Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΣΠΕΠ: «Πρέπει να προχωρήσουμε στην αναγέννηση του βόλεϊ»

Φέτος ζήσαμε πολλά διαφορετικά γεγονότα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έβαλε «φρένο» και σε πάσα αθλητική δραστηριότητα. Αυτό σήμανε την παύση κάθε επίσημης και μη αγωνιστικής δράσης στέλνοντας ομάδες και αθλητές στον … «πάγκο» της οικίας τους! Περίπου τρεις μήνες μετά η εικόνα της αγωνιστικής δράσης δεν έχει αλλάξει και πολύ.

Για όλα τα αθλήματα η επιστροφή στην κανονικότητα (μόνο προπονήσεις) έγινε σταδιακά και υπό αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες, ενώ όλα τα πρωταθλήματα ολοκληρώθηκαν πρόωρα. Αυτό συνέβη και στο άθλημα της πετοσφαίρισης. Κανένα πρωτάθλημα δεν επανεκκίνησε μετά την καραντίνα με μοναδική εξαίρεση την διενέργεια των play off της Volley League (30/6- 4/7).

Οι επιπτώσεις του καθολικού σχεδόν και πρωτοφανούς lockdown, όχι μόνον στα πρωταθλήματα της σεζόν 2019-2020 αλλά και πως αυτό θα διαμορφώσει την κατάσταση για την επόμενη αγωνιστική περίοδο είναι θέματα που απασχολούν σήμερα την ηγεσία του βόλεϊ με τις όποιες αποφάσεις να είναι άμεσα εξαρτώμενες από την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

Για όλα συμβαίνουν στον χώρο της πελοποννησιακής πετοσφαίρισης δίνει απαντήσεις στο best-tv.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου, Θεόδωρος Κανελλόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία και το Βόλεϊ, την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων, τις δικλείδες ασφαλείας στις νέες προκηρύξεις τις οποίες «επιβάλλει» ο κορωνοίος, την ανάγκη καθιέρωσης ετήσιας οικονομική στήριξη των Ερασιτεχνικών σωματείων, για την οικονομική προσπάθεια συνεισφοράς από πλευράς Ένωσης, το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, οι προτάσεις της ΕΣΠΕΠ για την προώθηση του αθλήματος αλλά και για την εικόνα στη Μεσσηνία όπως διαμορφώνεται σήμερα…

Πρόσφατα, στην εκπομπή της ΕΣΠΕΠ_Voice αφιερώσατε χρόνο στα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται στους χώρους λόγω του κορωνοϊού. Τα συμπεράσματα σας είναι πως τα μέτρα αυτά εμποδίζουν στην εύρυθμη λειτουργία των σωματείων και πότε εν τέλει προβλέπεται να αρθούν;

«Η άρση των μέτρων είναι άγνωστο το πότε θα επέλθει. Σίγουρα όλοι ελπίζουμε να βρεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το εμβόλιο, για να επανέλθουμε στην προ-κορωνοϊού εποχή!

Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και θα πρέπει να εφαρμοστούν από τα σωματεία, δυστυχώς, παρόλο που είναι αναγκαία, δυσκολεύουν την λειτουργία τους. Πολύ περισσότερο στα αναπτυξιακά τμήματα και στις ακαδημίες που αποτελούν και τον βασικό τους οικονομικό «αιμοδότη» των σωματείων.»

Πιστεύετε ότι το πρόωρο φινάλε των πρωταθλημάτων άλλαξε ή ανέτρεψε το τελικό τους αποτέλεσμα;

«Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μας δίνετε σαν ΕΣΠΕΠ, να καταθέσουμε τις απόψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία και το Βόλεϊ.

Σίγουρα η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει ανησυχία και προβληματισμό. Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση έχει αλλάξει τις συνθήκες της καθημερινής διαβίωσης των ανθρώπων, αφετέρου δε οριοθετεί νέους κανόνες στον τρόπο ζωής. Δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστος και ο αθλητισμός.

Αυτό είχε και σαν συνέπεια να μην ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων που τους ανατράπηκε ο αρχικός τους σχεδιασμός.

