Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Λ. Μενδώνη στο BEST: Με “οδηγό” τον Πολιτισμό η επόμενη μέρα (video)

Μια σειρά σημαντικών έργων και δράσεων στον σπουδαίο τομέα του Πολιτισμού υλοποιούνται ήδη ή έχουν μπει σε αντίστοιχη τροχιά, με το υπουργείο να έχει εξασφαλίσει πόρους από τρία διαφορετικά, μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που αφορούν στον ευρύ αυτό… χώρο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best με τον Θέμη Κανελλόπουλο, ξεδίπλωσε… τους στόχους και τον προγραμματισμό της. Σε πρώτο πλάνο, παραμένει -πάντα- το ζήτημα των έργων και της ανάδειξης των πολλών μνημείων της χώρας, η οποία κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις χώρες – προορισμούς σε ό,τι αφορά στον πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος και καταλαμβάνει το 40% διεθνώς!

ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Για την ανάδειξη των μνημείων και την υλοποίηση μεγάλων έργων, σημαντική είναι η συνεργασία του υπουργείου με δήμους και περιφέρειες, όπως συμβαίνει και στην Πελοπόννησο, όπου… τρέχουν πολλές και ποικίλες παρεμβάσεις, με τη Λίνα Μενδώνη μεταξύ άλλων, να στέκεται στην προγραμματική σύμβαση για το κάστρο της Μεθώνης προκειμένου να ωριμάσουν οι μελέτες και να προχωρήσει η αποκατάστασή του. Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε και για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, αφού η χώρα μας έχει το εξαιρετικό πλεονέκτημα να φιλοξενεί εκδηλώσεις σύγχρονου Πολιτισμού, όπως συμβαίνει στην Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και για άλλες δραστηριότητες που επιχειρείται να προωθηθούν συνδυαστικά, όπως τη γαστρονομία.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ
ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Ήδη άλλωστε, σε αυτήν την… πολλαπλή κατεύθυνση έχουν εξασφαλιστεί χρήματα από αρκετά και διαφορετικά χρηματοδοτικά …εργαλεία με «ναυαρχίδα» το ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Πακτωλός χρημάτων έχει διατεθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανασχεθούν οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς το πλήγμα όλο αυτό το διάστημα είναι μεγάλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως από τις 22 Μαρτίου που άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι, 25.000 Έλληνες πολίτες, τους έχουν μέχρι σήμερα επισκεφθεί, γεγονός που αποδεικνύει μεταξύ άλλων, την αέναη σχέση του κόσμου με τον πολιτισμό, η οποία αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητά τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ
ΟΣΟΙ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ
Όσο παρέμειναν κλειστοί οι χώροι που σχετίζονται με τον κλάδο, τα προβλήματα που ανέκυψαν είχαν αρκετές διαστάσεις, έτσι δε θα μπορούσε παρά να δοθεί μια γενναία στήριξη. «Μέχρι σήμερα ο πολιτιστικός κλάδος έχει ωφεληθεί με περισσότερο από  320 εκατ. ευρώ», σημείωσε η κα Μενδώνη και συνέχισε λέγοντας πως, «μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης που μας δίνει πρωτοφανή ποσά χάρη στις προσπάθειες του πρωθυπουργού, ο Πολιτισμός έχει εξασφαλίσει περίπου 650 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2025». Η αισιοδοξία για τη συνέχεια είναι έκδηλη καθώς την επόμενη Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι και οι εκδηλώσεις και από τις 28 του μηνός, σε ανοιχτούς – οργανωμένους χώρους οι εκδηλώσεις, γεγονός που θα συμβάλλει θετικά, σε πολλά επίπεδα και ειδικά στην ψυχολογία, ντόπιων και επισκεπτών. «Δε νοείται άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς ανοιχτά μουσεία, χωρίς δραστηριότητες που θα προσεφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία στους επισκέπτες και όχι μόνο τους ξένους», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, η οποία μίλησε και για τις «Πολιτιστικές Διαδρομές» που είναι μια από τις έξι (6) προτάσεις για την Πολιτιστική Κληρονομία που αγκαλιάζει ολόκληρο τον ελληνικό κορμό.