Κυριακή
17
Νοέμβριος
TOP

Μέρκελ για κορονοϊό: «Προχωρήστε σε lockdown» είπε στους «27», σύμφωνα με το Politico

Πρόταση – «βόμβα» από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής, το βράδυ της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ, να προχωρήσουν άμεσα σε δραστικά μέτρα, δηλαδή σε lockdown. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Politico στις Βρυξέλλες, David M. Herszenhorn, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα -lockdown.

«Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε. «Ωστόσο οι πολίτες είναι κουρασμένοι, έπρεπε να δούμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο,  μεταξύ των ηγετών της ΕΕ γίνεται αρκετή συζήτηση σχετικά με την «κόπωση από τον κορονοϊό» που αισθάνονται οι πολίτες, την οποία κρίνουν ως σημαντική πρόκληση για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι άνθρωποι είναι πραγματικά πολύ κουρασμένοι από τον κόσμο που υποφέρει από τον ιό.

Ούρσουλε Φον Ντερ Λάιεν: Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται

Ο Σαρλ-Μισέλ, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, θα ζητήσει από τους ηγέτες να συζητήσουν πώς οι 27 θα προχωρήσουν συλλογικά στο ζήτημα των rapid test, ενώ βασικό θέμα θα είναι η κοινή προσέγγιση στο θέμα των εμβολίων. Την ανάγκη για «υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη» με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει: «Απόψε συζητώ την κατάσταση του COVID-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών

Η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόνισε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Βελγίου. «Απόψε συζητώ μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ευρωπαίους συναδέλφους μου σχετικά με την ευρωπαϊκή διαχείριση της κρίσης του Covid-19. Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι» υπογραμμίζει ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 στο ραδιόφωνο του RTL, εξέφρασε την ελπίδα ότι στα τέλη του 2020-αρχές του 2021, δύο με τρία εμβόλια θα είναι στη διάθεση των πολιτών.

Καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία

Εν τω μεταξύ, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Γαλλία με κοινή δήλωσή τους, τονίζοντας ότι «στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Εμείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και θλιμμένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες. Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Καλούμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ κοινοτήτων και θρησκειών και όχι για το διχασμό».

Μέρκελ: Δραματική η κατάσταση – Στα όρια το σύστημα υγείας

Βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση. Και μας αφορά όλους, χωρίς εξαίρεση», τόνισε η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ υπεραμυνόμενη των μέτρων που αποφασίστηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ παραδέχθηκε ότι ο εκνευρισμός των πολιτών για τους περιορισμούς είναι απολύτως κατανοητός, αλλά «δεν υπήρχε ηπιότερη λύση». Έκανε δε λόγο για μια «ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική, οικονομική και πολιτική δοκιμασία».

«Στην αρχή της χειμερινής περιόδου, η κατάσταση είναι δραματική. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο, δήλωσε η κ. Μέρκελ ενώπιον της ολομέλειας στην Bundestag, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε πολλές περιοχές «λειτουργεί ήδη στα όριά του».

«Μέσα σε δέκα μέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή η δυναμική θα επιβαρύνει σοβαρά το υγειονομικό μας σύστημα και σε λίγες ημέρες δεν θα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των κρουσμάτων», συνέχισε η καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο το «lockdown».

«Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις δεν με πείθουν (…) Αν περιμέναμε μέχρι να γεμίσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τότε θα ήταν αργά», εξήγησε η ίδια κατά την ομιλία της, η οποία διεκόπη επανειλημμένα από σχόλια και αντιδράσεις βουλευτών, κυρίως της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), με τον Πρόεδρο του Σώματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παρεμβαίνει για να επιβάλει τη συνέχιση της διαδικασίας.

Η κατάσταση είναι «ανησυχητική», συνέχισε η κ. Μέρκελ και με το βλέμμα στην AfD αλλά και στους Φιλελεύθερους (FDP), οι όποιοι την κατηγορούν για υπερβολικό περιορισμό της οικονομίας και επισήμανε ότι «μια λαϊκίστικη υποβάθμιση του κινδύνου» θα ήταν μη ρεαλιστική και ανεύθυνη, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που αποφασίστηκαν «κατάλληλα, αναλογικά και αναγκαία», καθώς, όπως τόνισε, η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δέχθηκε το τελευταίο διάστημα έντονη κριτική ακόμη και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για λήψη αποφάσεων οι οποίες περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών παρακάμπτοντας τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο, υποστήριξε ότι η στήριξη της κυβέρνησης εδράζεται και στην Bundestag, ενώ τόνισε ότι «ελευθερία δεν σημαίνει ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά ότι αναλαμβάνουμε ευθύνη» και καταδίκασε «τα ψέματα και τις θεωρίες συνωμοσίας» που διακινούνται, καθώς, όπως είπε, «δεν βλάπτουν απλώς την δημοκρατική αντιπαράθεση, αλλά και την μάχη κατά του ιού» και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Παραδέχθηκε πάντως ότι είναι «σωστό, σημαντικό και απαραίτητο» τα μέτρα να συζητούνται δημόσια, ακόμη και να επικρίνονται και να τίθενται υπό αμφισβήτηση. Μια τέτοια συζήτηση «ενισχύει την δημοκρατία», πρόσθεσε.
Πηγή:flash.gr