Για τα πρωταθλήματα της Ένωσης το πρόωρο φινάλε, σίγουρα μπορεί να «αδίκησε» κάποια ομάδα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του απρόβλεπτου στον αθλητισμό, πχ. τραυματισμοί κα., που μπορούν να σου ανατρέψουν την τελική επιθυμία.»

 

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση δύναται να παίξει ρόλο στο άμεσο μέλλον;

«Η επόμενη αγωνιστική περίοδο 2020-2021 θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή που γνωρίζαμε. Η επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων θα γίνει σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και με την εφαρμογή συγκεκριμένων Πρωτοκόλλων Υγείας που θα εκδοθούν από την Γ.Γ.Α.

Στις Προκηρύξεις που θα εκδοθούν για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, τόσο από την Ομοσπονδία όσο και από τις Ενώσεις, θα υπάρχει η πρόβλεψη τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση διακοπής τους. Αυτό δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, δυστυχώς, σε ό,τι αφορά και στην ανεύρεση χορηγιών και για τα λειτουργικά έξοδα των σωματείων.

Αυτό θα μας οδηγήσει και στην αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων μας.»

 

Ποια είναι τα σχέδια της ΕΣΠΕΠ για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα;

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΕΠ, έχει δώσει τεράστια σημασία στον αναπτυξιακό σχεδιασμό κωδικοποιώντας δράσεις, που πρέπει να πραγματοποιούν τα  σωματεία σε συνεργασία με την Ε.Σ.ΠΕ.Π. και τα όμορα.

Κάνουμε λόγο για διοργανώσεις street-volley, grass-volley, κ.α. καθώς και τουρνουά Μίνι Βόλεϊ.

Σε ό,τι αφορά στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της Ένωσης, το παρόν Δ.Σ. στα τρία (3) χρόνια θητείας του έχει προσπαθήσει να τα αναβαθμίσει. Σε όλες τις διοργανώσεις αθλοθετεί μέχρι και την 4η ομάδα που συμμετέχει και αποτελεί δέσμευση, να μην υπάρξει το λυπηρό φαινόμενο ομάδα να ζητήσει να δοθούν είτε τα μετάλλια που κατέκτησε αναπτυξιακό της τμήμα δύο χρόνια πριν ή πρωταθλητές να βάζουν μπουκάλι νερό για κύπελλο στον τελικό του Final-4!

Δυστυχώς συνέβη στην αρχή της θητείας του παρόντος Δ.Σ., από ομάδα με μέλος της στην απερχόμενη Διοίκηση της ΕΣΠΕΠ να ζητάει τα μετάλλια…

Αναγνωρίζοντας το μεγάλο γεωγραφικό εύρος της Ένωσης, σε μια διοργάνωση τελικής φάσης συμμετέχουν ομάδες από διαφορετικές και όχι όμορες περιοχές. Αυτό αυξάνει το οικονομικό κόστος για τις ομάδες που συμμετέχουν, το οποίο και μετακυλύετε και με την συμμετοχή των γονέων.

Σαν Ένωση είχαμε ζητήσει από τα σωματεία την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, να μας καταθέσουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2019, τυχόν πρόθεσή τους για ανάληψη, σε συνεργασία με τους Δήμους και της Περιφέρεια, διοργάνωσης τελικής φάσης αναπτυξιακού πρωταθλήματος. Φιλοδοξώντας, να πραγματοποιηθούν οι έγκαιρα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Τ.Α. για κάλυψη της διαμονής και διατροφής των ομάδων. Δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση όπως θα επιθυμούσαμε. Διότι είθισται τα σωματεία πρώτα περιμένουν να προκριθούν στην τελική φάση και μετά να αναζητήσουν τη συνδιοργάνωση και χρηματοδότηση από την τοπική αυτοδιοίκηση, που πολλές φορές ο χρόνος δεν επαρκεί να παρθεί θετική απόφαση.

Στο πλαίσιο να μπορεί η ΕΣΠΕΠ, να συνεισφέρει οικονομικά στις ομάδες στις τελικές φάσης, έχει πάρει απόφαση το Δ.Σ., να προχωρήσει στην ονοματοδοσία του κάθε ομίλου για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, εάν επιτευχτεί αυτή την δύσκολη οικονομικά χρονιά, τα έσοδα που μπορούμε να αντλήσουμε π.χ. με 8 ομίλους αν καταφέρουμε να έχουμε έσοδα 2.000 ευρώ, η ένωση θα μπορούσε να δώσει από 500 ευρώ στις ομάδες που θα συμμετέχουν στο Final-4, συμβάλλοντας στις δαπάνες συμμετοχής.

