Η Καλαμάτα επιθυμεί την προσέγγιση με τη Σι’ αν και είναι έτοιμη για στενότερες σχέσεις στον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, τις εξαγωγές ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα, τη συνεργασία στον πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα. Αυτό το μήνυμα έδωσε στη Σι’ αν, την αδελφή πόλη της Καλαμάτας στην Κίνα, αποστολή, την οποίαν αποτελούν ο Δημήτρης Δημόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας ως επικεφαλής, ο Θανάσης Βασιλόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μεσσηνίας και Αντιδήμαρχος Καλαμάτας και ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Η αντιπροσωπεία επισκέπτεται τη Σι’ αν, που είναι μια μεγαλούπολη 12.000.000 κατοίκων, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος της Σι’ αν στο Δήμο Καλαμάτας το Φεβρουάριο 2018.
Σκοπός είναι να μετάσχει η Καλαματιανή αποστολή σε συνάντηση του Μηχανισμού Διεθνούς Κοινής Διάσκεψης Πόλεων (MIJC) κατά μήκος της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού, που η Σι’ αν έχει συστήσει. Η πρωτοβουλία αυτή, στην οποία μετέχει ο Δήμος Καλαμάτας, υφίσταται προκειμένου να αναπτύξουν οι συμμετέχουσες πόλεις διαρκείς και αμοιβαίως επωφελείς ανταλλαγές και συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της παιδείας και της αστικής ανάπτυξης, έτσι ώστε να οικοδομήσουν κοινή ανάπτυξη και ευημερία μέσω της κοινής διαβούλευσης.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙ’ ΑΝ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η υποδοχή της οποίας τυγχάνει η αποστολή της Καλαμάτας είναι εξαιρετική. Το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουνίου 2018, δόθηκε δεξίωση καλωσορίσματος και ο Δήμαρχος της Σι’ αν Shangguang Jiqing παρέθεσε δείπνο. Μάλιστα, ο Δήμαρχος – που κατέχει το αξίωμα του Υφυπουργού – συνάντησε τα μέλη της αποστολής της Καλαμάτας και τα διαβεβαίωσε ότι νιώθει υποχρέωσή του να επισκεφθεί την Καλαμάτα, αδελφή πόλη στην οποία δεν έχει έλθει τόσα χρόνια και θα το πράξει το Νοέμβριο φέτος.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ
Σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, ο o επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Καλαμάτας Δημήτρης Δημόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο της Διάσκεψης, αφού προβλήθηκε βίντεο 5 λεπτών του Δήμου Καλαμάτας, ώστε οι μετέχοντες Κινέζοι, εκπρόσωποι της Σι’ αν και άλλων πόλεων, καθώς και οι δεκάδες μετέχοντες από 10 και πλέον ευρωπαϊκές (Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Σερβία, Σλοβενία κ.ά.) και άλλες χώρες να γνωρίσουν την Καλαμάτα και την περιοχή της. Σημειώνεται πως στη Διάσκεψη παρίστατο και κυβερνητικός αξιωματούχος, ανώτερος του Δημάρχου, που ομίλησε.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε τα εξής στην αγγλική γλώσσα (παρατίθεται το ελληνικό κείμενο):
«Κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, στην Ελλάδα, χαιρετίζω αυτή τη συγκέντρωση και μεταφέρω το χαιρετισμό του Δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και τις ευχές του για ευτυχία και ευμάρεια προς καθένα από σας, προς την αδελφή πόλη Σι΄ Αν και προς το λαό της Κίνας εν γένει.
Οι Έλληνες θεωρούν την Κίνα και το λαό της ως φορείς μακραίωνων παραδόσεων και ενός μοναδικού πολιτισμού. Σήμερα, βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω σχετικά με την πόλη μου, την Καλαμάτα και τον πολιτισμό της, καθώς και για προϊόντα του τόπου μου που δεν είναι απλώς τρόφιμα, αλλά σημαντικά κομμάτια των ελληνικών παραδόσεων και του ελληνικού πολιτισμού.
Η ιστορία της Καλαμάτας ξεκινά πριν το 1.000 προ Χριστού και συνεχίζεται αδιάκοπη μέχρι σήμερα. Στην Καλαμάτα, με το παλιό όνομά της Φαραί, αναφέρεται ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Όμηρος, ο ποιητής της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας».
Σήμερα, η Καλαμάτα αποτελεί οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της νότιας Πελοποννήσου.
