Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

«Κόκκινο» από τους νέους σε πολιτικό σύστημα, συνδικαλισμό – Εμπιστεύονται την οικογένεια

Ο «χαρακτήρας» της ελληνικής νεολαίας αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που αναζήτησε τις θέσεις και τις απόψεις των νέων στην Ελλάδα της κρίσης και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ελλήνων Προσκόπων.

Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO, πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε νέους ηλικίας 17-29 ετών και είχε ως στόχο να μελετήσει ποιες είναι οι προσδοκίες που έχουν σήμερα οι νέοι, σε ποιες αξίες πιστεύουν, πως θέτουν προτεραιότητες και ποια είναι η στάση τους απέναντι στους θεσμούς.

Ο πρόεδρος της ALCO κ. Κώστας Παναγόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας.  

Παλεύουν να αντιμετωπίσουν την κρίση

Όπως προκύπτει, οι νέοι στην Ελλάδα (17-29 ετών) βιώνουν μία διαπάλη αντικρουόμενων συναισθημάτων. Φαίνεται να προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση ώστε να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο δείκτης προσδοκίας είναι θετικός (σε ποσοστό 54%) και το ότι τα θετικά συναισθήματα υπερισχύουν των αρνητικών (ειδικά στους νέους 15-16 και 17-20 ετών), όμως η ένταση της απογοήτευσης και των αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμητή, για νέους ανθρώπους.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, η ελληνική νεολαία εξακολουθεί να διατηρεί τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Τόσο σε επίπεδο αξιών (όπου υπερέχουν αξιοπρέπεια, φιλία και αλληλεγγύη), όσο και σε επίπεδο προτεραιοτήτων (όπου προσωπική ζωή και φίλοι υπερτερούν επαγγελματικής προοπτικής και δικαιωμάτων) φαίνεται ότι πυρήνας της κοινωνικής προσέγγισης των νέων είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, (πιθανότητα και ως αντίβαρο στην υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα), με την επαγγελματική προοπτική και την επιδίωξη της επιτυχίας να ακολουθούν με επίσης πολύ υψηλά ποσοστά.

Η οικογένεια πυλώνας σταθερότητας

Πάντως, η χαμηλή εμπιστοσύνη των νέων στο πολιτικό σύστημα είναι προφανής.

Μόνος θεσμός που εμπιστεύονται οι νέοι καθολικά είναι η οικογένεια, ενώ πολύ θετικά είναι τα ποσοστά και για τον εθελοντισμό και οριακά θετικά για τις ένοπλες δυνάμεις. Στον αντίποδα, πολιτικά κόμματα, Κοινοβούλιο και συνδικαλισμός βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις με πολύ υψηλά αρνητικά ποσοστά. Χαρακτηριστικό της αντίληψης των νέων για το πολιτικό σύστημα είναι ότι η πλειοψηφία όσων είναι 15-20 ετών θεωρεί πιο σημαντική την απόκτηση διπλώματος οδήγησης στα 17 από το δικαίωμα ψήφου στην ίδια ηλικία.

Σε ό,τι αφορά την εθελοντική δράση, τα ποσοστά είναι υψηλά. Η θεωρητική τοποθέτηση σε επίπεδο αξιοπιστίας συνοδεύεται από ικανή συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29 ετών, αλλά και από επίσης ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων.

Αντίστοιχα θετική είναι η στάση των νέων απέναντι στον Προσκοπισμό, των αξιών που πρεσβεύει και της χρησιμότητάς του στην κοινωνία.

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, κύριος Χριστόφορος Μητρομάρας, στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας που είχαν οι Έλληνες Πρόσκοποι να πραγματοποιήσουν αυτή την έρευνα για τη νεολαία. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί η Προσκοπική Κίνηση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ικανότητες που αποκτούν και τις δεξιότητες που αναπτύσσουν οι νέοι μέσα από τον Προσκοπισμό και οι οποίες αποτελούν πολύτιμο εφόδιο σε όλη την ενήλικη ζωή τους (σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο).

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Ελλήνων Προσκόπων, κύριος Ισίδωρος Κανέτης, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της έρευνας που θα αποτελέσουν σημαντικό βοηθό για όλους όσους άμεσα ή έμμεσα απευθύνονται και ασχολούνται με τη νεολαία και στον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσουν το σχεδιασμό των προγραμμάτων της Προσκοπική Κίνησης.

Η κυρία Χαρά Καφαντάρη, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, στον χαιρετισμό της τόνισε ότι η παρουσία της στην εκδήλωση δεν είναι τυπική αλλά ουσιαστική, αφού και η ίδια και τα παιδιά της έχουν υπάρξει μέλη της Προσκοπικής οικογένειας. Αναφέρθηκε στην αξίες και τις δεξιότητες με τις οποίες η προσκοπική εκπαίδευση εφοδιάζει όλα της τα μέλη και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μοναδικές εμπειρίες που ζουν οι νέοι μέσω του Προσκοπισμού, οι οποίες τους συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τέλος, επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να αφουγκραζόμαστε τους νέους και συνεχάρη τους Έλληνες Προσκόπους που με αυτή την πρωτοβουλία βοήθησαν να καταγραφούν εμπεριστατωμένα οι προσδοκίες και οι αντιλήψεις τους.