Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ιταλικό κατενάτσιο στην αγορά ελαιολάδου

Το παιχνίδι της… υπομονής καλούνται να παίξουν, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα, όσοι παραγωγοί ελαιολάδου έχουν στα χέρια τους απούλητο προϊόν, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν μια τακτική αναμονής, με φόντο μια αγορά που εξακολουθεί να κινείται με νωχελικούς ρυθμούς.

Παρά το γεγονός ότι τις εβδομάδες μετά το Πάσχα το αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζεται κατά τι πιο ζωηρό, οι συναλλαγές αφορούν μικρές σχετικά ποσότητες, ενώ οι τιμές κυμαίνονται κατά κανόνα μεταξύ 3,10 και 3,30 ευρώ το κιλό, δίχως να λείπουν και προσφορές που κινούνται κάτω από τα 3 ευρώ. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων εξηγεί ως ένα βαθμό και τα –ασυνήθιστα υψηλά για την εποχή– αποθέματα που βρίσκονται «παρκαρισμένα» στις αποθήκες των ελαιοτριβείων και τα οποία λειτουργούν ως ένας ακόμα μοχλός πίεσης προς τους καλλιεργητές.

Παράγοντες του κλάδου εξηγούν στην «ΥΧ» ότι κομβικής σημασίας για την εικόνα της αγοράς στη συνέχεια θα είναι η εξέλιξη της ανθοφορίας στην Ισπανία. Εφόσον η καλλιεργητική χρονιά συνεχίσει να κυλά δίχως προβλήματα, όπως συμβαίνει δηλαδή μέχρι σήμερα, και η πρόβλεψη για την παραγωγή της ερχόμενης σεζόν είναι θετική, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα νέο κύμα πιέσεων προς παραγωγούς και ελαιοτριβείς, ώστε να πουλήσουν σε ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Δεν είναι λίγοι ωστόσο αυτοί που υποστηρίζουν ότι όσοι παραγωγοί καταφέρουν να αντέξουν στη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού, πολύ πιθανό να «ανταμειφθούν» το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, διάστημα στο οποίο οι τυποποιητές εκ των πραγμάτων θα «βγουν» στην αγορά για προϊόν, προκειμένου να καλύψουν συμβόλαια που έχουν κλειστεί με μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σοβαρές ποσότητες ελαιολάδου της νέας σεζόν δε θα είναι διαθέσιμες προς εμφιάλωση πριν από τον Δεκέμβριο.

«Το έργο το έχουμε ξαναδεί»

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τελικά «τα καλά ελαιόλαδα θα πληρωθούν» δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κροκεών, Νίκος Δανάσκος, αν και παραδέχεται ότι το σκηνικό της αγοράς αυτήν τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. «Παραδοσιακά βλέπουμε τις τιμές να κάνουν μια κοιλιά λίγο πριν από το Πάσχα. Φέτος, η κοιλιά ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο» σημειώνει, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας παραμένει στα ελαιοτριβεία: «Δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εμπόρους έως τώρα. Τον Ιανουάριο είχαμε δώσει προϊόν και με περισσότερα από 3,80 ευρώ το κιλό, οπότε είναι λογικό, όταν οι υπάρχουσες προσφορές είναι στα 3,30 ευρώ, οι ελαιοτριβείς να προτιμούν να κρατήσουν το ελαιόλαδο στις αποθήκες τους».

Στη δημοπρασία που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο συνεταιρισμός, δέχτηκε προσφορές έως και 3,21 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα θα αλλάξει σταδιακά προς το καλύτερο στο διάστημα των επόμενων μηνών. «Μετά το Πάσχα, φαίνεται ότι κάτι κινείται σε επίπεδο αγοραστών. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εμφιαλωτές έχουν κάνει τις συμφωνίες τους και θα χρειαστούν ποιοτικό προϊόν για να εκτελέσουν τις παραγγελίες τους προς τους πελάτες, οι οποίες έχουν και συγκεκριμένες ρήτρες. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε το φετινό σκηνικό, οπότε είμαστε προετοιμασμένοι», καταλήγει.

Υψηλές οι προσδοκίες στο ξεκίνημα της σεζόν

Στην Κρήτη, ένα επίσης μεγάλο ποσοστό της παραγωγής παραμένει στις αποθήκες, καθώς οι καλλιεργητές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να «κόψουν» το προϊόν τους στις τρέχουσες τιμές. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος συνεταιρισμού, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, στη Σητεία, περίπου 4.000 τόνοι παραμένουν αδιάθετοι, ενώ στο Ηράκλειο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 15.000 τόνους. Οι τιμές κινούνται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, από 3,10 έως 3,20 λεπτά το κιλό, ωστόσο από ιδιωτικά ελαιοτριβεία έχουν «ακουστεί» ακόμα και 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ η πιο πρόσφατη συναλλαγή που καταγράφηκε αφορούσε τη δημοπρασία 30 τόνων από τον συνεταιρισμό Ζάκρου, έναντι 3,40 ευρώ το κιλό.

Σχολιάζοντας, πάντως, τις κινήσεις των εμπόρων, ο συνομιλητής μας κάνει λόγο για μια συντονισμένη προσπάθεια να διαψευστούν οι υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στο ξεκίνημα της σεζόν και για τιμές οι οποίες θα ξεπερνούσαν τα 4 ευρώ το κιλό. «Προφανώς και δεν θέλουν να ξεφύγουν οι τιμές, εξ ου και αυτό το κλίμα πίεσης προς τη μεγάλη μερίδα των καλλιεργητών, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν άμεση ανάγκη να πουλήσουν, ταυτόχρονα όμως δεν έχουν και την ευχέρεια να περιμένουν για πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς, οι περισσότεροι συνεταιρισμοί δεν διαθέτουν τα κεφάλαια, προκειμένου να στηρίξουν τους παραγωγούς, σε μια τακτική αναμονής».

Πτώση 13% της μέσης τιμής σε σχέση με πέρυσι

Την πτωτική πορεία των τιμών στις τελευταίες εβδομάδες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία και την Ιταλία, αποτυπώνουν και τα στοιχεία του μηνιαίου δελτίου (Μάρτιος 2018) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με αυτά:

✓ Στην Ελλάδα

η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα τέλη Μαρτίου είχε διαμορφωθεί στα 3,08 ευρώ το κιλό, δηλαδή 13% χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

✓ Στην Ισπανία

η μέση τιμή ήταν 3,13 ευρώ το κιλό, ήτοι 19% χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

✓ Στην Ιταλία

μετά από μια απότομη πτώση κάτω από τα 4 ευρώ στα μέσα του Δεκεμβρίου 2017, οι τιμές δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, φτάνοντας τα 4,06 ευρώ το κιλό στα τέλη Μαρτίου, νούμερο που πάντως είναι 34% χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

✓ Στην Τυνησία

οι τιμές σταθεροποιήθηκαν στα 3,43 ευρώ/κιλό, 17% κάτω σε σύγκριση με το 2017.

του Ιωάννη Τσατσάκη από το ypaithros.gr