Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο – Καμπανάκι επιστημόνων μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

Μετά την Κοζάνη η οποία είναι η πρώτη περιοχή η οποία βρέθηκε στο «κόκκινο» (επίπεδο 4) όπου και αποφασίστηκαν μία σειρά αυστηρών μέτρων, συναγερμός έχει σημάνει και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς θα φανεί εάν θα ελεγχθεί η κατάσταση στην Κοζάνη και αν θα αποφύγουν και άλλες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 να περάσουν στην κατάσταση του κόκκινου συναγερμού όπου θα απαιτούνται τοπικά lockdown.

Οι επιστήμονες οι οποίοι κάνουν έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται ένα βήμα πριν τον «κόκκινο συναγερμό» επισημαίνουν ότι ένας από τους μεγάλους κινδύνους είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς οι οποίοι είναι μεταδοτικοί και μπορεί να φτάνουν έως και το 40% επί των κρουσμάτων.

«Πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι σα να είμαστε μεταδοτικοί για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νόσημα.», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί.

Υγειονομική «βόμβα» οι ασυμπτωματικοί

«Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 25-40%, και πολλοί με ήπια συμπτώματα που δεν τα αξιολογούν. «Όλοι είναι μεταδοτικοί.» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο καθηγητής, ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Η Κοζάνη πριν λίγες μέρες δεν ήταν στο χάρτη και τώρα είναι στο «κόκκινο».

Για το θέμα της μάσκας είπε ότι είναι μεν ενοχλητική και σε κανέναν δεν αρέσει, όμως είναι ένας φτηνός και αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης.

Δεν είχαμε την κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων που περιμέναμε

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μίλησε το πρωί στο MEGA και αναφέρθηκε στο επόμενο διάστημα το οποίο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Δημόπουλος, σημείωσε πως πως δεν έχουμε πετύχει την κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων όσο ακόμα κρατά ο καιρός και είμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική σημείωσε ότι δημιουργεί ανησυχία καθώς γνωρίζουμε ότι μετά από μερικές μέρες αρκετά από αυτά τα άτομα ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευθούν κάτι που ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας.

www.in.gr