Αυτό θα πρέπει να στηριχτεί κατ’ τόπους και από τις ομάδες, προτείνοντας στην ΕΣΠΕΠ κάποιες τοπικές επιχειρήσεις, που θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε και να συνεργαστούν με την Ένωση.»

Τι συμβαίνει με τα αναπτυξιακά των αγοριών στην Ένωση. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται ο βραδύς ρυθμός ανάπτυξής τους; 

«Δυστυχώς εδώ είναι μια πονεμένη ιστορία. Όχι γιατί τα αγόρια δεν επιλέγουν το Βόλεϊ, αλλά γιατί κάποιοι θεωρούν ότι δεν μπορούν να αντλήσουν οικονομικό όφελος για το σωματείο τους, με την ανάπτυξη του ανδρικού Βόλεϊ σε σχέση με τα κορίτσια.

Πολύ περισσότερο που δεν υπάρχουν και επαρκείς αθλητικοί κλειστοί χώροι.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός η αδυναμία να δώσουν πολλά παιχνίδια. Αυτό απομακρύνει τα αγόρια από το άθλημα του βόλεϊ.

Εάν υπήρχαν π.χ. στην Μεσσηνία εκτός της «ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ’80» και του ΝΟΚ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», αναπτυξιακές ομάδες βόλεϊ στη Μεσσήνη, στην Πύλο και στον Δήμο Τριφυλίας, που έχουν κλειστά γυμναστήρια, τότε, θα είχαμε έναν όμιλο στα αναπτυξιακά με ομάδες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Αυτό θα μείωνε το οικονομικό κόστος των μετακινήσεων και θα έδινε αθλητική διέξοδο για τα αγόρια να ασχοληθούν με το βόλεϊ.

Όμως, στην προσπάθεια μας σαν σωματείο, να αποτελέσουμε μοναδικότητα για το ανδρικό άθλημα στην περιοχή λόγο τις λειψανδρίας, οδηγούμαστε μαθηματικά στο μέλλον και στην δική μας εξαφάνιση. 

Τα παραδείγματα πολλά. Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία γενικότερα έχει μεγάλη ιστορία στο ανδρικό Βόλεϊ. Θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναγέννησή του…

Και η αναγέννηση του βόλεϊ θα προέλθει από το Δημοτικό Σχολείο και από τις Γειτονιές!

Η πανδημία, ανέστειλε δράσεις που είχε προγραμματίσει η ΕΣΠΕΠ προς αυτήν την κατεύθυνση, για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το μόνο που έγινε και είχε μεγάλη επιτυχία ήταν το Τουρνουά πετοσφαίρισης 4Χ4, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου στην Δυτική Αχαΐα με Γυμνάσια της περιοχής σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σ’ αυτό του τουρνουά συμμετείχαν 26 σχολικές ομάδες με 130 μαθητές και μαθήτριες. Και τα αγόρια ήταν 53. Άρα πρέπει να τα αναζητήσουμε και να τα φέρουμε στο άθλημα. Να τους δώσουμε το ερέθισμα και να το αγαπήσουν.»

Μήπως τελικά είναι αναγκαία και κάποια κίνητρα ώστε τα σωματεία να αναπτύξουν το ανδρικό βόλεϊ;

«Έχετε απόλυτο δίκιο. Σαν Ένωση κάνουμε μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Εξασφαλίσαμε τη χορηγία σε μπάλες από την ΕΣΑΠ, οι οποίες και θα αποδοθούν στις ομάδες που συμμετείχαν στο Final-4 παμπαίδων την Αγωνιστική περίοδο 2018-2019 σε ειδική εκδήλωση. Δεν είναι όμως αρκετό.

Είναι, όμως, μια πρώτη ενέργεια σε ένα πλάνο που πρέπει να θέσουμε. Περισσότερα θα μιλήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα όταν θα έχουμε ολοκληρώσει, το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα σωματεία και τους αθλητές.»

