Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Κατρούγκαλος: Μόνο για μας το όνομα είναι η ψυχή μας; Οι βορειομακεδόνες έχουν αναλάβει πολύ βαρύτερες υποχρεώσεις

«Μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης, η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που τίθεται σε ισχύ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος,

Τόνισε δε ότι παρόμοιες ρήτρες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων υπάρχουν και για την πορεία της στην ΕΕ.

«Η βασική μας διαφορά απέναντι σε όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα είναι ότι δεν είμαστε φοβικοί. Θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Όταν η Αλβανία μπήκε στο ΝΑΤΟ, η ΝΔ είχε το βάρος της διαπραγμάτευσης. Όταν η Βουλγαρία ήταν μαζί με άλλες 6 χώρες στο μεγάλο κομμάτι της διεύρυνσης και το βάρος της διαπραγμάτευσης, το είχε το ΠΑΣΟΚ. Πείτε μας, τι ζητήσατε εσείς τότε; Ειδικά η ΝΔ για την Αλβανία που δεν έχουμε μόνο τα γενικότερα ζητήματα, σε σχέση με την Τουρκία, έχουμε και πολύ κρίσιμα εθνικά θέματα, που αφορούν τη μειονότητά μας, εκεί. Ας μας πει ένα πράγμα που ζητήσαμε και που πήραμε για να μπορεί μετά να νομιμοποιείται οποιοσδήποτε να θέτει παρόμοια ζητήματα», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος στις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον διακαή πόθο της γειτονικής χώρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Εμείς διαπραγματευτήκαμε ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που ονομάζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή θα θεμελιωθεί ακριβώς λόγω της οικοδόμησης σχέσεων φιλίας», σημείωσε.

Για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η γειτονική πλευρά δεν επιδεικνύει καλή πίστη και αμφισβητεί την ίδια τη Συμφωνία, ακόμη και τώρα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ και οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και ταυτόχρονα να άρουν κάθε αναφορά αλυτρωτισμού, μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, από την Ελλάδα. «Από εκεί και πέρα, θα έχουν υποχρέωση να σέβονται και το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας που θα τεθεί σε ισχύ» πρόσθεσε και απάντησε και σε εκείνους που αναφέρονται στην προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

«Τι θα γίνει μας λένε; Μετά το ΝΑΤΟ, θα μπουν στην ΕΕ γιατί θα είμαστε υποχρεωμένοι να μην προβάλλουμε αντίρρηση σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης; Αυτό το δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ως ελάττωμα της Συμφωνίας, λέγοντας, μάλιστα, πανηγυρικά ότι εκείνος θα εξασφαλίσει το veto. Τι έγινε λίγες ημέρες μετά; Έρχεται ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση και δηλώνει 29 Ιανουαρίου ότι για να μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει η Αθήνα. Γιατί προφανώς έχουμε συμπεριλάβει παρόμοιες ρήτρες προστασίας του εθνικού συμφέροντος, για την απίθανη, κατά τη γνώμη μου, περίπτωση, που θα καταστήσουν πραγματολογικά πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε προσπάθειες μη εφαρμογής», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος για να συμπληρώσει: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ολοκληρώνεται πλήρως, όχι όταν κυρώσει η Ελλάδα, αλλά όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας στείλει το επικυρωτήριο έγγραφο στον θεματοφύλακα της Συμφωνίας, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε εμάς που φαίνεται ότι θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα κυρώσει και μέχρι την τελευταία χώρα που θα κυρώσει, θα έχουμε τον χρόνο να ελέγξουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας. Αυτά δεν είναι τεχνικά πράγματα. Δείχνουν τη φροντίδα που κάναμε ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, επίσης, ότι η βόρεια γείτονα χώρα έχει συστήσει διυπουργική επιτροπή για να αλλάξει άρδην το κράτος τους, να αλλάξουν τα ονόματα των δρόμων, να αλλάξουν τα ονόματα των κτιρίων, να αλλάξουν τα ονόματα των θεσμών, να αλλάξουν τα ονόματα των δημόσιων οργανισμών. «Είναι εύκολο; Δηλαδή μόνο για εμάς το όνομα είναι θέμα της ψυχής μας; Δηλαδή σε επίπεδο συμβολισμού και υποστολής της εθνικής τους υπερηφάνειας, εν γνώσει τους ότι η Συμφωνία αποτελεί τίμιο συμβιβασμό, έχουν αναλάβει πολύ βαρύτερες υποχρεώσεις στο ψυχολογικό και συμβολικό επίπεδο υποχρεώσεις, από ό,τι είναι οι δικές μας υποχρεώσεις» παρατήρησε.

«Η Αριστερά ήταν δύναμη υπευθυνότητας, διεθνιστική δύναμη, που πράγματι έχει ασκήσει κριτική στον Οργανισμό της Βορειοατλαντική Συμμαχίας, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου και των συνθηκών που τότε ίσχυαν. Βρισκόμαστε, όμως, σε ένα πολυπολικό κόσμο και είναι υποχρέωσή μας, ειδικά όταν κυβερνάμε, να ασκούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ώστε να ενισχύουμε τα στηρίγματα που πολλαπλασιάζουν την ισχύ της χώρας. Βασικός σύμμαχος σε αυτήν την κατεύθυνση είναι το διεθνές δίκαιο» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος για να σημειώσει: «Είμαστε συνεπείς ως πολιτική δύναμη της προόδου, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, του διεθνισμού και το ίδιο στίγμα έχουμε σε όλες τις παρουσίες μας».

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, είπε ότι «δεν διαμόρφωσε η Τουρκία την ατζέντα». «Είχαμε πει ότι σκοπός μας ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση και είδαμε το πρώτο απτό δείγμα, αφού χθες και προχθές ήταν οι δύο μέρες που δεν υπήρξαν καθόλου παραβιάσεις» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι θα μεταφέρει, με θετική εισήγηση, το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Για την Βενεζουέλα

Επίσης, αναφέρθηκε και στη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας ότι αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να υπάρξει δημοκρατική και ειρηνική έκβαση. «Ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει. Δεν μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε άλλος να εκβιάσει, να επέμβει για να αλλάξει τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», επισήμανε και υπογράμμισε πως το μόνο που μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα είναι να παρέμβει διπλωματικά, στο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου, απέναντι σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία και ένα πολωμένο πολιτικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίσει τίμιες εκλογές που θα επιτρέψουν στον λαό της Βενεζουέλας να μιλήσει για το εαυτό του, και αυτή ήταν η απόφαση στην οποία κατέληξε η ΕΕ. «Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, δεν αναγνωρίζουν κυβερνήσεις» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Πηγή:  iefimerida.gr