Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Λεωνίδας Μπουτσικάρης: «Αγνωστο πότε θα γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα»

Τον απολογισμό τής έως τώρα διανυθείσης πορείας στο εφετινό πρωτάθλημα, αλλά και τις σκέψεις του για τα «προσεχώς» της διοργανώτριας αρχής κατέθεσε ο πρόεδρος της Super League, Λεωνίδας Μπουτσικάρης, στη σημερινή διαδικτυακή άτυπη ενημέρωση.

Όπως υπογράμμισε, η διαχείριση της Super League στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα για το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, καθώς επιδείχθηκε υπευθυνότητα και επαγγελματισμός.

«Η φετινή είναι χρονιά επιβίωσης, η επόμενη, ελπίζουμε, ανάκαμψης κι ανάπτυξης», είπε ο κ. Μπουτσικάρης, και εστίασε στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει στους συλλόγους ποσοστό από το Στοίχημα: «Θα βοηθήσει πολύ. Το αίτημα ξεκίνησε από τη Σούπερ Λίγκα, αλλά ήταν ορθή η απόφαση της κυβέρνησης να διατεθεί σε όλο τον αθλητισμό».

Για το μείζον θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στις εξέδρες, ανέφερε την άδεια που είχε δοθεί προ μηνών αλλά ανακλήθηκε σχεδόν αμέσως: «Είχαμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο αναλυτικό, περιελάμβανε τα πάντα, πώς θα πάρεις εισιτήριο, πώς θα μπεις, πού θα καθίσεις, με τι αποστάσεις, πώς θα αποχωρήσεις κ.λπ. Είχε εγκριθεί από τους λοιμωξιολόγους, αλλά τα δεδομένα άλλαξαν αμέσως, και την επόμενη μέρα, μέσα σε λίγες ώρες, η απόφαση άλλαξε».

Και συνέχισε: «Ξέρουμε το πώς θα γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πότε. Δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη, δυστυχώς. Εξετάζουν τα δεδομένα εβδομάδα με την εβδομάδα και δεκαήμερο με το δεκαήμερο. Είναι αδύνατο να μπουν σε τέτοιο σχεδιασμό».

Ένας τομέας που προβλημάτισε έντονα, αν και αποτελεί πάγιο πρόβλημα, είναι οι αγωνιστικοί χώροι των γηπέδων. «Μας πλήγωσε πολύ η κατάσταση των γηπέδων φέτος, κάτι που συνέβη κυρίως λόγω της μείωσης των χρημάτων που είχαν λαμβάνειν οι ομάδες», παραδέχθηκε ο κ. Μπουτσικάρης.

«Αυτό όμως αλλάζει, και είναι βασικός στόχος της Λίγκας, σε τρεις φάσεις: στην πρώτη φάση η αξιολόγηση, στη δεύτερη τα βελτιωτικά έργα και στην τρίτη η παρακολούθηση», πρόσθεσε.

Άλλος στόχος για το συνεταιρισμό είναι η εξωστρέφεια, οι δράσεις και οι συνεργασίες που έχουν δρομολογηθεί, όπως, π.χ., με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ακόμη, θα δοθεί πολύ μεγαλύτερο βάρος στην τεχνολογία, προς διευκόλυνση των συλλόγων – μελών της Λίγκας.

Για παράδειγμα, θα δημιουργηθεί cloud προκειμένου να μειωθεί κατά πολύ η γραφειοκρατία και να διευκολύνονται όλες οι ομάδες, καθώς θα έχουν πια ηλεκτρονική πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες.

«Η Covid-19 δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας», επισήμανε ο κ. Μπουτσικάρης και απηύθυνε κάλεσμα στους συλλόγους να αποβάλλουν την τοξικότητα για να αλλάξει επί τα βελτίω το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Οι ομάδες πρέπει να προστατεύουν το προϊόν τους. Ο τρόπος για την αλλαγή έγκειται στους συλλόγους και δη σε εκείνους που έχουν τη δύναμη, αλλά πρέπει να δουν το θέμα μακροπρόθεσμα», επισήμανε.

