Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Κατασκευή προπονητηρίου στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας

Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η μελέτη με τίτλο «Κατασκευή προπονητηρίου στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας» και η υποβολή αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.300.000 € με ΦΠΑ. Το νέο κλειστό προπονητήριο για αθλήματα εσωτερικού χώρου θα εγκατασταθεί εντός του χώρου του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. που έχει είσοδο επί της οδού Εθνικού Σταδίου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και με αυτόνομη, κατά το δυνατό, ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του. Ο προσανατολισμός του κτηρίου είναι κατά τον μεγάλο του άξονα Βορράς-Νότος. Οι κερκίδες κατασκευάζονται στη νότια πλευρά. Με τη διάταξη αυτή εξασφαλίζεται και ο σωστός φυσικός φωτισμός της αίθουσας, χωρίς να προκαλούνται ενοχλητικές θαμβώσεις ή αντανακλάσεις. Την κάτοψη μπορείτε να τη δείτε εδώ
Το κτήριο διαιρείται στις εξής ενότητες:
Α. Την αίθουσα αθλοπαιδιών μαζί με τις κερκίδες
Β. Τους λειτουργικούς χώρους
A. Η αίθουσα αθλοπαιδιών έχει καθαρές διαστάσεις 36,00 x 25,76 μ. με ελεύθερο ύψος μεταβαλλόμενο από 7,00 μ. έως 9,00 μ. Έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, γυμναστική [ενόργανη και ρυθμική] καθώς και πλήθος αθλημάτων σάλας όπως πυγμαχία, ταε κβο ντο κ.ά. Η αίθουσα διαθέτει συγκρότημα κερκίδων χωρητικότητας έως 150 θέσεων, οι οποίες εξυπηρετούνται από τις εισόδους του προπονητηρίου
Στην πλευρά που βρίσκονται οι κερκίδες προβλέπεται χώρος πλάτους 1,00 μ. που θα αποτελεί διάδρομο προσπέλασης από και προς τις κερκίδες.
B. Οι λειτουργικοί χώροι του κλειστού προπονητηρίου διατάσσονται εκατέρωθεν του αγωνιστικού χώρου κάθετα στον διαμήκη άξονα του γηπέδου (που ενώνει θεωρητικά τις δύο μπασκέτες) και είναι οι εξής:
α) Χώροι που ικανοποιούν τις αγωνιστικές ανάγκες του προπονητηρίου
Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται οι χώροι που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της κατασκευής.
Εκεί συναντώνται 2 αποδυτήρια καθαρού εμβαδού 45,29 τ.μ. το κάθε ένα που περιλαμβάνουν χώρο 24,6 τ.μ. για την παραμονή των αθλητών καθώς επίσης και χώρους υγιεινής εμβαδού 20,7 τ.μ. Στους χώρους υγιεινής βρίσκονται χώρος για ντους με 4 ντουσιέρες, 2 τουαλέτες καθώς και 2 νιπτήρες για πλύσιμο χεριών. Επίσης εντός των χώρων υγιεινής υπάρχει τουαλέτα ΑΜΕΑ με τις κατάλληλες προδιαγραφές που ορίζουν οι κανονισμοί ώστε να εξυπηρετούνται αθλητές με ειδικές ανάγκες.
Συνεπώς η ύπαρξη δύο πανομοιότυπων αποδυτηρίων όπως περιγράφηκαν παραπάνω εξασφαλίζει την ταυτόχρονη παρουσία 2 ομάδων στον εν λόγω χώρο για προπόνηση ή φιλικούς αγώνες.
Μεταξύ των αποδυτηρίων βρίσκεται ο χώρος του αποδυτηρίου διαιτητών καθαρού εμβαδού 9,16 τ.μ. και περιλαμβάνει τουαλέτα, χώρο για ντους, νιπτήρα και χώρο αναμονής και αλλαγής ενδυμασίας.
Τέλος στην ίδια πλευρά πλησίον των αποδυτηρίων διαιτητών βρίσκεται χώρος που αποτελεί γραφείο καθαρού εμβαδού 8,37 τ.μ. Ο συγκεκριμένος χώρος θα χρησιμοποιείται ενδεχομένως από τον φύλακα του προπονητηρίου.
β) Χώροι που ικανοποιούν τις ανάγκες επισκεπτών
Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται χώροι που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της κατασκευής.
Εκεί συναντώνται τουαλέτες κοινού σε χώρου με καθαρό εμβαδόν 19,21 τ.μ. και περιλαμβάνουν 2 τουαλέτες, 2 νιπτήρες και 1 τουαλέτα ΑΜΕΑ.
Πλησίον βρίσκεται χώρος που θα λειτουργεί ως ιατρείο καθαρού εμβαδού 9,63 τ.μ.
γ) Αποθηκευτικοί χώροι και χώρος τοποθέτησης Η/Μ εγκαταστάσεων
Πρόκειται για αποθήκη που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της κατασκευής καθαρού εμβαδού 11,15 τ.μ. και χώρος τοποθέτησης Η/Μ στο δυτικό τμήμα της κατασκευής καθαρού εμβαδού 28,88 τ.μ.
Επίσης πίσω από την μπασκέτα στο δυτικό τμήμα βρίσκεται ανοιχτός χώρος όπου θα είναι δυνατόν να τοποθετούνται οι μπασκέτες σε περιπτώσεις φιλικών αγώνων πετοσφαίρισης.
Α.3. Λειτουργίες Γυμναστηρίου – Κυκλοφορίες
Για την ομαλή διεξαγωγή των εσωτερικών λειτουργιών του προπονητηρίου εξασφαλίζεται η ανεξάρτητη κίνηση των αθλητών και κοινού (πλήρης εσωτερικός διαχωρισμός των επιμέρους διαδρομών). Οι χώροι των αθλητών (αποδυτήρια κ.λπ.), καθώς και των προπονητών, είναι ελεγχόμενα προσπελάσιμοι από την περιοχή των θεατών. Η κίνηση των αθλητών γίνεται απρόσκοπτα, με όσο το δυνατό μικρότερες διαδρομές προς και από τους διάφορους χώρους που θα χρησιμοποιούν και είναι ανεξάρτητη από τις κινήσεις των θεατών. Οι κινήσεις των θεατών δεν διασταυρώνονται με εκείνες των αθλητών και του προσωπικού του προπονητηρίου (εσωτερικές κυκλοφορίες εντός του κτηρίου).
Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για Άτομα Μειωμένης Κινητικότητας. Για την άθλησή τους δημιουργούνται οι απαραίτητοι χώροι στα αποδυτήρια με ειδικές προδιαγραφές εξοπλισμού εξυπηρέτησης.
Η πρόσβαση των θεατών προς τις πτυσσόμενες κερκίδες γίνεται από τις δύο εισόδους του προπονητηρίου.
Η χάραξη των κερκίδων θα είναι τέτοια, ώστε κάθε θεατής από οποιαδήποτε θέση, να έχει άριστη ορατότητα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προδιαγραφών της ΓΓΑ.
Α.4. Αρχές σχεδιασμού για κίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
Εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη προσπέλαση σε όλους τους χώρους, ατόμων με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα ατόμων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο.
Α.5. Διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου
Με την κατασκευή του προπονητηρίου δεν θα σημειωθεί καμία αλλαγή στους υφιστάμενους ευρύτερους χώρους του Εθνικού Σταδίου Καλαμάτας.
Πηγή: https://kalamata.gr/