Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Καλύτερος γιατρός της χρονιάς σε όλη την Ευρώπη ο Αν. Μαριόλης (Διευθυντής του Κ.Υ. Αρεόπολης)

Τον τίτλο του καλύτερου Γενικού–Οικογενειακού Ιατρού σε όλη την Ευρώπη, κατέκτησε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Ανάργυρος Δ. Μαριόλης. Η διάκριση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Μάνη, τη Λακωνία, αλλά και την επιστημονική κοινότητα όλης της χώρας.

Ο Δρ. Μαριόλης βοηθά, με οποιοδήποτε τρόπο πέρα από την περίθαλψη, απόρους, πρόσφυγες και μετανάστες στα πρώτα βήματά τους στην Ευρωπαϊκή επικράτεια, ως ηγέτης υγείας της τοπικής κοινότητας, έχει οργανώσει μια σειρά εκστρατειών πρόληψης σε σχολεία για διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά και για άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, έχει οργανώσει καινοτόμα προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση εξειδικευμένης φροντίδας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, προσκαλώντας ειδικούς στο Κέντρο Υγείας, οι οποίοι, μαζί με τον εξοπλισμό τους παρέχουν φροντίδα (προσυμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία) και στους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων χωριών που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας, έχει οργανώσει φροντίδα-νοσηλεία κατ’ οίκον για ειδικές ομάδες ασθενών, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση.

Ο Δρ. Μαριόλης έχει δώσει περισσότερες από 600 διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, είναι συγγραφέας 78 άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στη βάση PubMed , έχει λάβει 15 βραβεία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια για άριστες ερευνητικές εργασίες σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχει εφαρμόσει ένα Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, μοναδικό στη χώρα μας, τόσο στο Κέντρο Υγείας του Βύρωνα, όσο και στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης.
Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης είναι το μόνο Κέντρο Υγείας της χώρας συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, με γνώμονα την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Δρ. Μαριόλης θα παραλάβει το βραβείο του Γενικού Ιατρού της Χρονιάς για την Ευρώπη, στο συνέδριο WONCA Europe στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, 26-29 Ιουνίου 2019.

Ευχαριστήρια Δήλωση Α. Μαριόλη

«Λαμβάνοντας αυτήν την τιμητική βράβευση, η συγκίνησή μου δεν μετριέται με λέξεις.
Καθώς αναφέρομαι στους ασθενείς και την προσπάθεια, την οποία κάνουμε τόσα χρόνια, ομοιάζουν οι στιγμές με απειράριθμους κόκκους που, ενώ δείχνουν ολόιδιοι, κανείς τους δεν είναι ίδιος με τον άλλον.
Το καθήκον και η ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια θεσμοθετήθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες-ασθενείς.

Αυτές τις ώρες, οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα μου διαρκώς, αβίαστες, αλλά δεν με αφήνουν να εκφράσω όλα όσα θα ήθελα. Όραμα, σκέψεις και διαδρομές.
Γοητευμένος τόσα χρόνια από τη Γενική-Οικογενειακή Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν είχα παρά μόνο μία επιλογή, να την ακολουθήσω στη δημιουργία της.
Τα παιχνίδια που έπαιζα σαν παιδί, παρά τις περιορισμένες μου δυνατότητες… αν όχι όλα, τα περισσότερα ήταν δημιουργημένα μέσα στη μοναξιά. Για αυτό και επέλεξα τη Μάνη, ως προτελευταίο σταθμό μου.
Αυτοσχεδίαζα, καλλιτεχνούσα και μεθούσα με αυτά. Στόχος μου ήταν να ζωγραφίσουμε, στη σαγηνευτική εσχατιά της Ευρώπης, τη Μάνη, έναν Ήλιο πιο φωτεινό, με στοργή για τον Άνθρωπο.
Κάθε φορά προσπαθώ να κοιτάζω μέσα από το παράθυρο του ασθενούς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου ιδιαιτέρως για την υπομονή τους, τους Ακαδημαϊκούς Δασκάλους, αλλά και όλους τους πολίτες-ασθενείς που με κρατούν μέχρι και σήμερα τρυφερά στην αγκαλιά τους.
Θα συνεχίσω να παραμένω ένας γιατρός παράλληλα λησμονημένος, γιατί η Ιατρική μου μπορεί να είναι ασυμβίβαστη και βροχερή, όμως είχα εμπιστοσύνη στον Άνθρωπο και δεν απελπίστηκα ποτέ.
Σας ευχαριστώ όλους, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό μου μέσα στη σιωπή»