ Σουί Κετ.

«Αυτό είναι κάτι απόλυτα κατανοητό, ειδικά όταν δεν ξέρουν τι θα γίνει αύριο με το εισόδημά τους», συμπλήρωσε.

Παρά την πετυχημένη ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στην πανδημία, η οικονομία της Σιγκαπούρης υφίσταται κι αυτή βαθιά ύφεση.

Το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 12,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σηματοδοτώντας «πτώση ρεκόρ», σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Στη Σιγκαπούρη επίσης καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο, γεγονός που οι κυβερνήσεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αντιστρέψουν.

Ο εθνικός στατιστικός φορέας αναφέρει πως το ποσοστό γονιμότητας ανέρχεται πλέον σε 1,14 γεννήσεις ανά γυναίκα.

Για να λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα, οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν 2,1 μωρά κατά μέσο όρο, αν και οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν νούμερα κάτω από αυτό το επίπεδο, καθώς η μείωση του ποσοστού των ζευγαριών που παίρνουν μια τέτοια απόφαση καθώς και η ανατροπή των παραδοσιακών ρόλων των φύλων έχουν διαδραματίσει ρόλο στην συρρίκνωση των ποσοστών γονιμότητας παγκοσμίως.

Η Σιγκαπούρη έχει αγωνιστεί σκληρά προκειμένου να αλλάξει την κατάσταση. Από τη δεκαετία του 1980 έχει διοργανώσει δεκάδες δημόσιες εκστρατείες που ενθαρρύνουν τον τοκετό και έχει δώσει σειρά οικονομικών και φορολογικών κινήτρων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Όπως και πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι βασικές προκλήσεις του πληθυσμού της Σιγκαπούρης είναι η χαμηλή γονιμότητά μας και ο γηράσκων πληθυσμός», ανέφερε κυβερνητική έκθεση του 2011.

(Με πληροφορίες από CNN)