Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Κατρούγκαλος: Νέα Ίμια δεν μπορεί να υπάρξουν, παραμένουμε σε εγρήγορση

«Ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων με την Τουρκία», επιμένει ο υπουργός Εξωτερικών, παρά την κλιμάκωση της έντασης των τελευταίων ημερών. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα Ίμια, πλην όμως «πάντα παραμένουμε σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα».

Μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής» και σε ερώτηση αναφορικά με την αναθέρμανση του κινδύνου ή της κινδυνολογίας περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται και στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κ’ώστα Σημίτη.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί επέλεξε αυτή τη στιγμή ο κ. Σημίτης για τη δημοσίευση του άρθρου του. Είμαι πεπεισμένος, όμως, ότι κανείς δεν επιδιώκει μια θερμή σύγκρουση στο Αιγαίο. Νέα Ίμια δεν μπορεί να υπάρξουν, γιατί η κατάσταση σήμερα στην περιοχή είναι ριζικά διαφορετική: Είναι ηχηρή η απομόνωση της Τουρκίας και πολύ πιο αναβαθμισμένο το διεθνές κύρος της χώρας και οι διπλωματικές μας συμμαχίες. Αποτελούμε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας και αυτό αναγνωρίζεται από το σύνολο των εταίρων και συμμάχων. Μια απλή σύγκριση με τη στάση των τελευταίων στην κρίση των Iμίων, όπου είχαν λάβει ουσιαστικά θέσεις ίσων αποστάσεων, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Οπότε, ναι, δεν φοβόμαστε, για τους λόγους που εξήγησα, αλλά πάντα παραμένουμε σε εγρήγορση, σε όλα τα επίπεδα, γιατί η στρατηγική της Τουρκίας παραμένει μια στρατηγική ιστορικού αναθεωρητισμού».

Όπως τονίζει ο Γ. Κατρούγκαλος «θα ήταν απολύτως έξω από τη λογική της εξωτερικής μας πολιτικής να διακόπταμε την επικοινωνία με την Τουρκία, πολύ περισσότερο εν μέσω εντάσεων» και προσθέτει: «Επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση της κατάστασης, διότι, ναι μεν καμία πλευρά δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, η συσσώρευση όμως της έντασης εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε τον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου ως τον μοναδικό τρόπο επίλυσης των προβλημάτων».

Σε ότιο αφορά το Κυπριακό υπογραμμίζει ότι η διχοτόμηση δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις καμίας κυβέρνησης της Ελληνικής ή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η θέση της Ελλάδας, όπως λέει, είναι πάγια και γνωστή: «Στηρίζουμε την αδελφή Κύπρο απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και θεωρούμε μόνη αποδεκτή βάση συζήτησης τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Από τα επιτεύγματα της κυβέρνησής μας ήταν ότι ανέδειξε τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού, την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων, ως το βασικό ζήτημα για την επίλυση του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε απόλυτη συναντίληψη και κοινή χάραξη στρατηγικής. Δεν παρεμβαίνουμε όμως στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, καθώς αυτές αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Λευκωσίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο