Τρίτη
23
Απρίλιος
TOP

Κερδίζει έδαφος το σενάριο για άνοιγμα του Λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου

Τα ζοφερά επιδημιολογικά δεδομένα- και ειδικά ο πολύ υψηλός ημερήσιος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και  ο αριθμός των διασωληνωμένων- καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τόσο τους επιδημιολόγους όσο και την κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα. Ωστόσο στόχος είναι σε κάθε περίπτωση το λιανεμπόριο να ανοίξει εντός του μήνα- με πιθανότερη ημερομηνία την 22α Μαρτίου- αφού το lockdown στοιχίζει ακριβά.

Ακούγονται άλλωστε αρκετές φωνές το τελευταίο διάστημα που επισημαίνουν ότι οι συνεχείς αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα δεν βοηθούν, ενώ ένα άνοιγμα της αγοράς – με αυστηρούς κανόνες- θα έδινε οικονομικές και ψυχολογικές ανάσες και ενδεχομένως να απέτρεπε φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και πάρκα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει εξηγήσει πως μόνο τα τελευταία μέτρα που ισχύουν έως 16 Μαρτίου στοιχίζουν 1,2 δισ. ευρώ, με τα 520 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν το κόστος για το λιανεμπόριο.

Ενδεικτικές των σκέψεων της κυβέρνησης είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός αναγνώρισε ότι το καθεστώς των εκτενών απαγορεύσεων για μακρύ χρονικό διάστημα κουράζει, αλλά εξήγησε το σκεπτικό των πρόσφατων μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να κλείσουν κάποια παράθυρα κινητικότητας.

Εκτίμησε ότι έως την 25η Μαρτίου η κατάσταση θα είναι καλύτερη, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει σταδιακά, εντός Μαρτίου, η αγορά και η κοινωνία. Όπως είπε το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Σημείωσε δε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε πηγή υπερμετάδοσης του ιού.

«Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», είπε.

Ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τις 22 Μαρτίου, είναι σαφές ότι το πρώτο τρίμηνο για την αγορά έχει χαθεί. Θα απομένει μόλις μία εβδομάδα για τις εκπτώσεις που πήραν παράταση και τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στον Απρίλιο και την περίοδο του Πάσχα.

Έτοιμο το 13032

Το έως τώρα σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει το άνοιγμα του λιανεμπορίου να γίνει χωρίς click away ή click inside, χωρίς δηλαδή να προηγείται τηλεφωνικό ραντεβού από τους καταναλωτές για παραλαβή εκτός ή εντός καταστήματος. Ωστόσο θα τεθεί ένας χρονικός περιορισμός 3 ωρών στα ψώνια με αποστολή SMS σε έναν νέο αριθμό, τον 13032. To μήνυμα, βάσει των όσων εξετάζονται, θα είναι κενό, ενώ θα μπορεί να αποστέλλεται μόνο μία φορά την ημέρα από τον κάθε καταναλωτή.

Η εφαρμογή για το SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13032 είναι ήδη έτοιμη, όπως έχει πει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Μερίδα λοιμωξιολόγων έχει εκφράσει ανησυχία ότι εάν επιτρεπεί ένα 3ωρο για ψώνια, χωρίς άλλους περιορισμούς τότε υπάρχει κίνδυνος να δούμε εικόνες συνωστισμού Σάββατο πρωί ή μεσημέρι σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού. Μένει να φανεί εάν οι ανησυχίες αυτές θα οδηγήσουν σε κάποιες έξτρα “δικλείδες” ασφαλείας, ειδικά για το κέντρο της Αθήνας.

Νέο ΕΣΠΑ για το λιανεμπόριο 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσκληση ενός νέου προγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο θα αφορά την επιδότηση επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου σε περιοχές που ήταν κλειστές με αυστηρότερο lockdown την περίοδο των εορτών και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με τη μέθοδο του click-away.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, η κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου θα λάβει επιχορήγηση 3.000 ευρώ και κάθε εργαζόμενος 1.000 ευρώ. «Θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση, όχι επιστρεπτέα, όχι δάνειο, επιχορήγηση 3.000 ευρώ η κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου και 1.000 ευρώ κάθε εργαζόμενος. Ακριβώς για να δείξουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση από τις άλλες τις υπόλοιπες ομοειδείς επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια λόγω μίας ατυχίας και αντιμετώπισης της πανδημίας, θα λάβουν και ευνοϊκότερη μεταχείριση και μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

moneyreview.gr