Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Καμπανάκι για τις ηλικίες άνω των 50: Οσοι δεν εμβολιαστούν, θα νοσήσουν – Μεγάλη επιχείρηση για να πειστούν

Η πορεία των εμβολιασμών στις ηλικίες άνω των 50 ετών, παρά το γεγονός πως οι πλατφόρμες των ραντεβού έχουν ανοίξει ήδη από τον Απρίλιο, δεν είναι η αναμενόμενη.

Οι λοιμωξιολόγοι καλούν να εμβολιαστούν άμεσα όλοι όσοι είναι των 50 ετών, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται και πολύ σύντομα αναμένεται να επικρατήσει και στην Ελλάδα.

Τα νέα ποσοστά που έδωσε το υπουργείο Υγείας κατά τη χθεσινή ενημέρωση είναι χαρακτηριστικά και δείχνουν πως ακόμη υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης:

-Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%
-Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, το 71% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.
-Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 82,8% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού ανέρχεται στο 83,3%.
-Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 77% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού ανέρχεται στο 78%.
-Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 78% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού ανέρχεται στο 79%.
– Στις ηλικίες 60-64, το 73% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού ανέρχεται στο 74%.
-Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 69% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%.
– Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, μόνο το 65% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66%.

“Έχουμε δει ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών έχουμε ξεπεράσει και εμείς το 75%. Κάποιες χώρες έχουν καλύτερα στοιχεία. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στο μέσο όρο” τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως εάν δεν επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, όλοι θα έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μέχρι το φθινόπωρο, κυρίως εξαιτίας της πολύ υψηλής μεταδοτικότητας του ινδικού στελέχους. Τις τελευταίες περίπου 10 μέρες κλείστηκαν μεν 200.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων όμως αφορά σε νεαρές ηλικίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη.

Στόχος πλέον είναι να επιτευχθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα υψηλό ποσοστό ανοσίας κι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει φτάσει στο 70 τουλάχιστον. Σημειώνεται πως μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005, η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού με το εμβόλιο της Pfizer θα ανοίξει την Πέμπτη.

πηγη