Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Κορωνοϊός: Νέες εστίες μόλυνσης, πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που έφτασε χθες σε επίπεδα ρεκόρ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό εν όψει 15 Αυγούστου.

Οι μαζικές συγκεντρώσεις σε μπαρ, γάμους, αλλά και οι εστίες κρουσμάτων σε νοσοκομεία και στρατόπεδα, μαζί με την χαλαρότητα που δείχνουν οι νέοι, αποτελούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» τις τελευταίες εβδομάδες, το οποίο έχει φέρει σε συναγερμό την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους.

Αυτό στο οποίο εστιάζουν οι επιστήμονες είναι η σημαντική μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων. Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εμφανίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα σε άτομα κάτω των 40 ετών, κάτι στο οποίο στάθηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος αφού τόνισε στο δελτίο ειδήσεων του Mega ότι η χώρα «βρίσκεται σε μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας», έκανε έκκληση στους νέους να «προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους, καθώς δεν είναι άτρωτοι στον ιό», ενώ χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τα όσα λέγονται περί σεναρίων και συνωμοσιών για τον κορωνοϊό.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς είναι η νόσος αυτή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους νέους, είναι η αιχμή του δόρατος για το μέλλον της επιδημίας», πρόσθεσε.

Οι εστίες που ανησυχούν την κυβέρνηση
Εν όψει της μεγάλης εξόδου του 15Αύγουστου, η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη και χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε νέα μέτρα. Εχει ειπωθεί σε κάθε τόνο πως εν όψει Δεκαπενταύγουστου θα αυξηθούν οι έλεγχοι, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες εστίες που δείχνουν πως ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων. Οι εστίες που προβληματίζουν, όπως τις απαρίθμησε ο κ. Πέτσας, είναι οι εξής:

Οι συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι πολίτες αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους οικείους τους

Ποια μέτρα σκέφτεται η κυβέρνηση
Την Δευτέρα θα γίνει μία νέα έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τους λοιμωξιολόγους, όπου και θα αποφασιστούν τα νέα μέτρα ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου. Εκεί που εστιάζει η κυβέρνηση, είναι τα μέτρα σε εκκλησίες, καθώς λόγω της θρησκευτικής εορτής αναμένεται να υπάρξει μεγάλος συνωστισμός στις εκκλησίες, ενώ σκέψεις υπάρχουν για επιπλέον μέτρα σε εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσεις κ.α.

Τα 153 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγράψει σε μία ημέρα η χώρα. Τα 156 κρούσματα που είναι το ρεκόρ, είχαν καταγραφεί λόγω εστίας μόλυνσης σε δομή προσφύγων, οπότε το χθεσινό νούμερο είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στην κοινότητα.
Και αυτό που προβληματίζει είναι πως οι εστίες μόλυνσης ολοένα και αυξάνονται. Μετά τους γάμους και τα νοσοκομεία, εντοπίστηκαν νέες εστίες υπερμετάδοσης, όπως το μπιτς μπαρ στη Μύκονο όπου έχουν εντοπιστεί συνολικά επτά κρούσματα.

Χαρακτηριστικό είναι και παράδειγμα του Πόρου, όπου η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε πως είναι σε ισχύ ένα τοπικό lockdown, το οποίο θα κρατήσει για δέκα ημέρες (ως 17 Αυγούστου στις 6 το πρωί). Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το νησί, όπου βρέθηκαν 13 κρούσματα κορωνοϊού, είναι τα εξής:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23:00 έως τις 07:00 της επομένης.
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Ακόμη, στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων στη Λάρισα, μία υπάλληλος νόσησε, όπως και άλλη μία στην ΔΥΟ, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να κλείσει για το κοινό. Το ίδιο έγινε και στα τμήματα ΩΡΛ και την Αγγειοχειρουργική κλινική του ΠΝ Λάρισας, μετά τα 12 κρούσματα που εντοπίστηκαν.

Επεκτείνονται τα μέτρα στα σύνορα
Από την Τετάρτη ισχύουν τα μέτρα απαγόρευσης διέλευσης από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί στην Κακαβιά, ενώ από σήμερα το μέτρο επεκτείνεται σε όλα τα χερσαία σύνορα, πλην Προμαχώνα. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, «Εχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό. Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα».
Πηγή: iefimerida.gr