Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Λ. Κιοσές: «3 στα 4 στελέχη των επιχειρήσεων θεωρούν ότι η πανδημία θα επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς και το 2022» (video)

Η πανδημία του Covid-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά – οικονομία και το 2022, εκτιμούν 7 στα 10 στελέχη επιχειρήσεων των κλάδων λιανεμπορίου και βιομηχανίας, κάνοντας λόγο για κόπωση των καταναλωτών και των εργαζομένων από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το 85% πιστεύει ότι η έκτακτη κατάσταση θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021, ενώ το 97% εκτιμά ότι η αγορά και η οικονομία θα επηρεάζονται έως τουλάχιστον το τέλος του 2021.

Σε αυτά και όσα άλλα καταγράφει η μελέτη του ΙΕΛΚΑ, στάθηκε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Λευτέρης Κιοσές παρεμβαίνοντας στην τηλεόραση Best και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Θέμη Κανελλόπουλο.

«Περίπου 3 στα 4 στελέχη των επιχειρήσεων θεωρούν ότι η πανδημία θα επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς και το 2022.»

Η εικόνα στο λιανεμπόριο φανερώνει όσα έρχονται στο μέλλον με έντονη την αίσθηση απογοήτευσης και τις πολύ χαμηλές προσδοκίες: «Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, σχεδόν 80% πιστεύουν ότι υπάρχει κόπωση του καταναλωτικού κοινού το οποίο δεν βοηθάει στην αξιοποίηση των μέτρων στο μέγιστο βαθμό. Ένα στα δυο καταγράφει και κόπωση από την πλευρά του προσωπικού, δεδομένου ότι έχουν κουραστεί αρκετά τα στελέχη των επιχειρήσεων και τα άτομα που λειτουργούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Η βασική διέξοδος που βλέπουν είναι οι εμβολιασμοί.

Αρκετά έντονα καταγράφεται επίσης η πολύ συχνή αλλαγή στα μέτρα της πολιτείας σε σχέση με το λιανεμπόριο.»

Στο ερώτημα αν αποτυπώνεται αισιοδοξία για επιχειρήσεις και κόσμο για την επόμενη μέρα, ο κ. Κιοσές απαντά: «Το λιανεμπόριο είναι καθαρά ψυχολογία. Αν δεν νοιώσουν οι καταναλωτές μια σιγουριά μια άνεση στο κομμάτι των αγορών, μια ασφάλεια κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα καταστήματα, δεν θα έχουμε μια τόσο γρήγορη επάνοδο. Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2021 αν ανοίξουν τα καταστήματα θα έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα.»