Ένα άτυπο debate για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2021, που αφήνει παράθυρο για παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το επόμενο έτος, διεξήχθη στη διαδικτυακή ημερίδα της Κομισιόν και του ΙΟΒΕ.
Οι συμμετέχοντες ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης συμφώνησαν πως αποτελεί ευκαιρία η αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και το να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Αν και η συζήτηση – σχετικά με τη διατήρηση ή μη της προσωρινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ευελιξίας του 2020, που ελήφθη λόγω της επιδημίας (κατά την οποία η Ελλάδα δεν δεσμεύεται να πιάσει τον «μνημονιακό» στόχο 3,5%) – ανοίγει επισήμως τον Σεπτέμβριο, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι εμμέσως άφησε ανοιχτό το παράθυρο για συνέχεια και μετά το 2020. Χρειάζεται, όπως είπε, δημοσιονομική στήριξη και το 2021 προκειμένου να μη γυρίσει η ευρωπαϊκή οικονομία (και της Ελλάδας) σε νέα διπλή ύφεση. Επίσης, έδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης τονίζοντας πως η επόμενη πρόκληση είναι η πλήρης χρήση των κοινοτικών πόρων. Επεσήμανε πως το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αποφασιστεί σε εβδομάδες και όχι σε μήνες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα συνοδεύεται από έξτρα εποπτεία.
Ευκαιρία
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ευκαιρία. Υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί, αλλά είναι διαχειρίσιμο. Είναι σημαντική, όπως τόνισε, η ευρωπαϊκή απόφαση για δημοσιονομική στήριξη. Από τον Σεπτέμβριο, ανέφερε, θα συζητηθούν οι όροι και οι στόχοι, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με την προϋπόθεση ότι η κρίση δε τελείωσε και όλες οι χώρες πρέπει να έχουν κοινούς στόχους. Επεσήμανε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει συνετή δημοσιονομική πολιτική με ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων.
Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης ανέφερε πως αν και είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και ήδη, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πλάνα που θα καταθέσει τον Οκτώβριο. Ο κ. Πατέλης μίλησε, ακόμη, για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης θυμίζοντας ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο έχουν ψηφισθεί 80 νομοσχέδια και 20 ακόμη έχουν δρομολογηθεί.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι το πιστωτικό σύστημα είναι λειτουργικό. Ανέφερε ότι οι τράπεζες, από την αρχή της κρίσης, έχουν κάνει χρήση όλων των εργαλείων διοχετεύοντας συνολικά ένα μαξιλάρι ρευστότητας περί τα 5 δισ. ευρώ και διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα στην Ελλάδα, όπως ενέργεια, τουρισμό κ.λπ.