Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Λήγει αύριο η διαβούλευση στο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση – Ποια άρθρα πρωταγωνιστούν

Ολοκληρώνεται αύριο 18 Μαρτίου στις 21:00 η επίσημη δημόσια διαβούλευση του Νομοσχεδίου  «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» και εισερχόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την κατάθεση και ψήφισή του στη Βουλή.

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 657 σχόλια.  Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι βρέθηκαν 657 πολίτες να ασχοληθούν με τις διατάξεις του, καθώς διαβάζοντας τα σχόλια προκύπτει ότι, όπως συμβαίνει στις περισσότερες διαβουλεύσεις, αρκετοί υπέβαλαν σχόλια σε περισσότερα του ενός άρθρα.

Πρωταγωνιστής με διαφορά αναδεικνυόταν μέχρι χθες το άρθρο 13 «Κατάρτιση Συνδυασμών – Υποβολή υποψηφιοτήτων», που είχε συγκεντρώσει 180 σχόλια.

Ακολουθούσε το άρθρο 28 «Εκλογή Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων» με 118 σχόλια και στη συνέχεια το άρθρο 27 «Εκλογή Συμβούλων Δημοτικών Κοινοτήτων» με 107 σχόλια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παντελώς αδιάφορους έχει αφήσει τους πολίτες το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού Ν/Σ, καθώς μηδέν (0) σχόλια είχαν τα 50 άρθρα (από τα 83 άρθρα που συνολικά περιλαμβάνει το Ν/Σ).

Ως προς το περιεχόμενο των σχολίων, η συντριπτική πλειοψηφία ενδιαφέρεται για τα εκλογικά ζητήματα που αφορούν τις Κοινότητες, εκφράζοντας τη διαφωνία και τον προβληματισμό της σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές.

Τέλος, στη διαβούλευση εντοπίζονται πολλά επαναλαμβανόμενα σχόλια, που έχουν υποβληθεί με την ίδια ακριβώς διατύπωση από διαφορετικούς πολίτες (ή πάντως από λογαριασμούς με διαφορετικά ονοματεπώνυμα), όπως π.χ. το «Να διατηρηθεί η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των Κοινοτήτων. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους εξαιτίας των Κοινοτήτων. Αντίθετα οι Κοινότητες ενισχύουν την διοικητική λειτουργία των Δήμων και συμβάλλουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων του τόπου» κλπ, το οποίο έχει υποβληθεί πανομοιότυπα πολλές φορές.

www.airetos.gr