Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Μαντάς σε Άδωνι και Σταϊκούρα: «Πρέπει να επεκταθεί το μέτρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής»

Παρέμβαση για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, με σχετική Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Μαντάς ζητεί να επεκταθεί το μέτρο, έτσι ώστε να καλύπτονται ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις και ειδικά αυτές με εποχιακό χαρακτήρα, οι οποίες αυτή τη στιγμή εξαιρούνται.

Ειδικότερα ο κ. Μαντάς επισημαίνει τον ορθό σχεδιασμό του μέτρου, μέσω του οποίου «όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτου νομικής μορφής και πεδίου δραστηριοτήτων, θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την οικονομική στήριξη του κράτους, την οποία θα επιστρέψουν σε μελλοντικό χρόνο και με ευνοϊκούς όρους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν ένα πιθανό λουκέτο λόγω της τεράστιας πτώσης του τζίρου τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία όλων των αντίστοιχων θέσεων εργασίας». Επίσης σημειώνει ότι «παρέχει σε χιλιάδες επιχειρηματίες μια σανίδα σωτηρίας», δίνοντάς τους «χρόνο, εντός του οποίου θα καταφέρουν σταδιακά να ανακάμψουν, ανάλογα πάντα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας».

Ωστόσο ο βουλευτής Μεσσηνίας σημειώνει ότι από το μέτρο εξαιρούνται επιχειρήσεις θερινών καταλυμάτων, εστίασης, κλπ. με καθαρά εποχιακά χαρακτηριστικά, αρκετές από τις οποίες δραστηριοποιούνται τους θερινούς μήνες στο νομό Μεσσηνίας. Οι επιχειρήσεις αυτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν σχεδόν τα ίδια προβλήματα ρευστότητας και μειωμένου τζίρου με τις υπόλοιπες, χωρίς όμως να έχουν πρόσβαση στα ίδια χρηματοδοτικά εργαλεία. Για τον λόγο αυτό, συντασσόμενος με την άποψη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, προτείνει είτε να συμπεριληφθούν και αυτές οι επιχειρήσεις στο μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη τα περυσινά τους στοιχεία, όσον αφορά στις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, είτε να σχεδιαστεί ειδικά για επιχειρήσεις τουριστικού χαρακτήρα το κατάλληλο κρατικό χρηματοδοτικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουν και να ανοίξουν, αλλά και να λειτουργήσουν διατηρώντας τις ίδιες θέσεις εργασίας, παρά το ιδιαίτερα βεβαρημένο οικονομικό κλίμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Καλαμάτα, 10/04/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: 1. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη
2. Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Διεύρυνση του μέτρου Επιστρεπτέας Προκαταβολής»

Αξιότιμοι κύριοι Yπουργοί,

Η δυναμική και αποτελεσματική αντιμετώπιση από την πλευρά της κυβέρνησης της κρίσης δημόσιας υγείας που προκάλεσε ο κορωνοϊός, δυστυχώς έχει προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες σε μια πληθώρα επιχειρήσεων, που καλύπτουν όλο το φάσμα των εμπορικών, τουριστικών, αγροτικών και λοιπών τομέων της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Η κυβέρνηση καθημερινά ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της πλειοψηφίας των πολιτών και του επαγγελματικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, αφενός φροντίζοντας για την ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας και αφετέρου επεκτείνοντας διαρκώς τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επαρκή τους χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων εντάσσεται και το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω του οποίου όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτου νομικής μορφής και πεδίου δραστηριοτήτων, θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την οικονομική στήριξη του κράτους, την οποία θα επιστρέψουν σε μελλοντικό χρόνο και με ευνοϊκούς όρους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν ένα πιθανό λουκέτο λόγω της τεράστιας πτώσης του τζίρου τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία όλων των αντίστοιχων θέσεων εργασίας.

Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ ορθά σχεδιασμένο έκτακτο μέτρο, δεδομένου ότι καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και παρέχει σε χιλιάδες επιχειρηματίες μια σανίδα σωτηρίας, προσφέροντάς τους χρόνο εντός του οποίου θα καταφέρουν σταδιακά να ανακάμψουν, ανάλογα πάντα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Δυστυχώς όμως από το συγκεκριμένο πολύ ωφέλιμο πλαίσιο απουσιάζει η δυνατότητα στήριξης επιχειρήσεων, οι οποίες κατά κύριο λόγο λειτουργούν εποχιακά και με βάση τον τουρισμό, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης, κλπ. με καθαρά εποχιακό χαρακτήρα, οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό κατά τους χειμερινούς μήνες και συνήθως προβαίνουν σε προσλήψεις στην αρχή κάθε σεζόν, συνήθως το Μάρτιο. Με δεδομένο ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα πληγεί σε πολύ σημαντικό βαθμό, οι εν λόγω επιχειρήσεις είτε θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν με πολύ χαμηλή ρευστότητα, είτε να μην ανοίξουν καθόλου, καταγράφοντας ήδη απώλειες σημαντικού τζίρου λόγω της μη λειτουργίας τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  • Εξετάζει η κυβέρνηση τη δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων αυτών στο μέτρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις εργασίας που διατηρούσαν την καλοκαιρινή περίοδο (Μαρ-Σεπ) του 2019;
  • Υπάρχει η δυνατότητα οι επιχειρήσεις αυτές να ενταχθούν σε άλλο ανάλογο πλαίσιο στήριξης που θα αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα;
Ο ερωτών βουλευτής,
Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας