Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Κρούσματα κορωνοϊού: Τα μισά έχουν καταγραφεί τον Αύγουστο

Οι νέοι και ο Αύγουστος φαίνεται ότι αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους ειδικούς που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία του κορωνοϊού που δείχνει να επελαύνει τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα που έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα, στις αρχές Μαρτίου, έχουν καταχωρηθεί στα μητρώα του ΕΟΔΥ τον Αύγουστο.
Συγκεκριμένα σε σύνολο 8.381 κρουσμάτων, όπως προκύπτουν από την έκθεση του ΕΟΔΥ για το Σάββατο 22 Αυγούστου, τα 4.033 καταγράφηκαν το διάστημα 1-22 Αυγούστου.

Παρόμοια είναι η εικόνα και αν μελετήσει κανείς την πορεία των αριθμών καθώς απο τις 3 Αυγούστου τα κρούσματα είναι τριψήφια – τότε η έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 77 κρούσματα και την αμέσως επόμενη ημέρα αυξήθηκαν στα 121.

Τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας ποντάρουν πλέον στα μέτρα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες ελπίζοντας ότι θα ευοδωθεί το καλό σενάριο που θέλει, όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, να υπάρξει μια σταθεροποίηση στην πορεία του ιού με τον δείκτη R0 να βρίσκεται από τις 20 Ιουλίου λίγο πάνω απο το 1.

Ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες είναι η μεγάλη διασπορά του ιού στους νέους με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να δηλώνει το Σάββατο ότι «μπορούμε να μιλάμε για αρκετά κρούσματα σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ».

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στην Ελλάδα 20 είναι οι περιοχές στις οποίες κρίθηκε απαραίτητο να επιβληθούν ειδικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Έτσι ντός των ορίων των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας και των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω, τίθεται ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων.

Αυτό ορίζει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την αποφυγή μετάδοσης της Covid-19, στην οποία προβλέπεται ακόμη ότι – στις ίδιες περιοχές – απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Σε περίπτωση παράβασης του ανώτατου ορίου συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις επιβάλλεται, στα φυσικά πρόσωπα, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ, και φθάνουν στις 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν εκδηλώσεις τα πρόστιμα είναι 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.

www.protothema.gr