TOP

Κίνα: Εντόπισαν ίχνη κορωνοϊού σε συσκευασίες κατεψυγμένων θαλασσινών

Οι κινεζικές αρχές εντόπισαν ίχνη του νέου κορωνοϊού στη συσκευασία εισαγόμενων κατεψυγμένων θαλασσινών που έφθασαν από το λιμάνι του Νταλιάν, όπου πρόσφατα σημειώθηκε έξαρση κρουσμάτων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση τοπικών αρχών.

Ο ιός εντοπίστηκε στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένων θαλασσινών που εισήγαγαν τρεις εταιρίες στο Γιαντάι, μια παραθαλάσσια πόλη στην ανατολική επαρχία Σανγκόνγκ. Οι τοπικές αρχές στο Γιαντάι ανακοίνωσαν ότι τα θαλασσινά προέρχονταν από εισαγόμενο φορτίο που έφθασε στο Νταλιάν, χωρίς όμως να διευκρινίζεται η προέλευσή του.
Τον Ιούλιο, αξιωματούχοι των υπηρεσιών τελωνείων στο Νταλιάν, σημαντικό λιμάνι στη βορειανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, εντόπισαν τον κορωνοϊό στη συσκευασία κατεψυγμένων γαρίδων που είχαν εισαχθεί από τον Ισημερινό. Στη συνέχεια, η Κίνα προχώρησε σε αναστολή των εισαγωγών από τρεις παραγωγούς γαρίδων της συγκεκριμένης χώρας.
Ο νέος κορωνοϊός θεωρείται ότι εμφανίστηκε σε αγορά που πουλούσε θαλασσινά και άγρια ζώα στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, με κάποια νέα περιστατικά να εισέρχονται στην Κίνα από ταξιδιώτες που επαναπατρίστηκαν.
Μέρος των θαλασσινών που οι τρεις εταιρίες στο Γιαντάι έφεραν είχε υποστεί επεξεργασία προκειμένου να εξαχθεί, ενώ τα υπόλοιπα διατηρήθηκαν υπό ψύξη και δεν εισήλθαν στην αγορά, ανέφεραν οι αρχές στο Γιαντάι.
Σε ερώτηση εάν είχαν εξαχθεί επεξεργασμένα θαλασσινά, μέλος του προσωπικού στην μονάδα αντιμετώπισης κορωνοϊού στο Γιαντάι αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, παραπέμποντας το Reuters στην ανακοίνωση των αρχών της πόλης.
Οι αρχές σφράγισαν τα προϊόντα, ανέφεραν οι αρχές του Γιαντάι. Όποιος ασχολήθηκε με τα προϊόντα αυτά τέθηκε σε καραντίνα και βρέθηκε αρνητικός στον κορωνοϊό, ανέφεραν.
Η τελευταία έξαρση του κορωνοϊού στην πόλη Νταλιάν ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου. Έως τις 9 Αυγούστου, το Νταλιάν είχε ανακοινώσει συνολικά 92 κρούσματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