Η πανδημία έχει καταφέρει άνευ προηγουμένου πλήγμα στις αναδυόμενες οικονομίες περιορίζοντας τις επενδύσεις, το εμπόριο και τον τουρισμό. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, το πλήγμα ήταν χειρότερο και από τους κραδασμούς που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Οι επενδυτές εγκατέλειψαν μαζικά τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές σχεδόν εν μια νυκτί. Στην αρχική φάση της πανδημίας, το ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εκροές κεφαλαίων από τις χώρες αυτές υπερέβησαν άμεσα τα 100 δισ. δολάρια. «Είναι μια κρίση που δεν μοιάζει με καμία άλλη και η ανάκαμψή της είναι αβέβαιη» σχολίασε τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες ενδέχεται να μην αναπτυχθούν για ένα ή δύο χρόνια αλλά ο αναπτυσσόμενος κόσμος και οι αναδυόμενες αγορές δεν θα αναπτυχθούν επί μία δεκαετία. Την κλίμακα του προβλήματος σκιαγράφησε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όταν τόνισε πως από την ίδρυσή του το 1945 ώς σήμερα ποτέ δεν είχαν ζητήσει τη βοήθειά του τόσο πολλές χώρες.
Από την πλευρά της, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως οι αναδυόμενες οικονομίες θα γνωρίσουν φέτος ύφεση 2,5%. Το ποσοστό της συρρίκνωσης δεν φαίνεται τόσο μεγάλο εκ πρώτης όψεως λαμβανομένου υπόψη ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να σημειώσουν ύφεση κατά μέσον όρο 8%. Για τις αναδυόμενες αγορές, όμως, είναι η μεγαλύτερη ύφεση που έχουν γνωρίσει από τη δεκαετία του 1960.
Στο μεταξύ, όμως, οι εκροές κεφαλαίων έχουν επιβραδυνθεί και όλα δείχνουν πως από τον Ιούνιο επιστρέφουν οι επενδυτές στις αναδυόμενες και μάλιστα με μεγαλύτερα κεφάλαια από όσα απέσυραν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλες τις αναδυόμενες. Στην Ευρώπη, η Ρωσία επλήγη βαρύτατα αλλά οι αναλυτές της IHS Markit προεξοφλούν πολύ δύσκολες ημέρες για χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αρμενία, η Τουρκία και η Κροατία.
Για το Μαυροβούνιο ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% του ΑΕΠ και για την Τουρκία πάνω από το 12%. Οπως και πολλές άλλες αναδυόμενες, η Τουρκία έχει μεγάλη εξάρτηση από τις ξένες επενδύσεις. Και βέβαια έχουν δεχθεί βαρύτατο πλήγμα χώρες όπως οι Φιλιππίνες, καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ τους και η Ταϊλάνδη με αντίστοιχο ποσοστό 22%. Ακόμη και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας και του αναδυόμενου κόσμου, η Κίνα που είναι έτσι κι αλλιώς δεύτερη οικονομία στον κόσμο, και η Ινδία, έχουν πληγεί βαρύτατα από τους διεθνείς περιορισμούς στα ταξίδια μολονότι δεν εξαρτώνται τόσο από τον τουρισμό.
www.kathimerini.gr