Παρασκευή
10
Ιανουάριος
TOP

Κρίσιμες αποφάσεις για ενοίκια, επιταγές – Έρχεται νέο πακέτο μέτρων

Ενδεχομένως και σήμερα, το αργότερο αύριο, το οικονομικό επιτελείο θα διευρύνει τη λίστα των κλάδων και των επιχειρήσεων που έχουν βγει νοκ άουτ και αποκτούν πρόσβαση στα μέτρα στήριξης που «ξεδιπλώνονται», την ώρα που τα σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Οικονομικών σχηματίζουν «βουνό».

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης», τόνισε στο iefimerida αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας και συμπλήρωσε ότι «όλη αυτή η δικαιολογημένη αγωνία επαγγελματιών κι επιχειρηματιών να προστεθούν στη λίστα δεν θα έχει απολύτως κανένα νόημα σε 10- 15 ημέρες», εννοώντας ότι σχεδόν το σύνολο της οικονομίας τον Απρίλιο θα έχει μπει σε καραντίνα. Φοροτεχνικοί, λογιστές, μεσίτες αστικών συμβάσεων, οπτικοί και δεκάδες άλλοι επαγγελματίες φωνάζουν το αυτονόητο ότι δεν έχουν, πλέον, αντικείμενο εργασίας, άρα έχουν μηδενικό τζίρο, ενώ άλλοι τονίζουν ότι επί του παρόντος το πλαίσιο δεν περιλαμβάνει τους δευτερεύοντες ΚΑΔ, δηλαδή όσους έχουν παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία έχει «κάτσει».

Αναμένονται διευκρινίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Πέρα από τη νέα διεύρυνση της σχετικής λίστας, αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μείωση των ενοικίων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες μένει να διευκρινιστεί αν όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν δικαίωμα στην ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, ενώ για την έκπτωση κατά 40% στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης και νοικοκυριών θα πρέπει να εξειδικευθούν δικαιολογητικά και διαδικασίες.

Όσο πλησιάζει, πάντως, το τέλος του μήνα, η αγορά αγωνιά για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών, έτσι ώστε να μην αρχίσουν να σκάνε κανόνια, το ένα μετά το άλλο, όπως συνέβη στα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Η εξίσωση είναι σύνθετη, καθώς δεν αρκεί απλή παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά απαιτείται συνεργασία και με τις τράπεζες. Το ΓΛΚ έχει ανοίξει διαβούλευση-εξπρές με Επιμελητήρια, Ενώσεις, παραγωγικούς φορείς, ωστόσο οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι δείχνουν ότι θα απαιτηθούν πολύ τολμηρές αποφάσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας
Χαρακτηριστικά, η εισήγηση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας περιλαμβάνει τις εξής κινήσεις:

Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους κομιστές επιταγών επιθυμούν να μην τις προσκομίσουν στις τράπεζες για είσπραξη και πιθανή σφράγιση (προφανώς με συμφωνία των μερών), αλλά να τις κρατήσουν στην κατοχή τους για διάστημα έως και 90 ημερών από την αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσης. Συνεπώς να παραταθεί κατά 90 ημέρες η προθεσμία προς εμφάνιση για πληρωμή ή σφράγιση.
Σε περίπτωση που εμφανιστεί στα τραπεζικά καταστήματα προς πληρωμή μια επιταγή, ενώ δεν υπάρχει το αντίστοιχο ποσό στον λογαριασμό, αυτή να σφραγίζεται μεν, αλλά να παρατείνεται η προθεσμία καταχώρισης στον Τειρεσία για ακόμη 90 ημέρες, αντί για τις ισχύουσες σήμερα 30. Δηλαδή, η καταχώριση στον Τειρεσία να γίνεται 120 ημέρες μετά τη σφράγιση. (Το ίδιο είχε ισχύσει και κατά το διάστημα εφαρμογής των capital controls.)
Οι Τράπεζες να υποχρεούνται αμέσως να παράσχουν χρηματοδότηση στον εκδότη μιας ακάλυπτης επιταγής ίση με το 100% του ποσού της αξίας της, με χορήγηση δυνατότητας υπερανάληψης από τον λογαριασμό από τον οποίο σύρεται η επιταγή, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με προνομιακό συμβολικό επιτόκιο. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο χρηματοδότησης ανά πελάτη με βάση τον συνήθη κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Από την άλλη, ο πελάτης θα πρέπει να αποδεικνύει την έκδοση της επιταγής πριν την 10.3.2020 προσκομίζοντας το αντίστοιχο παραστατικό προς εξόφληση του οποίου είχε εκδώσει την επιταγή (π.χ. τιμολόγιο, σύμβαση κλπ). Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού Euribor είναι αρνητικά και όλες οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν μηδενικά επιτόκια.
Σε περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο ο εκδότης μιας μεταχρονολογημένης επιταγής δεν ασκήσει το ως άνω δικαίωμά του (όπως αυτό θα αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση της Τράπεζας του εκδότη), ο κομιστής της επιταγής θα δικαιούται άμεσης έκτακτης χρηματοδότησης από την Τράπεζά του, ακόμη και καθ’ υπέρβαση του χρηματοδοτικού του ορίου, ίση με το 100% του ποσού της επιταγής. Η άσκηση του παραπάνω δικαιώματος του κομιστή προϋποθέτει την εκχώρηση στην χρηματοδοτούσα Τράπεζα όλων των δικαιωμάτων του επί της επιταγής. Και η χρηματοδότηση αυτή θα έχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Θα πρέπει δε να υπάρξει η πρόβλεψη, ότι η Τράπεζα, πριν απαιτήσει από τον πελάτη της – κομιστή της επιταγής- την αξία αυτής, υποχρεούται να στραφεί προηγουμένως κατά του εκδότη της επιταγής και των τυχών οπισθογράφων της. Και σε αυτή την περίπτωση ο κομιστής της επιταγής θα πρέπει να αποδεικνύει την αιτία για την οποία κατέχει την επιταγή, καθώς και τη μεταχρονολογημένη έκδοσή της.

Πηγή: iefimerida.gr