ΟΙ αστάθμητοι παράγοντες της αγοράς, η κλιματική αλλαγή αλλά κυρίως η απουσία κινήτρων για τον πρωτογενή τομέα από την Πολιτεία αποτελούν τα 3 μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες υπαίθριων προιόντων στη Τριφυλία αλλά και σε παραγωγικές περιοχές της χώρας.
Έχουμε επισημάνει σε ρεπορτάζ ότι το μεγάλο στοίχημα είναι 1ον η καθιέρωση εθνικής στρατηγικής για τα αγροτικά είδη και 2ον ο περιορισμός των αγροτών που εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες καθώς καθίσταται ασύμφορες και μην ανταποδοτικές με υπέρογκους φόρους και ακριβά αγροτικά εφόδια.
Δυστυχώς ο συγκεκριμένος αντίκτυπος φαίνεται ήδη καθώς περίπου στα 150 στρέμματα ανέρχεται η υπαίθρια ντομάτα στα Φιλιατρά, η οποία το 2014 άγγιζε περίπου τα 1.000 στρέμματα. Από την μία ο καταστροφικός ιός της ντομάτας με το tuta absoluta αλλά κυρίως οι χαμηλές αποδόσεις ανά στρέμμα λόγω αυξημένο κόστους καλλιέργειας οδηγούν στο περιορισμό του είδους.
Παραγωγοί από τα Φιλιατρά επιβεβαιώνουν ότι αν και η τιμή για τους παραγωγούς ήταν αρχικά στα 80 λεπτά τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, μειώθηκε στα 45 λεπτά, αλλά κατάφερε να ανακάμψει τον Σεπτέμβριο στα 70-75 λεπτά.
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…
Η φετινή σεζόν προκάλεσε μείωση εισοδημάτων λόγω της τιμής παραγωγού, καθώς το αρμόδιο υπουργείο ενέκρινε αθρόες εισαγωγές το καλοκαίρι από τρίτες χώρες που σημαίνει ότι η αγορά κατακλύστηκε από ντομάτες άλλων χωρών και μη μετρήσιμης ποιότητας. Η απουσία εθνικής στρατηγικής και τα παχιά λόγια των κυβερνήσεων δεν ενίσχυσαν επομένως την εγχώρια παραγωγή, αλλά στην ουσία οδήγησαν σε αύξηση των εισαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι αν η χώρα μας χάσει το πλεονέκτημα της παραγωγής θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία όλων των οικονομικών βαθμίδων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