Διαθέτει πολλές ομορφιές –φυσικές, αρχιτεκτονικές και πολιτιστικές– και συνάμα βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής με πλούσια ιστορία και με μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας –σε απόσταση περίπου μίας ώρας– όπως η αρχαία Μεσσήνη, το ανάκτορο του Νέστορα, η αρχαία Ολυμπία απ’ όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα ενετικά κάστρα της Μεσσηνίας, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, η Μάνη και ο Μυστράς με τα πολλά βυζαντινά μνημεία, η Σπάρτη και οι Μυκήνες. Επίσης, η πόλη της Καλαμάτας διαθέτει 4 αξιόλογα μουσεία.
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ
Το πλούσιο παρελθόν βρίσκει τη συνέχειά του στο δυναμικό παρόν της πόλης. Η Καλαμάτα είναι πόλη σύγχρονη και ζωντανή χειμώνα-καλοκαίρι, πόλη στην οποία κινούνται καθημερινά 100.000 άνθρωποι. Διαθέτει υψηλού επιπέδου νοσοκομείο, διεθνές αεροδρόμιο, πανεπιστημιακά τμήματα, σχολές ΤΕΙ, σύγχρονους χώρους πολιτισμού και σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Τα πολιτιστικά δρώμενα, τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, τα μουσεία, η γειτνίαση βουνού και θάλασσας, τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα –πυλώνες της μεσογειακής δίαιτας– σφραγίζουν τη φυσιογνωμία της. Έντονη είναι και η νυχτερινή ζωή στην Καλαμάτα και στα προάστιά της.
Στην Καλαμάτα διεξάγονται διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (κάθε χρόνο) και ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών (ανά διετία), στον οποίο μάλιστα έχουν συμμετάσχει 4 Κινεζικές χορωδίες: από τη Σαγκάη (προφέρεται Σάνγκχαϊ), το Hangzhou (προφέρεται Χαν τζόου), το Guangzhou (προφέρεται Γκουάν τζόου) και το Shenzhen (προφέρεται Σέντζεν). Μάλιστα, η χορωδία του South China Normal University κατέκτησε την πρώτη θέση το 2015.
ΕΥΧΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η πρόσβαση στην περιοχή μας είναι εύκολη. Ο νέος αυτοκινητόδρομος ενώνει την Καλαμάτα με την Αθήνα μέσα σε μόλις 2 ώρες. Το διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας ενώνει την περιοχή μας με 30 ευρωπαϊκές πόλεις. Επισημαίνω ότι το αεροδρόμιό μας έχει λάβει το όνομα του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ενός σπουδαίου Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος ίδρυσε στην περιοχή μας την πρωτοποριακή, υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακή μονάδα Costa Navarino, η οποία είναι πολυβραβευμένη και κάνει γνωστό τον τόπο μας σε όλο τον κόσμο. Ο αείμνηστος συμπατριώτης μας Καπετάν Βασίλης υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη σχέσεων με την Κίνα και έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά μέσω της ναυτιλίας και της επιχειρηματικότητας. Αυτός υπήρξε ο πρωτοπόρος της αδελφοποίησης μεταξύ Καλαμάτας και Σι΄ Αν.
Μεταξύ της Καλαμάτας και της Σι’ Αν, μετά την αδελφοποίηση, έχουν ανταλλαγεί επισκέψεις και εμπειρίες και περιμένουμε με ανυπομονησία την επίσκεψη του Δημάρχου της Σι’ Αν, πιθανόν τον προσεχή Σεπτέμβριο όπως μας έχει ειπωθεί, για να δώσουμε νέα ώθηση στις μεταξύ μας σχέσεις.
ΠΥΛΗ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η Καλαμάτα είναι και πύλη της ναυτιλίας μέσω του λιμανιού της, το οποίο έχει κομβική γεωγραφική θέση και αποτελεί διαχρονικά πηγή ζωής για την πόλη. Το λιμάνι τηρεί πλήρως τις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας και τον Διεθνή Κώδικα για την Ασφάλεια Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS Code) και έχει λάβει πιστοποίηση να υποδέχεται
κρουαζιερόπλοια και Mega Yachts.