Η Μεσσηνία έχει δύο ομάδες στην Pre league, μια στην Α2 και δύο στην Β’ Εθνική. Τούτο σημαίνει πως οι απαιτήσεις στο κομμάτι της προετοιμασίας επίσης αυξάνονται; Από την εμπειρία και τη γνώση σας κρίνεται πως οι εγκαταστάσεις επαρκούν.

«Η Μεσσηνία έχει μεγάλη ιστορία στο βόλεϊ. Ήταν από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που δημιούργησε ομάδες βόλεϊ από την δεκαετία του 1920.

Ελπίζουμε σαν Ένωση να μας εκπροσωπήσει και σε μεγαλύτερη κατηγορία.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποτυπωθεί η αθλητική προσφορά τόσο με ένα Ιστορικό Λεύκωμα για το βόλεϊ, όσο και με την δημιουργία από την τοπική αυτοδιοίκηση ενός Αθλητικού Μουσείου, για τις ομάδες, ανεξαρτήτου αθλήματος στην περιοχή.

Δυστυχώς και όχι μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας, υπάρχει έλλειψη κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα, όχι για τις αγωνιστικές ομάδες Ανδρών ή Γυναικών, αλλά για τα αναπτυξιακά τμήματα και τις ακαδημίες τους.

Σαν ΕΣΠΕΠ θεωρούμε και το εκφράζουμε επίσημα σε κάθε φορέα, ότι η ανάγκες δεν είναι πάντα τα μεγάλα κλειστά Γήπεδα ανά περιοχή. Αλλά η δημιουργία Προπονητηρίων Ελαφριάς κατασκευής σε σχολικά Συγκροτήματα με μικρό κόστος και διπλό όφελος. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτήσουν τα σχολικά συγκροτήματα, κλειστά Γυμναστήρια τα πρωινά και χώρους προπονήσεων για τα σωματεία το απόγευμα.

Για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο 2020-202, πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή και ο Αθλητικός Φορέας θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, για την επέκταση του ωραρίου για το κλειστό της Παραλίας μέχρι τις 23:30, καθώς και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στο κλειστό του Πολυκλαδικού, για την διεξαγωγή επίσημων αγώνων των αναπτυξιακών τμημάτων.

Η παραπάνω πρότασή μας για επέκταση του ωραρίου, είχε επίσημα κατατεθεί από την Ένωση με την υπ’ αριθ. 444/29.11.18 Επιστολή και είχε κοινοποιηθεί στα σωματεία και στον τότε δήμαρχο κ. Νίκα.»

Η δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων» στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δύναται να δώσει κατά τη γνώμη σας, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα πραγματικά εν ενεργεία σωματεία και τι σημαίνει για το μέλλον;

«Σίγουρα η δυνατότητα των τεχνολογιών και η εφαρμογή τους, απλουστεύουν την καθημερινότητα μας. Η δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, Αθλητικών Εγκαταστάσεων, Αθλητών και Προπονητών, θα δίνει την δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης του εκάστοτε υπουργού Αθλητισμού και της Γ.Γ.Α.

Όχι για τα ποια σωματεία είναι εν’ ενεργεία και σε ποια τμήματα ή αθλήματα συμμετέχει. Αυτό μπορεί να γίνει και σήμερα με την έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων από τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις που συμμετέχουν.

Θα ήταν χρήσιμο και από πλευράς πολιτείας, μετά την οριστική ένταξη των σωματείων στο Μητρώο, να θεσπιστεί και η ετήσια οικονομική στήριξη των Ερασιτεχνικών σωματείων, ανάλογα με τα τμήματα και αθλήματα που συμμετείχε την προηγούμενη Αγωνιστική περίοδο.

Με αυστηρά βέβαια κριτήρια και κανόνες, για να μην ζήσουμε φαινόμενα του παρελθόντος με κρατικοδίαιτους παράγοντες και σωματεία.

Προσωπικά κατέθεσα δημόσια τη πρόταση του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ, μέσω του ΟΠΑΠ και τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν. (https://matchnews.gr/laiko-athlitiko-lacheio/)

Σ.Τρ.