Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Κυρώθηκαν οι Δασικοί Χάρτες – Η εικόνα στη Μεσσηνία

Τη μερική κύρωση των Δασικών Χαρτών για το 31,3% της ελληνικής επικράτειας υπέγραψε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Από την κύρωση των Δασικών Χαρτών έχουν εξαιρεθεί 1.658.067 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 3,75% των αναρτημένων χαρτών. Πρόκειται, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, για δασικές εκτάσεις που καλύπτονται από αυθαίρετους οικισμούς ή για περιοχές για τις οποίες έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, υπάρχουν αποδεκτά πρόδηλα σφάλματα και αιτήσεις εξαγοράς ή αλλαγής χρήσης και αναδασωτέες εκτάσεις. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 134.121 αντιρρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν από τις ειδικές επιτροπές προκειμένου να γίνει η τελική κύρωση των χαρτών.

Στόχος είναι η ολική κύρωση να υλοποιηθεί μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2018 ανάλογα με το αν οι Επιτροπές θα χρειαστούν παράταση για να εξετάσουν τις αντιρρήσεις.

Σε 15 Διευθύνσεις Δασών, η μερική κύρωση αφορά πάνω από το 95% του κυρωμένου χάρτη. Από αυτές σε 7 η μερική κύρωση προσεγγίζει το 100%.

Ωστόσο, η εικόνα σε άλλες περιοχές είναι διαφορετική, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φάμελλος. Στη Φθιώτιδα και στα Δωδεκάνησα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για το 40,4% και το 37% της έκτασης αντίστοιχα. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των αντιρρήσεων (41.000) που έχει καταγραφεί στη Λακωνία, στη Μεσσηνία και στην Αχαΐα (10% της έκτασης), στη Δράμα (15,25%), στην Κοζάνη (10,2%) και στα Γιάννενα (5,17%). Για την Αττική έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για το 11,73% των περιοχών που καλύπτουν οι Δασικοί Χάρτες ενώ 17.000 στρέμματα καταλαμβάνουν αυθαίρετοι οικισμοί (οικιστικές πυκνώσεις).

Στην Ηλεία το 13,02% της αναδασωτέας έκτασης που χρησιμοποιούνταν ως καλλιέργεια άλλαξε χρήση.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα από τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Εκεί εντοπίζεται περίπου το 50% των αυθαίρετων οικισμών της χώρας. Στους χάρτες αυτών των δύο περιοχών εντοπίστηκαν 35.000 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων από τα 75.000 στρέμματα που δηλώθηκαν συνολικά και από τους 120 δήμους της Ελλάδος που συμμετείχαν στην πρώτη ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Το υπουργείο έχει συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα αναλάβει να μελετήσει και να προτείνει λύσεις για το μέλλον των αυθαίρετων οικισμών που έχουν χτιστεί στα δάση και στις δασικές εκτάσεις της χώρας.

in.gr