TOP

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις νέες αντικειμενικές που αλλάζουν φέτος

Η κούρσα για την αλλαγή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων ξεκίνησε. Πριν καν περάσουν οι γιορτές, στο υπουργείο Οικονομικών έγινε ήδη τις προηγούμενες μέρες μια πρώτη αποτίμηση των βάσεων δεδομένων και των διαδικασιών εξαγωγής νέων αντικειμενικών.

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία που δείχνουν πως οι αντικειμενικές  τιμές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα ανέβουν σε εκτός σχεδίου περιοχές που για πρώτη φορά θα αποκτήσουν αντικειμενικές(κυρίως σε κοσμοπολίτικα νησιά και παραθεριστικά κέντρα), αλλά αντιθέτως θα πέσουν σε άλλες περιοχές (κυρίως απομακρυσμένες περιοχές και ορεινά χωριά). Ο λόγος είναι ένας: όπου δεν ίσχυε ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξιών των ακινήτων, έπαιρναν αυτομάτως την κατώτατη τιμή άλλης περιοχής που βρίσκεται στην ευρύτερη διοικητική ενότητα. Έτσι ευνοούνταν τα εκτός σχεδίου «φιλέτα», αλλά αδικούνταν πιο φτωχές ή υποβαθμισμένες περιοχές.

Για λόγους δικαιοσύνης αλλά και για καλύτερες εισπράξεις φόρων, φέτος επιδιώκεται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα  αξιών 2.900 νέες περιοχές που αποτελούσαν «μαύρη τρύπα» ως τώρα για την εφορία. Παρά ταύτα, ο ΕΝΦΙΑ θα μέχρι το καλοκαίρι θα έχει αλλάξει , ώστε το νέο μοντέλο (με πιο χαμηλούς συντελεστές για μείωση 8% μεσοσταθμικά για όλους) να παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία, επί τη βάσει μιας ρεαλιστικής αποτίμησης της εμπορικής / αντικειμενικής αξίας των περιουσιών των οφειλετών.

Την δύσκολη δουλειά να αλλάξουν τις τιμές που ίσχυαν ή να καθορίσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές εκεί που δεν υπήρχαν θα αναλάβουν ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, που θα προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών με πρόσκληση που θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες. Θα τους δίνει διορία περίπου 1 μήνα για να βγάλουν νέες τιμές. Αλλά θα ορίσει και επιτροπή ελέγχου των τιμών που θα εκδίδουν, για να μη γίνουν εξόφθαλμα λάθη και καταπέσουν  οι τιμές μετά από μισό ή ένα χρόνο στα δικαστήρια.

Ανάρπαστοι οι εκτιμητές!

Το υπουργείο Οικονομικών πλειοδοτεί και προσφέρει 85 ευρώ «το κομμάτι», για κάθε νέα Αντικειμενική Τιμή Ζώνης που θα παραδίδουν στην εφορία Ιδιώτες Εκτιμητές Ακινήτων. Πριν δύο χρόνια (επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) τούς έδινε 50 ευρώ και έβγαζαν έως 5.000 ευρώ σε 20 μέρες για να ετοιμάσουν αντικειμενικές τιμές σε μέχρι και 100 Ζώνες.

Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά! Πρώτον, η δουλειά δυσκολεύει και μπαίνουν νέες προδιαγραφές, γιατί το ΣτΕ ακύρωσε τις προηγούμενες μετρήσεις τους. Δεύτερον, «άντε να βρεις ιδιώτη εκτιμητή αφού τους προσλαμβάνουν όλους οι τράπεζες» λένε στην Πλατεία Συντάγματος.

Η δυσκολία έγκειται στο να προσελκύσουν 400-500 πραγματογνώμονες εκτιμητές ακινήτων, όταν σχεδόν όλοι τους τρέχουν για  εκτιμήσεις ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς ή αποτελούν εγγυήσεις δανείων που μεταβιβάζονται μαζικά σε funds. Και επιπλέον, μετά την ψήφιση του «Ηρακλή» δημιουργείται και μια νέα αγορά «κόκκινων δανείων» (και όχι μόνον) όπου αναζητούνται μεγάλες αξίες περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών που δεν χρωστούν πολλά αλλά δεν πληρώνουν τίποτε σε δημόσιο, τράπεζες, ταμεία, εργαζόμενους κλπ ιδιώτες.

Αλλάζουν όλοι οι φόροι

Όταν οι ιδιώτες εκτιμητές παραδώσουν τις προτάσεις τους (ως τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο σύμφωνα με πληροφορίες)  αυτές θα περάσουν κι από μια δεύτερη κρίση, για να συγκριθούν και με στοιχεία για τις τιμές από τις τράπεζες που δίνουν στεγαστικά δάνεια κλπ.

Ωστόσο οι νέες τιμές ζώνης πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Επιδόματα που εξαρτώνται από τις τιμές της εφορίας και μπορεί να τα χάσουν χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών, είναι μεταξύ άλλων και τα εξής: επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη, αν και αναμένεται να επακολουθήσουν αλλαγές στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ,  οι νέες τιμές ζώνης επηρεάζουν τον Φόρο Ακινήτων για κάθε ακίνητο. Και επιπλέον:

-το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα,

-τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ),

-τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων,

– το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο,

– πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων,

-εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και

– το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.