Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Μαντάς: “Η στήριξη παραγωγών και προϊόντων απαιτεί υγιείς αγροτικούς συνεταιρισμούς”

Στην ανάγκη προστασίας του μεσσηνιακού ελαιολάδου από τις αρνητικές πιέσεις που δέχεται, αναφέρθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, το ελαιόλαδο αποτελεί ένα υψηλής ποιότητας αγροτικό προϊόν, το οποίο όμως δέχεται εντονότατες εμπορικές πιέσεις, με αποτέλεσμα οι τιμές να κινούνται πλέον σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και η απώλεια εσόδων να αγγίζει πέρυσι τα 100 εκατ. € και φέτος τα 80 εκατ. €.

Όμως κατά τον κ. Μαντά, «παρά την κρίση των τελευταίων ετών, υπάρχουν αυτή τη στιγμή υγιείς αγροτικοί συνεταιρισμοί στη Μεσσηνία, οι οποίοι προσφέρουν στα μέλη τους τιμές 40-50 λεπτά/κιλό υψηλότερες. Αυτό είναι ακριβώς το στοιχείο που τεκμηριώνει  την προστασία που μπορεί να παρέχει ένας υγιής αγροτικός συνεταιρισμός στα μέλη του, τόσο για τη διάθεση του προϊόντος, όσο και για το οικονομικό αντίκρισμα στη τσέπη του αγρότη». Μέσω συγκεκριμένων και στοχευμένων ενεργειών, οι συνεταιρισμοί μπορούν να διαμορφώσουν καλύτερα τις δικές τους αγορές, ενώ παράλληλα μπορούν να διασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος, να εκπαιδεύουν συστηματικά τα μέλη τους και να επεμβαίνουν όταν χρειάζεται, προκειμένου τα προϊόντα τους να διατίθενται με τους καλύτερους δυνατούς όρους κάθε φορά.

Ο κ. Μαντάς αναγνώρισε ότι σήμερα ο θεσμός των συνεταιρισμών έχει σε μεγάλο βαθμό απαξιωθεί από τον αγροτικό κόσμο, ωστόσο το νέο νομοσχέδιο κινείται σε μια εντελώς διαφορετική γραμμή και θέτει τις ορθές βάσεις για ένα σύγχρονο και υγιές πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών. Η συμμετοχή των παραγωγών σε έναν συνεταιρισμό γίνεται ελκυστικότερη, απλοποιούνται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις ίδρυσής τους, δίνονται κίνητρα μέσω της μείωσης του κόστους, δημιουργείται ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, καθώς και επιτρέπεται η είσοδος ιδιωτών επενδυτών. Ειδικά το τελευταίο σημείο θα δώσει μια ιδιαίτερη χρηματοδοτική και επαγγελματική ώθηση στον πρωτογενή τομέα, προσφέροντας επιπλέον τεχνογνωσία και εμπορικές πρακτικές που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Παράλληλα θα ενισχυθεί περαιτέρω η υιοθέτηση ορθών καλλιεργητικών πρακτικών και η τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων ποιότητας, τα οποία σε συνδυασμό με τη συστηματική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που μπορεί να οργανώσει και να παρέχει ένας συνεταιρισμός στα μέλη του, θα οδηγήσει στη σταδιακή μετεξέλιξη των αγροτών σε επαγγελματίες παραγωγούς.