Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Κτηματολόγιο: Αρχές του 2020 η καταληκτική ημερομηνία και βλέπουμε

Με λίγα λόγια ζήσε Μάη να φας τριφύλλι.

Το θέμα του κακού σχεδιασμού για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο ήταν πασιφανές από την πρώτη στιγμή. Κακή οργάνωση, ελλιπής ενημέρωση των ενδιαφερομένων και βέβαια η πάγια παθογένεια των Ελλήνων να τα αφήνουν όλα για την τελευταία στιγμή. Σε όλα αυτά να προστεθεί και η οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών σε μία περίοδο που κανείς δεν έχει περισσευούμενα, οδηγεί σε ένα άνευ προηγουμένου φιάσκο.

Οι προθεσμίες για ολοκλήρωση του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2021 μάλλον είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Η Πολιτεία για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και δεν μπορεί να φέρει εις πέρας ένα έργο που άλλες χώρες το έχουν έτοιμο πριν από 10ετίες.

Οι πολίτες από την πλευρά τους εμφανίζονται απρόθυμοι να πράξουν τα αυτονόητα.

Παράταση στην παράταση

Παράταση έως έξι μήνες για  την υποβολή των δικαιολογητικών κτηματογράφησης δίνει η κυβέρνηση κάνοντας αποδεκτή βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο παραπέντε των εκλογών.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Δημαράς παραδέχθηκε ότι οι ρυθμοί προσκόμισης εγγράφων στο κτηματολόγιο κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς καθώς ο μέσος όρος κτηματογράφησης είναι περίπου στο 15%. Ο ίδιος εξήγησε ότι η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει τις διαδικασίες υποβολής δικαιολογητικών έως έξι μήνες, ωστόσο, προειδοποίησε τους υπόχρεους να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους καθώς το χρονικό περιθώριο πιθανότατα να μην εξαντληθεί.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «δεδομένης της δυσκολίας των πολιτών να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της κτηματογράφησης που διενεργείται σε όλη την Επικράτεια, με την προτεινόμενη ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χορηγεί παράταση έως 6 μήνες, πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης που χορηγείται με αποφάσεις του «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Από την διάταξη προκύπτει ότι οι υπουργικές αποφάσεις παράτασης «μπορεί να έχουν αναδρομική ισχύ από τη λήξη της προηγούμενης παράταξης μέχρι τη δημοσίευσή τους».