Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Κορωνοϊός: Επιφυλάξεις από τη μικρή υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών

Η επιδημία κορωνοϊού δείχνει σταθερές τάσεις υποχώρησης, όμως αυτή είναι πολύ αργή και το ΕΣΥ πιέζεται έντονα με το 90% των κλινών ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αν και παρουσιάζει δειλά σημεία αποσυμπίεσης μετά από αρκετό καιρό, σημειώνουν οι επιστήμονες διατηρώντας σημαντικές επιφυλάξεις για το αν το άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν θα φρενάρει την υποχώρηση αυτή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ η θετικότητα διατηρείται πάνω από το 4% (αν εξαιρεθούν τα self tests), ο δείκτης αναπαραγωγής Rt έχει ελαφρά επιδεινωθεί, ενώ τα ημερήσια κρούσματα διατηρούνται σε πάνω από 2500. Η συνολική εικόνα δείχνει μικρή υποχώρηση η οποία ακόμη δεν επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα 19 – 25 Απριλίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,58% σε σύνολο 111.653 RT-PCR και 269.138 Rapid Ag δείγματα, ενώ ήταν 0,27% σε σύνολο 832.966 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των δειγματοληπτικών ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,43%. Αντίστοιχα την εβδομάδα 12 – 18 Απριλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 4.98% σε σύνολο 115.934 RT-PCR και 264.251 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Επίσης την εβδομάδα 19 – 25 Απριλίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.290, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.926. Oλόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,12. Αντίστοιχα την εβδομάδα 12 – 18 Απριλίου οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.563, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 3.054. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,17.

Όπως διαπιστώνεται από τις συγκρίσεις των στοιχείων, η διαφορά στους δείκτες αυτούς είναι πολύ μικρή και δεν είναι δύσκολο να αντιστραφούν. Ειδικά σε μία φάση που η επιδημία σταθεροποιείται με υψηλό αριθμό διαγνώσεων και που στις κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονται πάνω από 800 συμπολίτες μας.

Τι σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες

Όπως σημείωσε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 παραμένει σε επίπεδο υψηλότερο των 400 ανά ημέρα, αλλά χαμηλότερο από τον αριθμό των εξιτηρίων. Συγχρόνως, παρατηρήθηκε μείωση των θανάτων κατά 4%.

“Στην Αττική, με βάση τον παρατηρούμενο αριθμό ενεργό κρουσμάτων, η επιδημία συρρικνώθηκε για τρίτη εβδομάδα στη σειρά σε ποσοστό 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, φαίνεται ότι καταγράφεται συρρίκνωση για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά, σε ποσοστό που κυμάνθηκε μέχρι και 14%. Οι επιδημιολογικές, λοιπόν, μετρήσεις αυτής της εβδομάδας ισχυροποιούν το σήμα που παρατηρείται εδώ και δύο εβδομάδες, ότι τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη η επιδημία δείχνει σημαντικά σημεία βελτίωσης” τονίζει η καθηγήτρια.

Επίσης σημείωσε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του επιδημικού κύματος. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%.

“Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει μια μείωση, ήπια μείωση, με το μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 462 νέες εισαγωγές την ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 5.300 ασθενείς. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90% στην επικράτεια. Ευχάριστη είναι η παρατήρηση ότι για δεύτερη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν μία σταθερή μείωση των διασωληνωμένων ασθενών τις επόμενες εβδομάδες” ανάφερε ακόμη η κα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια τόνισε βέβαια πως “είμαστε χαρούμενοι, έχουμε αισιοδοξία αλλά η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα. Ιδιαίτερα σήμερα που συνεχώς μαθαίνουμε για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, έχουμε ένα μεγάλο δρόμου και ένα στοίχημα να κερδίσουμε: να προλάβουμε να ελέγξουμε την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού, πριν οι μεταλλάξεις του ιού δυσκολέψουν περισσότερο την πορεία μας προς την ελευθερία”.

ΠΗΓΗ