Από την Αχαΐα και την Ηλεία θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα τα εξ’ αποστάσεως διαδικτυακά μαθήματα σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το πρώτο μάθημα, διάρκειας περίπου 35 λεπτών, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σήμερα περίπου στις 11:00. Τα υπόλοιπα μαθήματα θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί στη συνέχεια, με ευθύνη του Διευθυντή του Σχολείου.
Η διδακτική επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί από τo σπίτι του εκπαιδευτικού και των μαθητών που θα θελήσουν μετά από σχετική ενημέρωση να συμμετάσχουν. Εάν ο εκπαιδευτικός δεν διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό, θα υποστηριχθεί από τη Διεύθυνση του Σχολείου του.
«Στηρίζουμε την εκπαιδευτική κοινότητα με καινοτόμα εργαλεία» είναι το μήνυμα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως η οποία τονίζει ότι «όλα έτοιμα φαίνεται πως είναι για να ξεκινήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν λόγω του κορωνοϊού ήταν το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων». Σε βίντεο που ανήρτησε η υπουργός στο Twitter, δείχνει αναλυτικά όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν τόσο στα σχολεία όσο και στα Πανεπιστήμια.
«Θα δώσουμε προτεραιότητα στις περιοχές που η λειτουργία των σχολείων έχει ανασταλεί περισσότερες ημέρες, και συγκεκριμένα στην Αχαία, Ηλεία και Ζάκυνθο», δήλωσε η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Σίσυ Γκίκα η οποία απηύθυνε έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν ότι δεν είναι σε διακοπές αλλά σε έκτακτη ανάγκη , όπως ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.
Τα τηλε-μαθήματα μέσα από τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το υπουργείο της CISCO , Goole και Microsoft. ξεκινούν από αυτήν την εβδομάδα προκειμένου οι μαθητές να καταφέρουν να συνεχίσουν την κάλυψη της ύλης.
Στα σχολικά συγκροτήματα καλούνται να παραβρεθούν οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα που θα αφορούν την προετοιμασία και την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης. Σε επιστολή προς του διευθυντές των σχολείων ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Γεώργιος Αφράτης, αναφέρει:
«Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση (14-3-2020) του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, η Αχαΐα και η Ηλεία θα είναι οι πρώτες Περιφερειακές Ενότητες που καλούνται να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως διδακτική επικοινωνία με τους μαθητές μας. Η πρώτη εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης αναφέρεται μόνο σε μαθητές της Γ΄ τάξης των ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που παρακολουθούν μαθήματα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Θεωρείται δεδομένο, ότι οι Διευθυντές/τριες έχουν ενημερώσει το my school με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα κινητά τηλέφωνα των κηδεμόνων των ανωτέρω μαθητών και ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα κατά την χρήση τους στη δράση.Σας παρακαλώ να επικοινωνήσετε με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου σας, που διδάσκουν Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και να τους ενημερώσετε ότι καλούνται να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη διαδικασία. Παρόλο που η συμμετοχή είναι εθελοντική, πρέπει να ενημερωθούν, ότι υπάρχει πρόβλεψη για υποστήριξη στο έργο τους και ότι θα επικοινωνήσει με τον/την κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά μέλος της υποστηρικτικής ομάδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο μάθημα (διάρκειας περίπου 35 λεπτών) προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σήμερα περίπου στις 11:00. Τα υπόλοιπα μαθήματα θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί στη συνέχεια, με ευθύνη του Διευθυντή του Σχολείου. Η διδακτική επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί από τις οικίες του εκπαιδευτικού και των μαθητών , που θα θελήσουν μετά από σχετική ενημέρωση να συμμετάσχουν. Εάν ο εκπαιδευτικός δεν διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό, θα υποστηριχθεί από τη Διεύθυνση του Σχολείου του».
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αναπλήρωση μαθημάτων τονίζει η Νίκη Κεραμέως ενώ δεν είναι υποχρεωτική για τους μαθητές αλλά οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συμμετάσχουν υποχρεωτικά σε αυτό το πρόγραμμα με δυνατότητα εργασίας από το σπίτι τους . Οι μαθητές θα μπορούν να θέτουν μία ερώτηση στον εκπαιδευτικό και αυτός να απαντά ενώ υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα η «τάξη» να μπαίνει στο mute προκειμένου να υπάρχει ησυχία. Την ηλεκτρονική «τάξη» περιγράφει η υπουργός λέγοντας «Η σχέση θα είναι αμφίδρομη» εξήγησε η υπουργός δηλαδή «στην περίπτωση που ο καθηγητής τους ζητήσει μία έκθεση θα μπορούν να την γράψουν και να την στείλουν πίσω»
.