Αναφορικά με την πρόταση του Ολυμπιακού για τη διεξαγωγή του τελικού στο Κύπελλο Ελλάδας (στις 3 Μαΐου), οι άλλες τρεις συμμετέχουσες ομάδας (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΣ Γιάννινα) ζήτησαν να μιλήσουν με το αγωνιστικό τμήμα τους. «Χρειάζεται ομοφωνία και των τεσσάρων, ίσως και μέσα στη μέρα η απάντηση», είπε ο πρόεδρος.

Ως προς τα φετινά έσοδα της Λίγκας, «έχουμε κάνει έναν προϋπολογισμό. Δεν είναι ευχάριστος, είναι σίγουρο ότι θα γράψουμε σημαντικές ζημίες, λόγω της απώλειας από τα εισιτήρια και πρόστιμα, που φέτος είναι πολύ λιγότερα αφού τα παιχνίδια διεξάγονται χωρίς θεατές. Υπάρχει όμως σχεδιασμός».

Όσο για το σημείο που βρίσκεται το θέμα της κεντρικής διαχείρισης; «Αδικούμε τους εαυτούς μας, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει απίστευτες δυνατότητες. Δεν είμαι απαισιόδοξος, βλέπω κάποια σημάδια συναίνεσης και συνεννόησης. Το ζήτημα είναι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Η κεντρική διαχείριση είναι ένα εργαλείο. Δεν θα έχουμε εξελίξεις άμεσα, πρέπει πρώτα οι ομάδες να καταλήξουν στις μεταξύ τους σχέσεις, τι είναι αυτό που πουλάνε, πως θα το πουλήσουν και μετά να το συζητήσουν με τους ενδιαφερόμενους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «υπάρχει ομάδα με συμβόλαιο (με τη Nova), αλλά έχει θέσει τον εαυτό της στη συζήτηση της κεντρικής διαχείρισης».

«Αγαπημένο» θέμα κι ευχή κάποιων συλλόγων, σχεδόν σε ετήσια βάση, είναι η αναδιάρθρωση στη Λίγκα. «Η αναδιάρθρωση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αφορά άλλες κατηγορίες. Η μόνη δυνατότητα, μόνο μέσω μιας διάταξης, υπήρχε πέρυσι, αλλά αυτή η διάταξη επαναλαμβάνεται στο νομοσχέδιο», εξήγησε ο κ. Μπουτσικάρης.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει επίσημη θέση και ομόφωνη απάντηση. Κάποιες σκέψεις ανέφεραν ότι το μοντέλο με 14 ομάδες είναι επιτυχημένο, υπάρχουν και κάποιες σκέψεις για μείωση, αλλά δεν υπάρχει μια γενικότερη εικόνα, δεν υπάρχει ενιαία θέση».

Για τη διαιτησία ανέφερε ότι «το VAR έχει βοηθήσει, αλλά δεν είναι το μόνο βήμα. Χρειάζεται και η επιμόρφωση των διαιτητών στα πρότυπα της UEFA. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον κ. Κλάτενμπεργκ και ανταλλάσσουμε συνεχώς προτάσεις για κάποια θέματα. Η επικοινωνία μας είναι πολύ ικανοποιητική».

Μείζον θέμα για τη Λίγκα αποτελεί και η πολύμηνη αγωνιστική απραξία των ομάδων υποδομής, αφού οι νεαροί ποδοσφαιριστές, το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου, «δεν μπορούν να αξιολογηθούν και να κριθούν στην εξέλιξή τους. Το ζήτημα τέθηκε και θα συζητηθεί την Παρασκευή από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων».

Η Σούπερ Λίγκα έχει παραδώσει στην Επιτροπή τα στοιχεία με τις συνέπειες της απραξίας και της χαμένης χρονιάς για το άθλημα, όπως και τα επιδημιολογικά στοιχεία, μαζί με ένα βασικό επιχείρημα: «Να πάρουμε 500 παιδιά από τις πλατείες και να τα φέρουμε στα γήπεδα με τεστ covid».

Τέλος, ως προς το θέμα των ποινών και της αυστηροποίησής τους, ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης εκτιμά ότι «το πλαίσιο πρέπει να γίνει πιο αυστηρό, αλλά πρώτα πρέπει να αλλάξει η γενική αντίληψη».

Πηγή