Κυριακή
12
Ιανουάριος
TOP

Η Microsoft δημιουργεί data center στην Ελλάδα – Kαι η Μεσσηνία είχε θέση στα… πλάνα (video)

Η Microsoft δημιουργεί data center στην Ελλάδα- Παρουσιάστηκε η επένδυση

Το συνολικό όφελος, σε βάθος χρόνου, μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο 

Η παρουσίασε έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του προέδρου της Microsoft, Μπραντ Σμιθ και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο ξεχωριστό video που ετοίμασε η Microsoft διακρίνει κανείς και την παρουσία της Μεσσηνίας με το πλάνο στη Βοϊδοκοιλιά και την αναφορά “σε έναν τόπο με ξεχωριστές δυνατότητες”.

Δείτε το video

«Ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στα 28 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική οικονομία, τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι κάτι που κάνουμε σε πολλές χώρες, ή που κάνουμε ελαφρά τη καρδία. Το γεγονός ότι το κάνουμε σε μια χρονιά με πολλές προκλήσεις για όλους μας μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει εδώ». Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «GR for Growth», η Microsoft ανακοίνωσε και την πρόθεσή της να εκπαιδεύσει στις ψηφιακές δεξιότητες ένα ανθρώπινο δυναμικό 100.000 πολιτών μέχρι το 2025.

Δείτε εδώ όλη την εκδήλωση

Η παρουσίαση ανοίγει το δρόμο σε εγχώριες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, start ups και φορείς να επωφεληθούν από τις δυνατότητες του cloud, διατηρώντας τα υψηλότερα επίπεδα κυβερνοασφάλειας, παραμονής των δεδομένων στη χώρα και κανονιστικής συμμόρφωσης, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Microsoft.   Ο κόμβος data center της Ελλάδας εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη περιοχών Cloud της Microsoft, που περιλαμβάνει 63 περιοχές. Στην παρουσίαση τονίστηκε και ο ρόλος των υπηρεσιών cloud στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Σήμερα η Ελλάδα βασίζεται σε δεδομένα στο cloud που είναι αποθηκευμένα πολύ μακριά. Όταν θα είναι πλήρως λειτουργικό το data center, θα είναι σαν να βρίσκεται στη διπλανή πόρτα και θα υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα με τρομακτική ταχύτητα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Microsoft. «Δεν είναι μόνο server και υπολογιστές, ανανεώνουμε συνέχεια το λογισμικό, είναι μια συνεχιζόμενη επένδυση», σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία ευκαιρία για κάθε μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει κορυφαία τεχνολογία.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος AI for Cultural Heritage, η εταιρεία συνεργάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού για να «ζωντανέψει« την Αρχαία Ολυμπία με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών. Το έργο για τη ρεαλιστική τρισδιάσταση αποτύπωση των μνημείων θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.

Σε ό,τι αφορά στο πλάνο για την εκπαίδευση 100.000 πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες, αφορά το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και φοιτητές και ο απώτερος στόχος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Το πρόγραμμα- με μαθήματα διά ζώσης και ψηφιακά- θα υλοποιηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud, της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Αυτό είναι κάτι που ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η δημιουργία data center σε οποιαδήποτε χώρα, από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως η Microsoft, αυτομάτως την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Για την Ελλάδα, αυτό δεν συνεπάγεται μόνο ξένα κεφάλαια, περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία, νέες θέσεις εργασίας αλλά και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία», συνέχισε.

«Αναλυτές θα μιλήσουν για συνολικό οικονομικό όφελος σε βάθος χρόνου που μπορεί να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, με βάση την εμπειρία άλλων χωρών. Το κέρδος αυτό πολλαπλασιάζεται, αν προστεθεί ο εκσυγχρονισμός που θα φέρει αυτό, όχι μόνο σε μεγάλες αλλά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η σημασία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας. Η τεχνολογία είναι καταλύτης ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα», επεσήμανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.