Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

«Κόκκινο» από λοιμωξιολόγους για τα ρεβεγιόν – Οι οδηγίες για να μη γίνει το γιορτινό τραπέζι εστία υπερμετάδοσης

Πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι ειδικοί εντείνουν τις προειδοποιήσεις για ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, υπογραμμίζοντας ότι οι γιορτές δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό.

Γνωρίζουν ότι ήδη, οι πολίτες έχουν αρχίσει να κάνουν τα σχέδιά τους το εορταστικό τραπέζι, και σημειώνουν ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Μάλιστα χτυπούν καμπανάκι κινδύνου με την επισήμανση ότι οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Αυτό που προέχει είναι να να αποφευχθεί η  έξαρση του ιού στις γιορτές για να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για πισωγύρισμα σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους εντός των εορτών. Πρόκειται για ενδεχόμενο που που θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, δεδομένης της ήδη μεγάλης πίεσης που έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες το σύστημα Υγείας.

Αφενός η κόπωση των πολιτών καθώς μπαίνουμε στην έβδομη εβδομάδα lockdown πράγμα που οδηγεί σε φαινόμενα ανυπακοής και χαλάρωσης, αφετέρου η κινητικότητα που θα υπάρξει αβίαστα την περίοδο των εορτών μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αύξηση των νέων διαγνώσεων μετά τις εορτές την περίοδο δηλαδή που θα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα.

Οι  λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν το μέγεθος της ανησυχίας τους, θεωρώντας κρίσιμο το διάστημα των γιορτών, και απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων -ακόμη και για τις λίγες ώρες- του ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η όποια συνάθροιση πρέπει να γίνει εντός του «στενού κύκλου» της οικογένειας, λένε, ενώ  πολλοί θεωρούν ότι ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος, ειδικά στις κόκκινες περιοχές.

Δεν υπάρχει ρεβεγιόν αλλά μεσημεριανή συνάντηση

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Καθηγητή και μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος,προκειμένου να προειδοποιήσει για τυχόν συνέπειες της εορταστικής καταστρατήγησης των μέτρων τους πολίτες.

Ο κ. Γώγος, επιστράτευσε την ετυμολογία και εξήγησε τι σημαίνει η λέξη ρεβεγιόν λέγοντας ότι προέρχεται από μια λατινική λέξη και σημαίνει δυνατός ενώ περιλαμβάνει μέσα την έννοια του ξενυχτιού καταλήγοντας πως λόγω αυτού δεν υπάρχει ρεβεγιόν, υπάρχει μια μεσημεριανή συνάντηση – μεσημεριανό τραπέζι και όχι ολονυχτία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γώγος, χαρακτήρισε «τετελεσμένο γεγονός» τα 9 άτομα στο εορταστικό τραπέζι, αλλά προέτρεψε τους κατοίκους των «κόκκινων» περιοχών, όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, να περιοριστούν σε μικρότερο αριθμό συνδαιτημόνων.

«Λίγα άτομα το μεσημέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που τους ξέρουμε. Στα σπίτια μας πρέπει να έχουμε οι ίδιοι την ευαισθησία για την τήρηση των μέτρων. Δεν μπορούμε να έχουμε έξω από κάθε πόρτα και έναν αστυνομικό» επεσήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στον Σκάι.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως η διασπορά έχει ξεφύγει, έχει μπει μέσα στις οικογένειες και σε κλειστό περιβάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες να προσέξουν, υπογραμμίζοντας πως έχουμε μπροστά μας τα εμβόλια.

Ειδικά για την Δυτική Αττική είπε πως υπάρχει ανοδική τάση στα κρούσματα και πως πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή καθώς έχει κάποιους οικισμούς από διάφορες κοινότητες οι οποίες είναι λίγο απρόσεχτες και έχουν εκ φύσεως μια συμπεριφορά λίγο συγκεντρωτική δηλαδή μαζεύονται σε σπίτια κλπ. που μπορούν να δημιουργήσουν μια φόρτιση στο σύστημα συν τις μετακινήσεις που γίνονται από τις περιοχές αυτές προς το κέντρο της Αθήνας και τούμπαλιν, το οποίο όπως σημείωσε αποτελεί κίνδυνος διασποράς.

«Δύσκολη περίοδος μετά τα Χριστούγεννα – Να μείνουμε σπίτι μέχρι 20 Ιανουαρίου»

«Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού» σημείωσε, από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια πηγή, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Υπάρχει πανελλαδικά μία αποκλιμάκωση, αλλά κάποιες περιοχές δημιουργούν ανησυχία, είπε και τόνισε ότι «καλό είναι να μείνουμε μέσα μέχρι 20 Ιανουαρίου».

Παράλληλα έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου για συγκεκριμένες περιοχές που ίσως αντιμετωπίσουν έξαρση μετά τα Χριστούγενναι, εκτός από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη που είναι ήδη σε σκληρό lockdown.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης μετά τα Χριστουγεννα,  ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε: Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίο, Αχαΐα, Θάσο και Λάρισα.

Τι μπορεί να γίνει σε 8 λεπτά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι 8 λεπτά μόνο αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο.

Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για ασφαλέστερες συναντήσεις :

Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς.

Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα, τονίζουν οι ειδικοί.

Ρεβεγιόν με κωδικό… 6 στο 13033

Γεγονός είναι πάντως ότι οι πολίτες ήδη κάνουν σχέδια για το πού και πώς θα περάσουν, τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια – των παιδιών συμπεριλαμβανομένων.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.

Μάλιστα, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.  Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε τον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο.

Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, η οποία θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε.

Κατά συνέπεια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 22:00 ή να διανυκτερεύσει στο συγγενικό/φιλικό σπίτι.

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού.

Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις και αφορούν σε 4 κατηγορίες:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία,
  • επανένωση οικογενειών,
  • λόγοι υγείας,
  • επαγγελματικοί λόγοι

Η λειτουργία των εκκλησιών

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι εκκλησίες για την ημέρα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και την ημέρα των Φώτων,  θα μπορούν να πραγματοποιήσουν λειτουργίες με παρουσία πιστών.
Η κυβέρνηση, ενώ στην αρχή έκανε λόγο για κλειστούς ναούς, ή λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, στη συνέχεια, μετά και τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, οπισθοχώρησε και αποφάσισε τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών.

Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις εκκλησίες προβλέπεται ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Παράλληλα, τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

in.gr