Παρασκευή
26
Απρίλιος
TOP

Κατρούγκαλος: “θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε την περικοπή συντάξεων” – Τι είπε για Σκοπιανό, την κατάσταση στην οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup, διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα εξωτερικά θέματα παραχώρησε στην τηλεόραση BEST o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Τα κυριότερα σημεία και παρακάτω το video.

«ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ…»

Ο κ. Κατρούγκαλος παράλληλα εκτίμησε πως επιστρέφουμε στην κανονικότητα αναφέροντας «πως οι πληγές 8 ετών δεν θεραπεύονται από τη μια στιγμή στην άλλη και η υπόθεση θα πάρει καιρό», ενώ σημείωσε πως «ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως έχουμε γυρίσει σελίδα προς το καλύτερο» και πως «…τα δύσκολα έχουν τελειώσει».

Το θέμα του κατώτατου μισθού προσεγγίστηκε στην συνέχεια με τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για στόχευση πλέον της κυβέρνησης να τον ανεβάσει καθώς «…φεύγουμε από τον κατάλογο των προαπαιτουμένων που σαν κακοί μαθητές ελεγχόμασταν από τους δασκάλους μας της τρόικας και παίρνουμε πίσω το χαμένο κομμάτι της δημοκρατικής λαϊκής μας κυριαρχίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία και τη μεταμνημονιακή της πορεία τονίζοντας πως και «…εμείς θα ελεγχόμαστε ως προς την επίτευξη των στόχων και όχι προς τα μέσα της πολιτικής μας».

“ΟΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ”

Σε μια ευρεία αναφορά ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως δεν… χάθηκε χρόνος στην πορεία από το 2015 στο 2018 και χαρακτήρισε το πρώτο 6μηνο ως εκείνο «που δοκιμάσαμε να ανατρέψουμε το μοντέλο της λιτότητας», αλλά «…ήταν συντριπτικός ο συσχετισμός δυνάμεων εναντίον μας, αντιληφτήκαμε ότι υπήρχαν ακραίες δυνάμεις που ήθελαν να καταστρέψουν τη χώρα μας και αυτό μας οδήγησε στον αναγκαστικό συμβιβασμό του Ιουλίου»

“ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ»

«Η απόφαση του Eurogroup δεν σηματοδοτεί νέο μνημόνιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για 4ο μνημόνιο και αυτό το είπε η Ε.Ε.θα έχουμε τον ίδιο μηχανισμό εποπτείας όπως η Πορτογαλία» σημείωσε ακολούθως ο Αν. Υπουργός και επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ που «προσπαθεί να κατασκευάσει μια εικονική πραγματικότητα».

«ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ»

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις περικοπές συντάξεων με τον κ. Κατρούγκαλο να απαντά πως θα τεθεί το θέμα στους εταίρους μας και να τονίζει πως «…εκτιμώ πως θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε την περικοπή συντάξεων».

«Η ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΚΑΜΜΕΝΟ»

Η συζήτηση πήγε και στο σκηνικό ακραίας πόλωσης στη Βουλή όπως και στις δηλώσεις του κ. Καμμένου εκεί όπου έκανε λόγο πως «σε σχέση με τις προηγούμενες διαφορές τώρα υπάρχει ένα μείζον ζήτημα» και χαρακτήρισε τη διαφορά με τους ΑΝΕΛ «μονοθεματική» και «θα ξεπεραστεί στη Βουλή με πλειοψηφία χωρίς τους ΑΝΕΛ» δείχνοντας προς τους ανεξάρτητους και άλλους βουλευτές από το «Ποτάμι», αλλά σημειώνοντας πως «δεν έχουμε σκοπό να αντλήσουμε δυνάμεις σε επίπεδο προσωπικοτήτων από άλλους χώρους».

«ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΉΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ»

Κουβέντα έγινε και για τα εξωτερικά θέματα και για τα όσα βγαίνουν από την πλευρά των Σκοπίων που συνεχίζουν να μιλούν για… Μακεδονία και Μακεδονικό στρατό με τον κ. Κατρούγκαλο να αναφέρει πως η συμφωνία δεν έχει ακόμη κυρωθεί και «πως αυτή η συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν η καλύτερη δυνατή».

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που είναι ακόμη φυλακισμένοι στην Τουρκία είπε «…δεν μπορεί παρά να μας απασχολεί έντονα γιατί είναι τόσες πολλές ημέρες που δεν δικαιολογείται ούτε από το νομικό πολιτισμό ούτε σε σχέση με αυτό το οποίο έκαναν».

Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Τα ζητήματα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «δεν επιδιώκουμε να χωρίσουμε βίαια την Εκκλησία με το Κράτος».