Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Κατά 30% αύξηση κακοδιοίκησης σε ένα χρόνο

Σημαντική αύξηση των βεβαιωμένων κρουσμάτων κακοδιοίκησης καταδεικνύει η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2017, που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής.

Την περασμένη χρονιά, οι αναφορές που υπεβλήθησαν αυξήθηκαν κατά 29,6% έναντι του 2016, φθάνοντας τις 15.438 από 11.915, αύξηση η οποία αποδίδεται στη σοβαρή αδυναμία του κράτους και των υπηρεσιών να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης και των συνακόλουθων αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών. Τα χαρακτηριστικά της κακοδιοίκησης, όπως προκύπτει από τις αναφορές των πολιτών, άπτονται της μη εφαρμογής της νομοθεσίας, της παρερμηνείας ή της επιλεκτικής εφαρμογής των νόμων, της πολυνομοθεσίας, αλλά και της νομοθέτησης πέραν των ορίων εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Οι περισσότερες αναφορές για το 2017 αφορούν τους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της χωροθέτησης-αδειοδότησης και παρακολούθησης της λειτουργίας έργων (σ.σ. στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν προβλήματα που αφορούν ΔΕΚΟ), της φορολογίας, των μεταφορών και της κοινωνικής πρόνοιας. Ως προς την κακοδιοίκηση, αυτή συναντάται κυρίως στους τομείς της πρόνοιας, της εκπαίδευσης και του οικιστικού-φυσικού περιβάλλοντος, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι αναφορές σε θέματα αλλοδαπών. «Πρωταθλητές» στην κακοδιοίκηση αναδεικνύονται τα ΝΠΔΔ (42%), με την πλειονότητα των αναφορών να συγκεντρώνουν ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΠ και ΕΟΠΥΥ. Το 17% των περιπτώσεων κακοδιοίκησης αφορά υπουργεία, κυρίως τα Εσωτερικών, Παιδείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας, ενώ το 14% των περιπτώσεων κακοδιοίκησης εντοπίζεται στους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση:

• Περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου αποτελεί άρνηση δήμου να εγγράψει στο δημοτολόγιο παιδί γεννημένο σε καθεστώς ισχύοντος συμφώνου συμβίωσης με μητέρα υπό δικαστική συμπαράσταση και αλλοδαπό πατέρα.

• Παράνομη και καταχρηστική είναι η πρακτική των ΔΟΥ να απαιτούν την προσκόμιση βεβαίωσης ελέγχου επωνυμίας και διακριτικού τίτλου εμπορικής επιχείρησης από το αρμόδιο επιμελητήριο, προκειμένου να γίνει έναρξη άσκησης επαγγέλματος όταν η προϋπόθεση αυτή έχει καταργηθεί.

• Η Αρχή αντιμετώπισε σημαντικό αριθμό αναφορών, επειδή ασφαλισμένοι που, ενώ υποχρεώθηκαν και με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης να καταβάλουν μη οφειλόμενες εισφορές, αφού τελικά δικαιώθηκαν δικαστικά, η διοίκηση δεν εκτελεί τις αποφάσεις επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων.

• Πολλοί αυτοδιοικούμενοι επαγγελματικοί φορείς με μορφή ΝΠΔΔ επιδίδονται σε πρακτικές προστατευτισμού αμφισβητώντας τους νόμους. Οπως επισημαίνεται, όταν η ιδιότητα του μέλους αποτελεί προϋπόθεση άσκησης επαγγέλματος, οι φορείς εξαντλούν την εφευρετικότητά τους για να περιορίσουν τις εγγραφές, ενώ όταν πρόκειται για ελεύθερα επαγγέλματα οι φορείς εξαναγκάζουν εγγραφές για να προσποριστούν εισφορές.

• Προβλήματα εντοπίζονται στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση διοικητικών πράξεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η νήσος Χρυσή και το σπήλαιο των ιαματικών πηγών Καϊάφα.
Επιστροφές αλλοδαπών

Σύμφωνα με τον Συνήγορο, 11.187 αναγκαστικές επιστροφές υλοποιήθηκαν τους πρώτους δέκα μήνες του 2017, ενώ 2.598 αλλοδαποί κρατούνταν την 1η/11/2017 σε προαναχωρησιακά κέντρα, αριθμός αυξημένος κατά 60% σε σχέση με το 2016.

πηγή: kathimerini.gr