Στην διάθεση των μαθητών θα μπουν τα διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος») που είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες και μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα από τις τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το Υπουργείο της CISCO , Goole και Microsoft. Επίσης θα δίνεται ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ.
Σύγχρονες και ασύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας
Η διαδικασία θα υλοποιηθεί συνδυαστικά τόσο με σύγχρονες, όσο και με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας Ως σύγχρονη διδασκαλία νοείται η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή. Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που παρέχει το Υπουργείο).
Σχολεία
Αναφορικά με τη σύγχρονη εκπαίδευση, το Υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ξεκινώντας από την Γ’ Λυκείου (λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών εξετάσεων), ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης από τους εκπαιδευτικούς. Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Μετά την εφαρμογή της στη Γ’ Λυκείου, η σχετική πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις λοιπές τάξεις των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της, και για το λόγο αυτό οι Διευθυντές των σχολείων θα διαμορφώνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη.
Αναφορικά με την ασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, δηλαδή τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος») είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες και μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και στην έκτακτη αυτή συγκυρία. Το Υπουργείο δρομολογεί, επιπλέον, την ανάρτηση πρότυπων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση αφενός των μαθητών που θα μπορούν να τα παρακολουθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αφετέρου των εκπαιδευτικών που θα μπορούν να τα αξιοποιούν παράλληλα, ενισχύοντας τη διδασκαλία τους.
Τι ισχύει για ΙΕΚ-Πανεπιστήμια
Εδώ και χρόνια, τα Δημόσια ΙΕΚ χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σημαντικά το τελευταίο έτος και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού ανά θεματική ενότητα.Θα προτεραιοποιηθεί, επίσης, η δοκιμαστική εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα. Πανεπιστήμια:
Τα Πανεπιστήμια διαθέτουν ήδη, σε μεγάλο βαθμό, συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης μαθημάτων. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο θα διαθέσει στα Πανεπιστήμια ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα δύο ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης .
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει 48 αίθουσες οι οποίες υποστηρίζουν την τηλεμετάδοση μαθημάτων/διαλέξεων μέσω διαδικτύου. Η χρήση των αιθουσών αυτών δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής των μαθημάτων όπως ακριβώς πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα (με χρήση διαφανειών ή/και πίνακα), με τη διαφορά ότι το ακροατήριο παρακολουθεί αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και οι ερωτήσεις των φοιτητών μπορούν να υποβάλλονται μόνο ασύγχρονα μέσω του eclass ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι αίθουσες αυτές θα λειτουργούν από τις 9:00 έως τις 21:00 και με ένα αποδοτικό χρονοπρογραμματισμό τους και μικρή σύμπτυξη της χρονικής διάρκειας των μαθημάτων (π.χ. ένα μάθημα 4 ακαδημαϊκών ωρών να διαρκεί 3 ώρες με μικρό ενδιάμεσο διάλειμμα), υπολογίζεται ότι αρκούν για να υποστηρίξουν περίπου 1000 εξαμηνιαία μαθήματα.
Ένας μεγάλος όγκος των προπτυχιακών μαθημάτων δύναται, συνεπώς, να πραγματοποιηθεί με τη χρήση των αιθουσών αυτών και τη συνδρομή του eclass.Ορισμένα προπτυχιακά μαθήματα, κατά προτίμηση των μικρότερων ακροατηρίων, δύνανται να πραγματοποιηθούν μέσω εμπορικών εφαρμογών τηλεσυνεργασίας, των οποίων οι οδηγίες χρήσης θα σας κοινοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.Τέλος, για τα μεταπτυχιακά μαθήματα, θα ενεργοποιηθεί στο eclass η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης μέσω ενσωματωμένης σε αυτό εφαρμογής και οι σχετικές οδηγίες θα κοινοποιηθούν, επίσης, τις αμέσως επόμενες ημέρες.Το ΚΛΕΙΔΙ επεξεργάστηκε όλα τα δυνατά σενάρια τηλεμετάδοσης των μαθημάτων που θα έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη ΔΕΠ, τα οποία επισυνάπτονται στην παρούσα ενημέρωση.Εντός της εβδομάδος, οι Διοικήσεις των Τμημάτων θα μεριμνήσουν ώστε να ανακοινώνεται στις ιστοσελίδες τους και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των εγγεγραμμένων φοιτητών σε κάθε μάθημα στο eclass, το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων, ο σύνδεσμος μέσω του οποίου θα συνδέονται οι φοιτητές σε κάθε μάθημα και το ηλεκτρονικό μέσο τηλεδιάσκεψης το οποίο χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή του.
www.protothema.gr