Κοπή πίτας και απολογισμός δράσης για την αγωνιστικής συνεργασία Πελοποννήσου.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟΥ
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» παρουσιάζει σήμερα τον απολογισμό του πρώτου πενταμήνου της δράσης της .
Εκτιμούμε ότι παρά τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις Ευρωεκλογές και τις Βουλευτικές Εκλογές, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ζωντανή την παράταξη και μέσα από τη δράση της να δημιουργήσουμε αισιοδοξία . Θεωρούμε ότι είμαστε συνεπείς σε όσα προεκλογικά δεσμευτήκαμε στους πολίτες, οι οποίοι μας τίμησαν με την ψήφο τους και ανέδειξαν την παράταξή μας να εκπροσωπείται με 2 Περιφερειακούς Συμβούλους στο Πε.Συ.Π.
Η Γραμματεία της παράταξης λειτούργησε σχετικά τακτικά και ικανοποιητικά και είχαμε μια καλή επικοινωνία και ενημέρωση των μελών και φίλων της παράταξης και μέσα από το διαδίκτυο και από τα ΜΜΕ και με email.
Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε το Πε.Συ.Π. αναδείξαμε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Πελοποννήσου, αλλά και τον ίδιο το θεσμό της αυτοδιοίκησης.
Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος η οποία ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2019 συνοδεύτηκε με τη νομοθετική ρύθμιση – πραξικόπημα της κυβέρνησης με την οποία ξήλωσε την απλή αναλογική και έδωσε πλειοψηφία στην παράταξη των περιφερειαρχών και των δημάρχων στην οικονομική επιτροπή. Επίσης μετέφερε αρμοδιότητες των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων στις οικονομικές επιτροπές.
Τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία πρωταγωνίστησε η παράταξή μας:
1) Ξήλωμα απλής αναλογικής: αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της αλλαγής του νόμου παρενέβη με ανακοινώσεις, άρθρα, συνεντεύξεις αλλά και έθεσε το θέμα στο Πε.Συ. αμέσως μετά τη συγκρότησή του. Στις παρεμβάσεις μας αυτές καταγγείλαμε το πραξικόπημα της κυβέρνησης.
2) Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για σκουπιδοεργοστάσιο: Η παράταξη του περιφερειάρχη το πρώτο θέμα που έφερε προς απόφαση στο Πε.Συ. ήταν το θέμα της κήρυξης εκ νέου των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων οι οποίες είχαν ακυρωθεί λόγω των προσφυγών μας την προηγούμενη περίοδο Τατούλη. Η παράταξή μας πρωταγωνίστησε στον αγώνα ενάντια στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και η παράταξη Νίκα υπέστη ήττα στο Πε.Συ.
Στη συνέχεια είχαμε νέο πραξικόπημα. Με φωτογραφική τροπολογία άλλαξε ο νόμος και οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις πέρασαν από το Πε.Συ. στην οικονομική επιτροπή. Και σ’ αυτή τη φάση του αγώνα πρωταγωνίστησε η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου. Με δική μας πρωτοβουλία η παράταξη Νίκα υπέστη δεύτερη ήττα. Το Πε.Συ. αποφάσισε να καλέσει την οικονομική επιτροπή να μην ασκήσει αυτήν την αρμοδιότητά της και να παραπέμψει το θέμα στο Πε.Συ. Βέβαια η παράταξη Νίκα αξιοποιώντας την πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή αποφάσισε υπέρ των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
3) ΔΕΗ – κλείσιμο λιγνητικών μονάδων Μεγαλόπολης: αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για το κλείσιμο των μονάδων η παράταξή μας ανέδειξε ως κεντρικό ζήτημα το θέμα αυτό. Προχωρήσαμε στις εξής ενέργειες: α) ανακοίνωση ενάντια στην κυβερνητική απόφαση, β) συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και τα σωματεία της ΔΕΗ, γ) συνέντευξη τύπου, δ) με πρωτοβουλία μας μαζέψαμε υπογραφές από 6 παρατάξεις του Πε.Συ. ώστε να γίνει ειδική συνεδρίαση, ε) στις 30/10/2019 έγινε η ειδική συνεδρίαση με εισηγητή την παράταξή μας. Μεγάλη νίκη της παράταξής μας. Το Πε.Συ. υπερψήφισε την πρότασή μας. στ) είμαστε παρόντες σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Μεγαλόπολης και στο συλλαλητήριο, ζ) συνεχίσαμε τις παρεμβάσεις μας με ανακοινώσεις και άρθρα και τις πιέσεις προς τον περιφερειάρχη για να σεβαστεί την απόφαση του Πε.Συ. η) ετοιμάζουμε στις 7 Μαρτίου ημερίδα στη Μεγαλόπολη για το θέμα.
4) Παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων: αμέσως μετά τη συγκρότηση του Πε.Συ. ζητήσαμε να ληφθεί απόφαση από το Πε.Συ. ώστε να σταματήσει η παράνομη παρακράτηση του 50% των θεσμοθετημένων πόρων προς τις περιφέρειες. Το θέμα αυτό παρότι στα λόγια το δέχθηκε ο κ. Νίκας δεν συζητήθηκε ποτέ στο Πε.Συ.
5) Άλλα σοβαρά θέματα τα οποία αναδείξαμε και φέραμε στο Πε.Συ. είναι:
- i) Η ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του Πε.Συ.
- ii) Τα προβλήματα από τη λειτουργία των Πυρηνελαιουργείων
iii) Τα προβλήματα του Ταΰγέτου και την ανάγκη για Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο
- iv) Την ανάγκη να γίνουν τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας
- v) Το Τζάννε – Καλαμάκι και το Ριζόμυλος – Κορώνη
- vi) Τη συμπληρωματική χρηματοδότηση για τα Σχολικά γεύματα
vii) Τα έργα του Ανάβαλου και την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες
viii) Την προστασία των Πηγών της Λέρνης
- ix) Την προστασία του Κάστρου της Κορώνης από την κατάρρευση
- x) Την ανάγκη χρηματοδότησης του Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου
- xi) Το απειλούμενο κλείσιμο του Ταχυδρομείου Κορώνης
xii) Την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της Δακοκτονίας
xii) Για τα σχέδια βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων
xiii) Την ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου Κυπαρισσίας
xiiii) Κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ
- xv) Ψήφισμα ενάντια στη σφαγή των Κούρδων από τα στρατεύματα του Ερντογάν
6) Άλλα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν το Πε.Συ. ήταν:
- i) Το Μεταναστευτικό
- ii) Για το τεχνικό πρόγραμμα ( καταψηφίσαμε)
iii) Για τον προϋπολογισμό ( καταψηφίσαμε)
- iv) Για την τουριστική προβολή ( καταψηφίσαμε)
- v) Για μετακινήσεις διευθυντών – προϊσταμένων και τα προβλήματα των εργαζομένων στη Περιφέρεια
- vi) Η Εκλογή μελών στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ
Σε όλα αυτά τα θέματα παρουσιάσαμε τις θέσεις μας και την αντίθεσή μας με εμπεριστατωμένο τρόπο.
7) Θέματα εκτός Πε.Συ. που ανέδειξε η παράταξή μας ήταν :
- i) Η Απεργία ΟΤΕ
- ii) Ανακοίνωση συμπαράστασης σε Λαφαζάνη για τη δίωξη του για τους πλειστηριασμούς
iii) Η ανάγκη ουσιαστικής μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
- iv) Η συμπαράσταση μας στις αγροτικές κινητοποιήσεις