Οι κομβικοί ρόλοι του «οργανωτή» της εκάστοτε συγκέντρωσης, καθώς και του «διαμεσολαβητή» από την πλευρά της αστυνομίας, συγκαταλέγονται, στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», το οποίο συζητείται στη Βουλή. Να δούμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα όσα ανέφερε ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Aναλυτικά:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα από το 1974 μέχρι και σήμερα, απολαμβάνει την καλύτερη δημοκρατία στην ιστορία της. Οι εκφράσεις που ακούστηκαν σήμερα εδώ από τον κύριο Ραγκούση και από το Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν έχουν θέση εδώ στη Βουλή να ακούγονται σήμερα.
Ξέχασε ο κύριος Ραγκούσης, ότι η Ηρώδου Αττικού, ήταν κλειστή όλα τα χρόνια και δεν μπορούσε να περάσει το ποδήλατο;
Τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση; Κάνει αυτό που είχε δεσμευθεί και υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, ότι θα μπει μια τάξη στις διαδηλώσεις.
Τι κάνει; Βάζει κάποιους κανόνες. Καταρχήν, είναι σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλων όσων θέλουν να εκφράσουν τα αιτήματα τους. Δεν πρόκειται και ποτέ κανένας να τους απαγορεύσει να τα εκφράσουν. Δεν έπρεπε όμως να μπουν κανόνες; Πρέπει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν; Είναι δυνατόν 50, 100, 200, 300 και 500 συγκεντρωμένοι να κλείνουν τους δρόμους, να παραλύουν την Αθήνα και βέβαια να σπεύδει και η αστυνομία πολλές φορές και να κλείνει τους δρόμους πριν καν συγκεντρωθούν αυτοί που έχουν εκφράσει να συγκεντρωθούν. Πρόσφατα είχε προαναγγελθεί στα Προπύλαια στις 11 η ώρα και 11 ακριβώς ήμουν στη Βουλιαγμένης και έκλεισε ο δρόμος, πηγαίνω στη Ρηγίλλης κλειστός και εκεί ο δρόμος, πηγαίνω στο Χίλτον κλειστός και εκεί ο δρόμος.
Τι χρωστάει αυτός ο κόσμος, τι χρωστάει να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Τους χιλιάδες οδηγούς που θέλουν να πάνε στο γιατρό, που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους, που αγωνιούν, ποιος τους σκέφτεται; Ποιος τους λογαριάζει αυτούς τους ανθρώπους; Τα καύσιμα, τα αυτοκίνητα χιλιάδες κάθε φορά που είναι μποτιλιαρισμένα τα έχει υπολογίσει κάποιος; Το ασθενοφόρο, που έχει μέσα έναν άνθρωπο ετοιμοθάνατο και φωνάζει και θέλει να περάσει και δεν μπορεί να περάσει; Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει αυτή την πίεση όταν είμαστε μπροστά με το αυτοκίνητο και το ασθενοφόρο δεν μπορεί να περάσει; Η πυροσβεστική, πόσες φορές θέλει να περάσει και δεν μπορεί; Δεν έχει γραφτεί, δεν έχει ειπωθεί; Στο έγκλημα της «MARFIN» ξεκίνησαν δύο μεγάλα οχήματα της πυροσβεστικής με σκάλες για να σώσουν τους ανθρώπους, που χάθηκαν και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν και να περάσουν.
Αυτή ήταν η κατάσταση και αυτή συνεχίζει να είναι. Ορθά, λοιπόν, η Κυβέρνηση παίρνει αυτά τα μέτρα, φέρνει το νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο που είχε υποσχεθεί στο λαό πριν τις εκλογές. Άκουσα προηγουμένως από τον κύριο Καμίνη και από τον κ. Καστανίδη, να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ότι πρέπει να ψηφισθεί κάποιος νόμος που θα ρυθμίζει τα των διαδηλώσεων. Χαίρομαι που υπάρχουν και άλλες δυνάμεις εδώ στη Βουλή, που αναγνωρίζουν αυτήν την αναγκαιότητα. Από εκεί και μετά έχουμε να γίνει μια συζήτηση εδώ στην Επιτροπή, στα άρθρα, συζήτηση στην Ολομέλεια, που όλοι έχουμε να συνεισφέρουμε και καλούμαστε να συνεισφέρουμε.
Οι εποχές είναι δύσκολες για την πατρίδα μας. Πρέπει ο λαός μας και όλοι μας να είμαστε ενωμένοι και στα εσωτερικά και στα εξωτερικά θέματα και στην οικονομία μας και στην πανδημία και παντού. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να μη μας διχάζουν αυτά τα πράγματα, χούντες και οι ιστορίες που λένε και αναφέρουν κάποιοι δεν έχουν θέση στη δημοκρατία μας και στο λαό μας σήμερα. Κοιτάζουμε μπροστά και πρέπει να πορευτούμε μπροστά για τη χώρα μας.
Προτείνω, λοιπόν, και πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο, που κανένα νομοσχέδιο όταν έρχεται στην Επιτροπή δεν είναι το τέλειο στο κάτω κάτω, ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις και εγώ καλώ όλη την αντιπολίτευση να προτείνει τις βελτιώσεις και αυτό που πρέπει να γίνει δεκτό θα γίνει δεκτό.
Σας ευχαριστώ.