Η πρωτοβουλία «Μία ζώνη – Ένας δρόμος» μπορεί να αξιοποιήσει το λιμάνι της Καλαμάτας, το αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο για συνδυασμένες μεταφορές και τουρισμό. Η Βιομηχανική Περιοχή Καλαμάτας, που βρίσκεται δίπλα στην πόλη, έχει τις υποδομές για να υποδεχθεί νέους επενδυτές. Ακόμη, είναι δυνατή η συνεργασία στον τεχνολογικό τομέα, στον ψηφιακό Δρόμο του Μεταξιού, διότι η Καλαμάτα διαθέτει εκτενές νέο δίκτυο οπτικών ινών και είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που καλύπτει τον ευρωπαϊκό στόχο του 2020 για τις διαδικτυακές ταχύτητες. Επίσης, στην Καλαμάτα θα αναπτυχθεί πιλοτικά 5G ασύρματο δίκτυο.
ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η Καλαμάτα παράγει τρόφιμα υψηλής ποιότητας, ασφαλή και νόστιμα, που η κατανάλωσή τους κάνει καλό στην υγεία του ανθρώπου. Η Καλαμάτα έχει δώσει το όνομά της σε μια ποικιλία βρώσιμης ελιάς (προϊόν ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα έχει καλά ισορροπημένο οργανοληπτικό προφίλ, με ευχάριστη γεύση και άρωμα. Σημειώνεται ότι το FDA των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχονται τη σημασία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ως καρδιαγγειακού προστατευτικού παράγοντα.
Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο πηγή ζωής για τους Έλληνες. Είναι επίσης πηγή έμπνευσης και συναισθημάτων, που προάγει το αθλητικό πνεύμα και τον πολιτισμό. Προφανώς, οι αρχαίοι Έλληνες δεν μπορούσαν να βρουν καλύτερο τρόπο για να συμβολίσουν τα παραπάνω από το να κόψουν ένα κλαδί ελιάς από την ιερή πεδιάδα της Ολυμπίας, στην Πελοπόννησο, κοντά στην περιοχή μας και να το τοποθετήσουν στο κεφάλι του νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η μεσογειακή δίαιτα, η οποία είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, αξιοποιεί και τα υπόλοιπα προϊόντα μας: ξερά σύκα, μέλι, αρωματικά φυτά και βότανα, αποξηραμένη μαύρη σταφίδα, ξύδι και θαυμάσια κρασιά.
ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Κυρίες και κύριοι,
Η Καλαμάτα και η περιοχή της επιθυμούν τη συνεργασία με τη Σι’ Αν και την Κίνα. Θέλουμε να καλωσορίσουμε στην περιοχή μας επισκέπτες από την Κίνα και έχουμε τα κατάλληλα και επαρκή σε αριθμό ξενοδοχεία, όπου η παραμονή των τουριστών θα είναι άνετη και ευχάριστη, δεδομένου ότι η περιοχή μας αναπτύσσεται γοργά από τουριστικής άποψης.
Επιθυμούμε την επιχειρηματική συνεργασία, διαθέτουμε Βιομηχανική Περιοχή για εγκατάσταση εργοστασίων και το λιμάνι μας, το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομος εξασφαλίζουν εύκολες μεταφορές, ενώ καλωσορίζουμε τη συνεργασία και στην ψηφιακή οικονομία.
Τα προϊόντα του αγροτικού μας τομέα κάνουν καλό στην υγεία, είναι ασφαλή και υψηλής ποιότητας.
Επιθυμούμε, επίσης, συνεργασία σε πολιτιστικά θέματα, καθώς οι λαοί της Κίνας και της Ελλάδος έχουν μακραίωνη πολιτιστική παρουσία. Υπάρχει, ακόμη, η δυνατότητα εκπαιδευτικών ανταλλαγών μέσω του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ που εδρεύουν στην Καλαμάτα.
Υπάρχουν οι δυνατότητες για συνεργασία σε όλους αυτούς τους τομείς. Η Καλαμάτα είναι περιοχή φιλική για την Κίνα, η Ελλάδα είναι χώρα φιλική για την Κίνα. Σας περιμένουμε!».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ME ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ακολούθησαν συναντήσεις των μελών της Καλαματιανής αποστολής με επιχειρηματίες της Κίνας, σχετικά με τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα της Καλαμάτας, όπως ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα και οι επαφές συνεχίσθηκαν επί τουριστικών ζητημάτων.
Το βράδυ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη συνάντηση του Δημάρχου της Σι’ αν με τα μέλη της αποστολής από την Καλαμάτα.