Κυριακή
17
Νοέμβριος
TOP

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος – Τι ανησυχεί τους επιστήμονες – Ποιο είναι το κακό σενάριο

Ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν στους επιστήμονες τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού τα οποία καταγράφουν τριψήφια νούμερα ενώ φέρονται προβληματισμένοι για το τι θα ακολουθήσει μετά την επιστροφή των εκδρομέων.

Ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στην καθημερινότητα και την κανονικότητα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία των πρώτων δέκα ημερών θα βοηθήσουν τους ειδικούς να προβλέψουν όχι μόνο πως θα εξελιχθούν τον υπόλοιπο μήνα, αλλά και το Φθινόπωρο γενικότερα.

Την εκτίμηση πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο με δεύτερο κύμα κορονοϊού, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο» ανέφερε και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τι θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής θέλησε να δώσει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως πιστεύει ότι ο κοροναϊός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί.

Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κοροναϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί, εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο, ανέφερε συνοψίζοντας πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.

Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, εξηγώντας συγκεκριμένα πως λόγου χάριν θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία.

«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε.

Ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, που θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, να δούμε μια μικρή αύξηση και μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, επεσήμανε ο Λοιμωξιολόγος δηλώνοντας πως το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν, όπως τόνισε «πυριτιδαποθήκες» για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα.

«Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.

Δημόπουλος: Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία

«Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα παιδιά με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση», τόνισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Σε ότι αφορά στην ημερομηνία επαναλειτουργίας, τόνισε ότι «δεν νομίζω ότι έχει διαφορά αν θα είναι 7 η 14 Σεπτεμβρίου. Το σημαντικό είναι να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται η επιστροφή των εκδρομέων, είναι χρήσιμο να έχουμε μερικές μέρες, όπου θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η κινητικότητα των ανθρώπων, και θα αποφορτιστεί το μεγάλο ιικό φορτίο που υπάρχει στα αστικά κέντρα».

«Να ανοίξουν τα σχολεία με σαφή επιπέδωση της καμπύλης της μετάδοσης του ιού και αν είναι δυνατόν με σαφή μείωση» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι το πρόβλημα της επαναλειτουργίας των σχολείων είναι δύσκολο σε παγκόσμιο επίπεδο και «πουθενά δεν υπάρχει ιδανική λύση».

Στο ερώτημα εάν θα ξανά κλείσουν τα σχολεία σύντομα, εκτίμηση που είχε κάνει ο Λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, απάντησε ότι «δεν βοηθάει να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον. Δημιουργούν ανασφάλεια. Να επικεντρωθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα, για να βελτιώσουμε την κατάσταση της πανδημίας».

Για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό ότι «δεν είχαμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τριπλασιασμό των κρουσμάτων. Μπορούμε να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού, ώστε να συμπέσει ο κοροναϊός με την εποχική γρίπη».

Αναφορικά με το αν χρειάζονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι «η σταδιακή εφαρμογή μέτρων ανά πόλεις, είναι πιο εφικτή λύση, από τα οριζόντια μέτρα, που προκαλούν δυσανεξία στους ανθρώπους».

Ειδικότερα, για το αν χρειάζονται νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που την έχουν καταστήσει κόκκινη περιοχή σε ότι αφορά τον ιό, υποστήριξε ότι τα κρούσματα προέρχονται από την επιστροφή των εκδρομέων.

«Πρέπει επιστρέφοντας, να κάνουμε τεστ αν έχουμε υποψία. Αν ερχόμαστε από περιοχή αυξημένων κρουσμάτων να προσέχουμε τις επαφές και την κινητικότητά μας. Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα αρκεί να εφαρμόσουμε τα υπάρχοντα. Πρέπει να εντείνουμε την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε πριν περάσουμε σε νέα μέτρα. Κάθε νέο μέτρο δημιουργεί παραπάνω δυσχέρεια στους ανθρώπους που καλούνται να το εφαρμόσουν».

Τέλος, για την έρευνα που πραγματοποιεί με την ομάδα του για τα αντισώματα του κοροναϊού, ανέφερε πως «μειώνεται σταδιακά ο τίτλος των αντισωμάτων. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτοί οι ασθενείς μόλις εκτεθούν στον ιό θα νοσήσουν».

 Στο «κόκκινο» η Αττική
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 183 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 173 εγχώρια κρούσματα, τα 46 συνδέονται με συρροές, 12 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ 10 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

Όσον αφορά στη διασπορά του ιού στην κοινότητα, η Αττική βρίσκεται για ακόμα μια μέρα στο «κόκκινο», με τη Θεσσαλονίκη μετά από πολύ καιρό να παρουσιάζει μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Επιπλέον, 36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σε ισχύ τοπικά περιοριστικά μέτρα

Σε καθεστώς επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιοχής εξακολουθούν να βρίσκονται οι: Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας, και οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.
Ενώ περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στα Χανιά, τη Χαλκιδική, τη Μύκονο, τη Πάρο και τη Αντίπαρο, την Ημαθία, τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο και χθες προστέθηκε και το Ηράκλειο.

www.in.gr